Tiesitkö: Nukkuma-asentosi voi kieliä terveysongelmista

Suosimasi nukkuma-asento voi aiheuttaa terveysongelmia – tai vastaavasti helpottaa niitä. Katso alta, miten nukkuma-asento vaikuttaa kehoosi.

BlackDoctor-sivusto listasi eri uniasentojen vaikutuksia:

Selälläsi, kädet sivuilla

Selällä nukkuminen on usein paras asento selkärangan ja niskan kannalta. Ranka ja niska pysyvät tässä asennossa suorina, kunhan et kasaa pään alle liikaa tyynyjä.

Toisaalta kuorsaaminen ja uniapnean oireet voimistuvat selällä nukkuessa.

Sikiöasennossa

Sikiöasentoon käpertyminen voi tuntua turvalliselta, mutta asento on yksi huonoimmista selkärangalle ja niskalle. Kehon voimakas kiertäminen voi myös vaikeuttaa syvään hengittämistä.

Jos olet raskaana tai kärsit kuorsaamisesta, sikiöasento voi parantaa unenlaatuasi.

Kyljelläsi, kädet sivuilla

Kun nukut kyljelläsi ja kätesi lepäävät sivuilla, selkärankasi saa tukea, joka auttaa sitä kaartumaan luonnollisesti. Asento voi näin ollen helpottaa niska- ja selkäkipuja sekä vähentää kuorsaamista.

Ihosi voi kuitenkin kärsiä asennon aiheuttamista painovoiman vaikutuksista. Vältä siis tätä asentoa, jos pelkäät ryppyjä tai sinulla on taipumusta silmäpusseihin. Myös vatsallaan nukkuminen laittaa ihon koetukselle.

Kyljelläsi, kädet levällään

Myös tämä asento tukee selkärankaa. Olkapäihin ja käsiin voi kuitenkin kohdistua kyljellään nukkuessa painetta, joka heikentää verenkiertoa. Tämä korostuu, kun kädet ovat levällään.

Oikealla kyljelläsi

Sillä on väliä, kummalla kyljellä nukut. Oikealla kyljellä nukkuminen voi pahentaa närästystä, kun taas vasemmalla kyljellä nukkuminen voi helpottaa sitä. Vasemmalla kyljellä nukkuminen saattaa puolestaan rasittaa sisäelimiä, kuten maksaa, vatsalaukkua ja keuhkoja.

Jos olet raskaana, vasemmalla kyljellä nukkuminen voi helpottaa sikiön verenkiertoa.

Lue myös:

    Uusimmat