Tiesitkö näitä sienistä – tahranpoistoa ja kankaiden värjäntää

Sienet eivät ole vain syksyjen herkkuruokaa, niitä voidaan käyttää moneen muuhunkin. 

Muinaisessa Egyptissä sienissä uskottiin olevan taikaa, sillä ne saattoivat kasvaa yhden yön aikana. On niiden myös uskottu tulleen ulkoavaruudesta. 

Totta on kuitenkin se, että erilaisia sienilajeja on yli 100 000 joten niitä voidaan käyttää hyvin moniin tarkoituksiin.

Lääkkeenä

Sieniä on käytetty muun muassa haavojenpuhdistukseen, sillä ne sisältävät antibioottisia aineita. Kiinassa taas sienet kuuluvat olennaisena osana perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen. Tunnetuin sienilääke on kuitenkin penisiliini, jota tuottaa Penicillium chrysogenum -homesieni. Se tappaa bakteerisoluja muttei vahingoita eläinsoluja.

Elintarviketeollisuudessa

Elintarviketeollisuuskin hyödyntää sieniä. Esimerkiksi hiiva on pisimpään käytössä ollut hyötysieni. Sitruunahappoa taas saadaan Aspergillus niger -nuijahomeesta.

Pesuaineteollisuudessa

Sienten entsyymejä käytetään myös pesuaineteollisuudessa. Entsyymit joilla sienet hajottavat kasvualustansa orgaanisia aineita, ovat samoja joita soveltuvat myös tahranpoistoon.

Väriaineena

Tekstiilien värjäys onnistuu myös sienillä. Monet sienet soveltuvat värjäykseen ja niistä saadaankin sellaisia värejä jotka muuten olisivat kasvivärjäyksellä mahdottomia, kuten tummanpunainen tai tummansininen. Parhaiten värjäys onnistuu yli-ikäisillä tai jopa mädäntyneillä sienillä.

Kankaiden värjäämistä voi myös kokeilla itse keittämällä sieniä ja kastamalla kankaita värjääntyneeseen veteen.

Sieniä on käytetty myös musteena ja niistä on tehty kasvomaaleja.

Lähteet: Wikipedia, Fungi.com, Health24.com

Lue myös:

    Uusimmat