Tiesitkö: Nämä ruoat ovat kiellettyjä

Myös ruoka saattaa olla lailla kiellettyä, ja alla olevia tuotteita ei pääsekään maistelemaan aivan joka puolella maailmaa.

Syynä kieltoihin ovat viranomaisten mukaan niiden negatiiviset vaikutukset terveyteen, turvallisuuteen sekä hyvinvointiin. Kiellot ovat toki maakohtaisia, ja niistä käydään jatkuvaa ja vilkasta keskustelua.

Absintti

Juomaa on joskus nimetty jopa nerojen juomaksi sen luovuutta parantavien ominaisuuksien ansiosta. Voimakas alkoholijuoma voi kuitenkin aiheuttaa kiistanalaisia vaikutuksia – esimerkiksi hallusinaatioita – sen alunperin sisältämän tujonin ansiosta. Reseptiä on muutettu myöhemmin, mutta juoma on kielletty yhä ainakin Vanuatulla ja osassa Uutta-Seelantia.

Pallokala

Japanissa ja Koreassa suuressa suosiossa oleva pallokala-annos on kielletty esimerkiksi EU:n alueella, sillä väärin valmistettuna annos voi olla ihmiselle jopa kohtalokas. Pallokalan tietyt osat sisältävät myrkkyä, ja pallokalan oikeaoppiseen valmistukseen täytyy käydä aivan oma koulutuksensa.

Haggis

Skotlantilainen perinneruoka valmistetaan muun muassa lampaan keuhkoista, ja niiden maahantuonti on ollut laitonta USA:ssa vuodesta 1971 lähtien. Annoksen kiistanalaisista terveysominaisuuksista on käyty laajaa keskustelua jo pitkään, mutta skotlantilaiset vakuuttavat ruoan olevan täysin vaaratonta nauttia.

Raakamaito

Raakamaidolla tarkoitetaan pastöroimatonta ja muutoinkin käsittelemätöntä maitoa, joka oli ennen yleinen maidonjuontimuoto. Pastöroinnin kehityksen jälkeen käsittelemätön maito onkin kielletty tällä hetkellä Australiassa, noin puolessa Yhdysvaltain osavaltioita, Kanadassa sekä Skotlannissa. Suomalainen Evira suosittaa, ettei raakamaitoa tarjottaisi alle kouluikäisille lapsille, sillä se voi sisältää haitallisia bakteereja.

Stevia

Stevia-kasvista uutettava makeutusaine on kiistanalainen, sillä asiantuntijat ovat väittäneet sen lisäävän syöpään sairastumisen riskiä. Kuitenkaan suurta tieteellistä näyttöä asiasta ei ole, joten aineen käyttö sallittiin hiljattain niin EU:ssa kuin Yhdysvalloissakin. Stevia on ollut kiellettyä myös Hong Kongissa sekä Singaporessa.

Lähde: Health24.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja