Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä

9:46Sikke ja Lieminen Toscanassa – tunnistaako Aki italialaisherkut kotimaisista tuotteista?Sikke Sumari ja Jaakko Luomanen jakavat videolla parhaat vinkkinsä italialaisen keittiön saloihin.
Julkaistu 28.10.2025 08:19
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Italian köyhästä maalaiskeittiöstä voi ammentaa inspiraatiota arjen kokkailuihin.

Televisiosta tuttu kokki Sikke Sumari ja Liemisenä tunnettu muusikko ja keittiövelho Jaakko Luomanen vierailivat viikonloppuna Huomenta Suomessa kertomassa yhteisestä kirjaprojektistaan. Sikke ja Lieminen Toscanassa (Otava 2025) kokoaa yksiin kansiin 70 ruokaohjetta, jotka ovat saaneet inspiraationsa Toscanan keittiöstä.

Teoksessa keskiössä on erityisesti köyhä italialainen maalaiskeittiö, eli cucina povera. Sumarin mukaan hyvä esimerkki tästä on italalialaisten tapa hyödyntää vanhaa leipää.

– Edellispäivän leipää ei heitetä koskaan pois, vaan sille keksitään uusi käyttötapa. Siitä voidaan tehdä vaikka pappa al pomodoroa, jossa leipä muhennetaan ihanasti hyvään tomaattikastikkeeseen.

Italiassa kuivahtanutta leipää käytetään erilaisiin keittoihin, salaatteihin, lihapulliin ja leivontaan. Kun se kuivahtaa kokonaan, se raastetaan korppujauhoksi.

Pappa al pomodoro02
Pappa al pomodoro on helppo ja herkullinen tomaattikeitto.Sikke ja Lieminen Toscanassa (Otava, 2025)

Tämä toscanalainen tomaattikeitto saa leivän lisäksi makua muun muassa yrteistä, valkosipulista ja oliiviöljystä. Sumari kertoo kirjassa pappa al pomodoron olevan pikemminkin puuroa kuin keittoa. 

– Italian kielen sana pappa tarkoittaakin vauvanruokaa. Tämä on niin tyypillinen ja perinteinen toscanalainen "kaikki käytetään hyväksi" -ruokalaji, että sen pois jättäminen kirjasta ei tullut kuuloonkaan. 

– Mutta se pääsi mukaan myös siksi, että ruoka on erittäin herkullinen ja hyvä lisä suomalaiseen ruokavalioon.

Nappaa ohje: Pappa al pomodoro – italialainen tomaattikeitto Sikke Sumarin tapaan

Katso videolta Siken ja Liemisen vinkkejä italialaisiin ruokiin liittyen!

Lisää aiheesta:

Suomalaiset kävelevät tämän ohi päivittäin – arkiruokien superraaka-aine piilee pakastealtaassaSikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"Vappu Pimiän keitto on "yksi arjen parhaista pelastajista" – kolme ravitsevaa soppaa talveen Arkiruokahitti! Henri Alénin tosi helppo lisuke kasviksista: "Ihan kullanarvoinen juttu"Kari Aihinen vinkkaa mahtavan lohiruoan, joka valmistuu minuuteissa: "Vähän niin kuin sushia, mutta ei sinne päinkään"Italialaiset ihmettelevät suomalaisten ylistämää pastareseptiä: ”Oletteko tosissanne?”
RuokaSikke SumariHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:44
    Jouluruoka

    Kokin täsmävinkit: Saat riisipuuron varmasti onnistumaan!

  • Eilen08:08
    Puuro

    Yllättävä puuro aiheutti jättijonot Helsingissä – tässä sen salaisuus

  • to16:46
    Puuro

    Valtteri tekee riisipuuron tavalla, jota moni ei ole hoksannut: "Älyttömän hyvä"

  • to06:47
    Jouluruoka

    Margitin "ripulirullat" naurattavat somessa: "Taidan ilmoittaa itseni Koko Suomi leipoo -kisaan!"

  • ke17:54
    Italia

    Italialaiselle ruoalle harvinainen tunnustus