Tiesitkö? Perinteisestä suomalaisesta joulupöydästä löytyy myös terveyspommeja

Pekka Terävän vinkit jouluruokastressin välttämiseen 3:05
KATSO MYÖS: Huippukokki ja ravintoloitsija Pekka Terävä kertoo vinkit jouluruokastressin välttämiseen.

Perinteinen suomalainen jouluruoka maustetaan runsaalla voilla ja suolalla, mutta mukaan mahtuu myös useita superruokia, joiden terveysvaikutukset voivat yllättää. Napsi joulupyhinä ja myöhemminkin ainakin näitä viittä herkkua.

Tänä jouluna kannattaa piilottaa puuron joukkoon useampi manteli ja kuorruttaa annos vielä runsaalla määrällä kanelia.

Sekä mantelit että kanelit ovat todellista superfoodia, eikä siinä vielä kaikki: perinteinen jouluateria pitää sisällään useita terveyden kannalta hyödyllisiä ravintoaineita.

Puuro- ja glögimanteleista terveyttä sydämelle ja muistille

Mantelia ei kannata piilottaa vain riisipuuron sekaan onnea tuomaan, vaan niitä kannattaa popsia ympäri vuoden noin kourallisen verran päivässä.

Mantelit sisältävät runsaasti tyydyttämätöntä rasvaa, E-vitamiinia, kuituja ja proteiinia, mutta vain vähän hiilihydraatteja, kertoo Medical News Today.

Tyydyttämättömät rasvat voivat parantaa veren kolesteroliarvoja, ja E-vitamiini voi puolestaan auttaa pysäyttämään hapettumisprosessin, joka johtaa kolesterolin aiheuttamiin tukoksiin valtimoissa.

Mantelien sisältämällä E-vitamiinilla on myös paljon muita hyödyllisiä vaikutuksia terveydellemme.

Rosollin punajuurilla verenpaine laskuun ja parempaa suorituskykyä

Rosollia ja aura-punajuurilaatikkoa voi hyvillä mielin maistella, sillä punajuuri laskee verenpainetta, parantaa ruoansulatusta ja laskee diabetesriskiä, kertoo Medical News Today.

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan päivittäinen punajuurimehun juominen alensi verenpainetta korkeasta verenpaineesta kärsivillä ihmisillä. Tutkijat päättelivät, että punajuuren verenpainetta alentava vaikutus voisi johtua kasviksen korkeasta nitraattipitoisuudesta.

Tutkimukset ovat osoittaneet myös, että punajuurimehun nauttiminen voi parantaa lihasten hapenotto kykyä urheilusuorituksen aikana, kertoo Medical News Today.

Vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan suuret punajuurimehuannokset paransivat kokeneiden pyöräilijöiden aika-ajotuloksia. Lisätutkimusta aiheesta kaivataan kuitenkin edelleen.

Joulupuuron kanelikuorrutus ehkäisee tulehduksia ja jopa vakavia sairauksia

Jos et jo ole tottunut nauttimaan joulupuuroasi kanelilla, tässä sinulle useita syytä aloittaa tapa tänä jouluna. 

Kaneli nimittäin ehkäisee tulehduksia ja mahdollisesti jopa Alzheimerin tautia ja MS-tautia, kertoo Medical News Today.

Vuonna 2016 toteutetussa laboratoriotutkimuksessa saatiin selville, että kaneliöljy toimi tehokkaasti verenkiertoon vaikuttavaa Candida-sienityyppiä vastaan. Tämä voi johtua kanelin antimikrobisista ominaisuuksista.

Eläintutkimusten tulosten perusteella kanelin arvioidaan ehkäisevän jopa Alzheimerin tautia. Tutkijoiden mukaan kanelin kuoressa olevalla uutteella, Ceppt:llä, on ominaisuuksia, jotka voivat estää Alzheimerin taudin oireiden kehittymistä. Kaneliuutetta saaneilla hiirillä Alzheimerin taudin piirteet, kuten amyloidiplakit, vähenivät ja heidän ajattelu- ja päättelykykynsä paranivat.

Myös viitteitä kanelin MS-tautia ehkäisevistä vaikutuksista on havaittu eri tutkimuksissa. Ilmeisesti kanelilla voi olla tulehdusta estävä vaikutus keskushermostoon.

Tutkijat ovat myös havainneet, että kanelihoito palautti myeliinitasot MS-tautia sairastavilla hiirillä. MS-tauti ilmenee, kun hermosolujen myeliinipinnoite vaurioituu, kertoo Medical News Today.

Luumusopalla vahvempi luusto ja toimiva vatsa

Miten olisi annos riisipuuroa ja sekameteli- tai luumusoppaa? 

Luumu on erinomainen A-vitamiinin lähde. A-vitamiini on tärkeää niin näkökyvyllemme, immuunisysteemilleemme, lisääntymisterveydellemme kuin sydämen, keuhkojen ja munuaisten terveydelle, kertoo Medical News Today.

Luumut ovat hyviä kuidun lähteitä ja ne sisältävät suuria määriä sorbitolia, jolla on laksatiivisia vaikutuksia. Näin ollen luumut sekä auttavat pitämään ruoansulatuksesta huolta, mutta voivat myös helpottaa ummetusoireita.

Luumuja kannattaa nauttia myös luuston terveyttä ylläpitääkseen.

Vuonna 2016 tutkijat havaitsivat, että vaihdevuodet ohittaneilla naisilla, jotka söivät 50 grammaa luumuja päivässä, luuston terveys oli parantunut ja luukatoa vähentynyt.

Joulun punaisilla marjoilla paino hallintaan ja virtsatiet terveiksi

Puolukat ja karpalot koreilevat joululeivonnaisten täytteenä ja koristeina, mutta niiden syömistä ei kannata jättää vain jouluun.

Toisessa suomalaistutkimuksessa selvisi, että pitkäaikainen puolukkamehun juonti alentaa kohonnutta verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa.

Puolukan suotuisten vaikutusten arveltiin tutkimuksessa liittyvän niiden sisältämään polyfenoleihin.

Myös karpaloista on saatu samankaltaisia tuloksia koskien sen positiivisia vaikutuksia verenpaineeseen, painonhallintaan ja matala-asteiseen tulehdukseen.

Kuten puolukat, myös karpalot sisältävät runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja.

Karpalo on tunnettu marja virtsatieinfektioiden hoidossa, sillä niiden korkea proantosyanidiinipitoisuus voi auttaa estämään tiettyjen bakteerien tarttumista virtsateiden seinämiin.

Vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa esimerkiksi havaittiin, että karpalouutetta sisältävän kapselin ottaminen kahdesti päivässä vähensi virtsatieinfektioiden ilmaantuvuutta.

Lue myös:

    Uusimmat