Rosollista entistäkin parempaa: Oletko hoksannut tuunauskikkaa?

Rosolli
Perinteisen rosollin voi tarjoilla vaikkapa näin. Shutterstock

Joulu on todellista juuresten kulta-aikaa, muistuttaa Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry. Yksi joulunajan ehdottomista juuresruokasuosikeista on tietysti rosolli.

Kuuluuko rosolli sinunkin joulupöytääsi? Tämä klassikkoruoka on peräisin Lounais-Suomen säätyläispiireistä, joissa se tunnettiin jo 1700-luvulla, kerrotaan Ruokatieto-sivustolla

Kansan keskuuteen rosolli eli sallati levisi 1800-luvulla. Ruoka valmistettiin tuolloin perunoista, hienonnetusta sipulista sekä suolasilakoista. Myöhemmin rosollissa alettiin käyttää myös punajuurta, porkkanaa, suolakurkkua, omenaa, silliä, suolaa ja valkopippuria.

Perinteiseen rosolliin helposti vaihtelua

MTK:sta vinkataan, että perinteiseen rosolliin saa myös helposti vaihtelua.

– Jos rosollikausi tuli avattua jo syksyllä, saattaa pieni juureskimaran vaihtelu olla paikallaan, ettei rosolliin ehdi kyllästyä ennen aaton herkuttelua, yhdistyksen tiedotteessa todetaan.

Osan rosollin punajuuresta voi mainiosti korvata vaikkapa kauniilla keltajuurella.Tällöin rosolli kannattaa kuitenkin asetella tarjoiluvadille siten, että kaikki raaka-aineet ovat omina sektoreinaan –  muuten punajuuri pääsee värjäämään kaikki muutkin ainekset heleän punaisiksi. 

Rosollia lämpimänä? Kyllä!

Testaa rosolliin myös valko- ja raitajuurta ja kokeile korvata porkkanat joskus palsternakalla tai mustajuurella. 

– Rosollia muuten kannattaa kokeilla myös lämpimänä versiona. Hyvää on esimerkiksi paahdettu rosolli, jota varten kuoritut ja pilkotut juurekset paahdetaan uunissa napakoiksi.

Tähän versioon kannattaa MTK:n mukaan sipuli ja suolakurkku lisätä raakana vasta ennen tarjoilua, jolloin ne antavat särmää pehmeän paahteiselle lisukesalaatille.

Kokeile kotona: Keltainen rosolli

Aktiivinen: 45 min
Passiivinen: 1,5 h

Rosolli:

4 kpl keltajuuria
3 kpl pientä porkkanaa
2 kpl kiinteää perunaa
pala lanttua
1 hapokas omena
1 keltasipuli
1 maustekurkku
3 rkl hienonnettuja yrttejä (esim. tilliä ja lehtipersiljaa)
suolaa

Kastike:

1 prk (120 g) smetanaa
1 prk (200 g) kermaviiliä
¼ dl maustekurkkujen lientä
3 rkl hienonnettuja yrttejä (esim. tilliä ja lehtipersiljaa)
Hyppysellinen suolaa ja pippuria

Keitä keltajuuria suolalla maustetussa vedessä 20 min. Lisää kokonaiset porkkanat, perunat ja lanttu kattilaan ja jatka keittämistä vielä toiset 20 minuuttia.

Anna juuresten jäähtyä täysin. Kuori ja kuutioi ne. Kuutioi myös omena, maustekurkku sekä kuori ja hienonna sipuli. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään hienonnettujen yrttien kanssa ja tarjoile kastikkeen kanssa.

Kastike valmistuu sekoittamalla kaikki raaka-aineet keskenään.

Resepti: Satokausikalenteri

Lähteet: MTK, Ruokatieto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!