Tiesitkö: Kynnet voivat kertoa terveydentilastasi!

Kynsien ulkonäkö ja väri voivat paljastaa elimistösi epätasapainon. Esimerkiksi ongelmat maksassa, keuhkoissa ja sydämessä voivat näkyä kynsissäsi.

Kynnet kertovat tänä päivänä lähinnä ihmisten luovuudesta erilaisten lakkausten, geelien ja koristeiden voimin. Rakenne/geelikynsien suosio on kasvattanut kuitenkin myös kynsiin liittyviä ongelmia. Pidä välillä taukoa kynsien kuormittamisesta ja seuraile niiden ulkonäköä, varsinkin jos olosi on apea.

Mitä kynsiesi kunto voi kertoa?

Keltaiset kynnet

Kynsien keltaisuus viittaa yleensä sieni-infektioon. Jos infektio pahenee, kynnet voivat paksuuntua ja murentua. Keltaiset kynnet voivat liittyä myös diabetekseen ja psoriasikseen. Keltainen väri voi merkitä ongelmia lisäksi kilpirauhasen tai maksan toiminnassa.

Kalpeat kynnet

Todella vaaleat kynnet voivat kertoa anemiasta, maksasairaudesta, aliravitsemuksesta tai sydämen vajaatoiminnasta.

Valkoiset kynnet

Mikäli kynnet ovat häiritsevän valkoiset tummilla reunuksilla, voi se viitata maksaongelmiin kuten hepatiittiin.

Sinertävät kynnet

Sinisävyiset kynnet voivat viitata hapen puutteeseen. Elimistö saattaa kärsiä jonkinlaisesta infektiosta. Sinertävät kynnet liittyvät myös joihinkin sydänsairauksiin.

Kuoppaiset kynnet

Mikäli kynnen pinta on kuoppainen, se voi olla merkki elimistön tulehdustilasta. Kynnen alla oleva ihossa voi esiintyä lisäksi punaruskean sävyjä.

Murenevat ja katkeilevat kynnet

Kuivat, lohkeilevat ja murenevat kynnet voivat viitata kilpirauhasen toimintaan. Mikäli kynnet ovat lisäksi kellertävät, se voi kertoa infektiosta.

Punertavat ja turvonneet kynnet

Kynsien ympärillä ja alla olevan ihon punaisuus ja turvonneisuus viittaavat yleensä tulehdukseen. Rakennekynsien käyttö voi aiheuttaa näitä ongelmia.

Tummat raidat kynsissä

Tummat raidat kynsien alla tulisi tutkituttaa välittömästi. Ne voivat olla merkki melanoomasta.

Jyrsityt kynnet

Kynsien pureskelu on monen hermostuneen ihmisen tapa, joka voi viitata pakko-oirehäiriöön. Tarkastele tapojasi ja keskustele lääkärin kanssa, mikäli kynsien pureskelu häiritsee sinua etkä kykene lopettamaan sitä.


Lähde: WebMD

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja