Miksi jouluna syödään kinkkua? Faktat suomalaisesta joulupöydästä
Tiedätkö, missä ovat suomalaisten jouluruokien juuret ja mikä on joulupöydän vanhin perinneruoka?
Suomalainen joulupöytä on runsas ja perinteinen, kuvailee Ruokatieto Yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Huomenta Suomen haastattelussa.
Syväniemen mukaan jouluruokamme ovat syntyneet eri kulttuurien sulatusuunissa.
– Osa (ruoista) tulee lännestä ja osa mainiosta venäläisestä ruokakulttuurista. Tänä päivänä voimme sanoa, että tämä on meidän omaa ruokakulttuuriamme, Syväniemi toteaa.
Atria Suomi Foodservicen kehityspäällikkö Tomi Nevala muistuttaa, että vaikka olemme saaneet paljon muista ruokakulttuureista, olemme tuoneet pöytään myös oman panoksemme.
– Perimätarina kertoo, että esimerkiksi lanttulaatikkoajatus on meiltä lähtenyt kohti Ruotsia, eikä päinvastoin, Nevala sanoo.
Katso yllä olevalta videolta, miten perinteistä joulupöytää voisi päivittää.
Joulupöydän perinteikkäin ruoka
Tomi Nevalan mukaan vanhin suomalainen jouluruoka on todennäköisesti lipeäkala.
– Joka on valitettavasti pikkuhiljaa siirtymässä muiden tuotteiden alta pois, Nevala pahoittelee.
Anni-Mari Syväniemikin kuvailee innoissaan parasta tapaa nauttia lipeäkalaa: valkokastikkeen, perunoiden ja pippurin kera.
Muihin jouluruokiin verrattuna kinkku on yllättävän uusi tulokas suomalaisissa joulupöydissä, vaikka sen asema tänä päivänä onkin merkittävä.
– Ruokakulttuuri tulee aina siitä ympärillä olevasta maan tarjonnasta, mitä täällä on kasvanut ja tuotetaan. Possut ovat rantautuneet ruokapöytiimme vasta 1900-luvun puolella, Syväniemi kertoo.
Katso myös: Näin kuorrutat kinkun!
Juttua muokattu 22.12.2023: Haastateltavan nimi korjattu oikeaksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Nopeat bebe-leivokset
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nopeat kalkkunawrapit
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka