Tiesitkö: Tämä herkku auttaa kaamosväsymykseen – kaupan versiot sokeripommeja

Herkullinen suklaa on monen suomalaisen ase kaamosväsymystä ja ankeaa oloa vastaan. On hyvä kuitenkin muistaa, että suklaissa on eroja.

Onko suklaasta oikeasti apua nuupahtaneeseen oloon? On ja ei, vastaa superruoka-asiantuntija Jaakko Halmetoja.

– Suklaa on aivoille parasta ruokaa, sillä kaakaopavuissa on todella paljon erilaisia ravintoaineita. Kaupan suklaalevyillä on kuitenkin hyvin vähän tekemistä oikean suklaan kanssa, Halmetoja sanoo.

Perinteisen suklaan ongelma on se tapa, jolla kaakaopavuista tehdään suklaata. Kun kaakaopapuja käsitellään korkeissa lämpötiloissa, suuri osa alkuperäisen pavun rakenteista tuhoutuu ja terveyshyödyt katoavat.

– Tavallisessa suklaassa on prosessoituja öljyjä, valkaistua sokeria, maitojauhetta ja monenlaisia lisäaineita, jotka ovat elimistölle haastava yhdistelmä. Ne saattavat nostaa tulehdustasoja ja aiheuttaa iho- ja maksaongelmia. Sokeriryöppy kyllä antaa hetkellisesti hyvän olon, mutta fiilis tulee samalla vauhdilla alas.

Raa'assa kaakaossa hurja määrä ravintoaineita

Raa’assa kaakaossa on niin suuret määrät muun muassa vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja ja antioksidantteja, että suurin osa terveellisinä pidetyistä ruoka-aineista jää kakkoseksi. Esimerkiksi antioksidantteja on noin kymmenen kertaa enemmän kuin vaikkapa mustikassa, ja vitamiinien määrä on samaa luokkaa kuin sitrushedelmissä.

Ainoa tapa pitää ravintoaineet mukana kyydissä on valmistaa suklaata ilman korkeita lämpötiloja, jolloin lopputuloksena on raakasuklaata.

–Mielialan kohottajana ja piristäjänä raakasuklaa toimii paljon tasapainoisemmin kuin tavallinen suklaa. Siinä on runsaasti mielialaa kohottavia aineita, kuten esimerkiksi serotoniinia, Halmetoja kertoo.

– Mitä enemmän alkuperäisiä raaka-aineita ja mitä vähemmän niin sanottua turhaa tavaraa suklaa sisältää, sitä terveellisempää se on.

Supersuklaastakin saa makeaa

Yksi tärkeä asia on vielä selvittämättä: miltä raakasuklaa maistuu, jos siihen ei saa lisätä sokeriakaan?

– Tottakai suklaaseen pitää saada makeutta. Siihen ei kuitenkaan tarvita valkaistua sokeria, vaan suklaan voi makeuttaa esimerkiksi hunajalla tai ruokosokerilla, neuvoo superruoka-asiantuntija Jaakko Halmetoja.

Raakasuklaata voi ostaa valmiina kaupasta, mutta kuten monen muunkin purtavan kohdalla, parempaa saa usein tekemällä itse. Kotikeittiössä suklaaseen voi myös lisätä mielin määrin erilaisia mausteita ja muitakin superruokia, kuten esimerkiksi maca-jauhetta ja gojimarjoja.

– Teen itsekin aika usein suklaata kotona. Aikaisemmin käytin paljon monimutkaisia raaka-aineita, mutta nyt suosikkireseptiini tulee vain hyvää kaakaota, hunajaa, aitoa vaniljaa, maca-jauhetta ja lucuma-jauhetta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja