Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Rosollista entistäkin parempaa: Oletko hoksannut tuunauskikkaa?

Perinteisen rosollin voi tarjoilla vaikkapa näin.
Perinteisen rosollin voi tarjoilla vaikkapa näin. Shutterstock
Julkaistu 06.12.2023 13:27

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Joulu on todellista juuresten kulta-aikaa, muistuttaa Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry. Yksi joulunajan ehdottomista juuresruokasuosikeista on tietysti rosolli.

Kuuluuko rosolli sinunkin joulupöytääsi? Tämä klassikkoruoka on peräisin Lounais-Suomen säätyläispiireistä, joissa se tunnettiin jo 1700-luvulla, kerrotaan Ruokatieto-sivustolla. 

Kansan keskuuteen rosolli eli sallati levisi 1800-luvulla. Ruoka valmistettiin tuolloin perunoista, hienonnetusta sipulista sekä suolasilakoista. Myöhemmin rosollissa alettiin käyttää myös punajuurta, porkkanaa, suolakurkkua, omenaa, silliä, suolaa ja valkopippuria.

Lue myös: Joko pistit nämä joulutortut testiin? Suomalaiset kotileipurit innostuivat hittitortuista

Perinteiseen rosolliin helposti vaihtelua

MTK:sta vinkataan, että perinteiseen rosolliin saa myös helposti vaihtelua.

– Jos rosollikausi tuli avattua jo syksyllä, saattaa pieni juureskimaran vaihtelu olla paikallaan, ettei rosolliin ehdi kyllästyä ennen aaton herkuttelua, yhdistyksen tiedotteessa todetaan.

Osan rosollin punajuuresta voi mainiosti korvata vaikkapa kauniilla keltajuurella.Tällöin rosolli kannattaa kuitenkin asetella tarjoiluvadille siten, että kaikki raaka-aineet ovat omina sektoreinaan –  muuten punajuuri pääsee värjäämään kaikki muutkin ainekset heleän punaisiksi. 

Kokeile myös: Toffifee-joulutortut – helppo joulutorttu toffeen ja suklaan ystäville

Rosollia lämpimänä? Kyllä!

Testaa rosolliin myös valko- ja raitajuurta ja kokeile korvata porkkanat joskus palsternakalla tai mustajuurella. 

– Rosollia muuten kannattaa kokeilla myös lämpimänä versiona. Hyvää on esimerkiksi paahdettu rosolli, jota varten kuoritut ja pilkotut juurekset paahdetaan uunissa napakoiksi.

Tähän versioon kannattaa MTK:n mukaan sipuli ja suolakurkku lisätä raakana vasta ennen tarjoilua, jolloin ne antavat särmää pehmeän paahteiselle lisukesalaatille.

Kokeile kotona: Keltainen rosolli

keltainen rosolliKeltainen rosolli tuo vaihtelua perinteiseen ruokalajiin.MTK ry

Aktiivinen: 45 min
Passiivinen: 1,5 h

Rosolli:

4 kpl keltajuuria
3 kpl pientä porkkanaa
2 kpl kiinteää perunaa
pala lanttua
1 hapokas omena
1 keltasipuli
1 maustekurkku
3 rkl hienonnettuja yrttejä (esim. tilliä ja lehtipersiljaa)
suolaa

Kastike:

1 prk (120 g) smetanaa
1 prk (200 g) kermaviiliä
¼ dl maustekurkkujen lientä
3 rkl hienonnettuja yrttejä (esim. tilliä ja lehtipersiljaa)
Hyppysellinen suolaa ja pippuria

Keitä keltajuuria suolalla maustetussa vedessä 20 min. Lisää kokonaiset porkkanat, perunat ja lanttu kattilaan ja jatka keittämistä vielä toiset 20 minuuttia.

Anna juuresten jäähtyä täysin. Kuori ja kuutioi ne. Kuutioi myös omena, maustekurkku sekä kuori ja hienonna sipuli. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään hienonnettujen yrttien kanssa ja tarjoile kastikkeen kanssa.

Kastike valmistuu sekoittamalla kaikki raaka-aineet keskenään.

Resepti: Satokausikalenteri

Lue myös: Jouluruokaa halvalla – hitti-ilmiö vyöryy nyt joulupöytäänkin

Lähteet: MTK, Ruokatieto

Lisää aiheesta:

Oletko maistanut? Halpa ja terveellinen "pikaruoka", jota suomalaiset syövät hämmentävän vähän Pirjo vinkkaa nerokkaan vaihtoehdon joululaatikoille: "Vähän sellainen unohduksiin jäänyt juttu"Keittiömestari Ina Niiniketo vinkkaa: Näin varhaisperunat kannattaa juhannuksena valmistaaAlkuvuoden suosituin kalaresepti on helppoa ja nopeaa uuniruokaa – eikä se ole uunilohi!Talven paras purkkisalaatti on nerokas: Säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa – "helpottaa arkea ja on edullinen"Vaihtelua ruokapöytään! Valmista perunamuusin tilalle tätä herkkua juureksista
JouluruokaRuokaKasviksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka
  • Eilen17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 27.12.202417:34
    Ruoka

    Näin joululaatikoille kannattaa nyt tehdä

  • 26.12.202417:33
    Ruoka

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Asiantuntija kertoo takarajan

  • 26.12.202409:42
    Suklaa

    Arto löysi laatikostaan yli 14 vuotta vanhoja konvehteja – avaamattoman rasian sisältö yllätti mikrobiologinkin

  • 25.12.202417:32
    Suklaa

    Yksi konvehti on joulun inhokki – syötkö sinä?