Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tiesitkö? Krapulalla ja pizzanhimolla on tieteellinen yhteys

Shutterstock
Julkaistu 16.02.2013 17:54

Tutkijat selvittivät, miksi humalatilassa ja krapulassa tekee erityisen paljon mieli rasvaisia ruokia kuten pizzaa.

Ajaudutko aina alkoholipitoisen illan saattelemana mässäilemään pikaruokaravintolaan? Tähän yleiseen käyttäytymismalliin on tutkijoiden mukaan olemassa tieteellinen selitys. Cornellin yliopiston professorin mukaan kyse on luonnollisesta nisäkkään vaistosta, joka on ollut jo esi-isillämme.

– Kaikki nisäkkäät ovat taipuvaisia himoitsemaan mahdollisimman energiapitoisia ruokia. Rasvassa on runsaasti energiaa. Humalatilassa ihmisen itsehillintä pienenee entisestään, joten rasvaisiin ruokiin on helppo sortua, professori Davit Levitsky selittää.

Levitskyn mukaan syyt rasvahimoon piilevät myös aivokemikaali galaniinissa. Rasvan syöminen lisää galaniinin tuotantoa aivoissa ja galaniini puolestaan saa himoitsemaan rasvaa. Kun tähän tilaan yhdistää vielä alkoholin, saattaa arvostelukyky helposti pettää ja roskaruokahimo iskeä.

– Alkoholin ja rasvaisen ruoan syönti lisää triglyseridien tuotantoa, jotka aktivoivat puolestaan galaniinin tuotantoa. Tämä saa sinut himoitsemaan rasvaista ruokaa entistä enemmän. Siksi krapulassa tekee mieli herkutella rasvaisesti , Pohjois-Carolinan yliopiston professori William Gruchow toteaa.

Lähde: Pop Science

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Tällainen ruoka aiheuttaa eniten riippuvuutta: "Ihmiset huomaavat, etteivät pysty lopettamaan niiden syömistä" Tutkimus: "Nälkäkiukku" on totisinta totta – asiantuntijan mukaan kyse ei kuitenkaan ole vain verensokeristaRunsasrasvainen ruokavalio ei näy vain vartalossa – tämän se tekee aivoilleTutkimus: Roskaruoan syöminen stressaantuneena johtaa helpommin ylipainoonHimoitsetko juustoa tai suklaata? Näistä elimistön puutostiloista ruokahimosi yrittävät sinulle kertoaStressaavatko pääsiäissuklaiden kalorit? Ravitsemusterapeutti kertoo, mistä sinun todella pitäisi huolestua
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen19:20
    Työelämä

    Tunna Milonoff häpesi uupumistaan: "Luulin, että minulla on jokin muistisairaus"

  • Eilen17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • Eilen15:37
    Takaisinvedot

    Ostitko tämän tuotteen Clas Ohlsonilta? Älä käytä!

  • Eilen14:25
    Ruoka

    Kielenhuoltaja kasvismakkarakohusta: Eihän lihapullakaan ole pulla

  • Eilen13:14
    Ruoka

    Näin teet täydelliset uunijuurekset – helppoa ja halpaa!