Miksi jouluna syödään kinkkua? Faktat suomalaisesta joulupöydästä

Onko kinkku vielä kunkku? Näin jouluruokaperinteet ovat muuttuneet 7:29 Onko kinkku vielä kunkku? Näin jouluruokaperinteet ovat muuttuneet
Onko kinkku vielä kunkku? Näin jouluruokaperinteet ovat muuttuneet

Tiedätkö, missä ovat suomalaisten jouluruokien juuret ja mikä on joulupöydän vanhin perinneruoka?

Suomalainen joulupöytä on runsas ja perinteinen, kuvailee Ruokatieto Yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi  Huomenta Suomen haastattelussa.

Syväniemen mukaan jouluruokamme ovat syntyneet eri kulttuurien sulatusuunissa.

– Osa (ruoista) tulee lännestä ja osa mainiosta venäläisestä ruokakulttuurista. Tänä päivänä voimme sanoa, että tämä on meidän omaa ruokakulttuuriamme, Syväniemi toteaa.

Atria Suomi Foodservicen kehityspäällikkö Tomi Nevala muistuttaa, että vaikka olemme saaneet paljon muista ruokakulttuureista, olemme tuoneet pöytään myös oman panoksemme.

– Perimätarina kertoo, että esimerkiksi lanttulaatikkoajatus on meiltä lähtenyt kohti Ruotsia, eikä päinvastoin, Nevala sanoo.

Katso yllä olevalta videolta, miten perinteistä joulupöytää voisi päivittää. 

Joulupöydän perinteikkäin ruoka

Tomi Nevalan mukaan vanhin suomalainen jouluruoka on todennäköisesti lipeäkala.

– Joka on valitettavasti pikkuhiljaa siirtymässä muiden tuotteiden alta pois, Nevala pahoittelee.

Anni-Mari Syväniemikin kuvailee innoissaan parasta tapaa nauttia lipeäkalaa: valkokastikkeen, perunoiden ja pippurin kera.

Muihin jouluruokiin verrattuna kinkku on yllättävän uusi tulokas suomalaisissa joulupöydissä, vaikka sen asema tänä päivänä onkin merkittävä.

– Ruokakulttuuri tulee aina siitä ympärillä olevasta maan tarjonnasta, mitä täällä on kasvanut ja tuotetaan. Possut ovat rantautuneet ruokapöytiimme vasta 1900-luvun puolella, Syväniemi kertoo.

Katso myös: Näin kuorrutat kinkun!

Näin kuorrutat kinkun! Pankojauhoilla kuorrutettu joulukinkku 0:57
Perinteisesti kinkku saa pintaansa korppujauhokuorrutteen. Tämä kinkku on saanut pintaansa pankojauhoja, joista tulee uunissa upean rapea kuorrute. Kokeile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja ja löydä perinteiseenkin kinkkuun uusi twisti.

Juttua muokattu  22.12.2023: Haastateltavan nimi korjattu oikeaksi. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat