Tiesitkö? Tällä tutulla kasviksella on härski historia

Kuvittelitko, että lehtisalaatti on vain tylsä salaattiaines tai pirteä leivänpäällinen? Antiikin Egyptissä salaattia popsittiin aivan eri tarkoituksiin – nimittäin lemmenrohdoksi!

Romaine-salaatin kaukainen sukulainen oli antiikin Egyptissä tunnettu sukuviettiä kiihottava syötävä, jota käytettiin myös fallossymbolina. Kairolaisen ruokaan erikoistuneen egyptologin, Salima Ikramin mukaan salaatinlehdet koristivat esimerkiksi jo 2000 eaa. hautojen seiniä ja olivat egyptiläisen Min-nimisen hedelmällisyysjumalan lempiruokaa. Antiikissa salaatinlehtien sijaan kasviksesta syötiin siemenet sen kukannupuista. Siemeniä käytettiin esimerkiksi öljynä ruoanlaitossa, lääkkeenä ja jopa muumioinnissa.

Salaatein koristelluissa teoksissa esiintyvä miesjumala Min on usein kuvattu antiikin seinämaalauksissa ja hieroglyfeissä kiihottuneessa tilassa. Salaatti yhdistettiin Min-jumalaan, koska se kasvoi suorana ja pitkänä – miehisenä.

Vasta 85 jaa. keisari Domitianuksen hallitessa lehtisalaateista tuli tunnettu ainesosa myös salaattiruoissa. Tuolloin salaattia nautittiin ruokailun alussa ruokahalua nostattamaan ja sen päätteeksi ruoansulatusta kiihdyttämään.


Lähde: Daily Mail

Jenni Junkala / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja