Tiesitkö? Krapulalla ja pizzanhimolla on tieteellinen yhteys

Tutkijat selvittivät, miksi humalatilassa ja krapulassa tekee erityisen paljon mieli rasvaisia ruokia kuten pizzaa.

Ajaudutko aina alkoholipitoisen illan saattelemana mässäilemään pikaruokaravintolaan? Tähän yleiseen käyttäytymismalliin on tutkijoiden mukaan olemassa tieteellinen selitys. Cornellin yliopiston professorin mukaan kyse on luonnollisesta nisäkkään vaistosta, joka on ollut jo esi-isillämme.

– Kaikki nisäkkäät ovat taipuvaisia himoitsemaan mahdollisimman energiapitoisia ruokia. Rasvassa on runsaasti energiaa. Humalatilassa ihmisen itsehillintä pienenee entisestään, joten rasvaisiin ruokiin on helppo sortua, professori Davit Levitsky selittää.

Levitskyn mukaan syyt rasvahimoon piilevät myös aivokemikaali galaniinissa. Rasvan syöminen lisää galaniinin tuotantoa aivoissa ja galaniini puolestaan saa himoitsemaan rasvaa. Kun tähän tilaan yhdistää vielä alkoholin, saattaa arvostelukyky helposti pettää ja roskaruokahimo iskeä.

– Alkoholin ja rasvaisen ruoan syönti lisää triglyseridien tuotantoa, jotka aktivoivat puolestaan galaniinin tuotantoa. Tämä saa sinut himoitsemaan rasvaista ruokaa entistä enemmän. Siksi krapulassa tekee mieli herkutella rasvaisesti , Pohjois-Carolinan yliopiston professori William Gruchow toteaa.

Lähde: Pop Science

(MTV3)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja