Tienaa MM-kisoilla – näin vuokraat kotisi kisavieraille!

Jääkiekon MM-kisat valtaavat Helsingin 4.-20.5.2012. Samaan aikaan Helsinki juhlii myös designpääkaupunkivuotta. Tapahtumien uskotaan tuovan Helsinkiin ennätysmäärän turisteja eri puolilta maailmaa. Yhä useampi helsinkiläinen miettiikin asuntonsa vuokraamista turistimajoitukseksi ylimääräisten tulojen tienaamiseksi.

Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Miia Koro-Kanervan mukaan asuntojen lyhytaikainen vuokraaminen turisteille ei toistaiseksi ole kovin yleistä. Koro-Kanerva muistuttaa, että asunnon vuokraaminen lyhyeksi ajaksi saattaa olla vuokranantajalle erityisen hankalaa.

– Asunnon vuokraamisessa lyhyeksi ajaksi on oma vaivansa. Siihen liittyy oikean vuokralaisen etsimistä muunmuassa internetin välityksellä, huoneiston esittelyä, sopimusten puljaamista ja rahojen siirtoa. Mieluummin vuokranantajat etsivätkin pitkäaikaisia vuokralaisia, vaikka saisivatkin lyhytaikaisesta vuokraamisesta hieman enemmän rahaa, Koro-Kanerva kertoo.

Mitä tulee huomioida?

Mikäli asuntonsa haluaa kuitenkin lyhyeksi aikaa vuokrata, tulee huomioida tietyt tärkeät asiat, kuten kirjallinen vuokrasopimus ja vakuuden veloittaminen etukäteen. Vuokratason määrittäminen etukäteen voi olla hankalaa, siksi pyydetyn vuokran hinta tulee miettiä jo hyvissä ajoin ja yleisiä vuokratasoja kannattaa selvitellä vuokra-asuntopalveluita netissä selaamalla.

– Perussäännöksi voisi sanoa, että mitä lyhyemmäksi aikaa asunto vuokrataan, sitä korkeampi vuokra on. Vuokranantajan tulee myös muistaa turvata selustansa vakuusrahan avulla. Normaali vakuus on enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa tai yhden vuokranmaksukauden summa.

Vaadi takuuvuokra jo etukäteen

Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja muistuttaa myös, että etenkin ulkomaalaiselle turistille asuntoa vuokrattaessa asioiden hoitaminen voi olla normaalia työläämpää ja vuokralaisen tavoittaminen ulkomailta vuokrasuhteen päätyttyä hankalaa. Koro-Kanerva ehdottaakin ratkaisuksi vähintään takuuvuokran, mutta mahdollisesti myös koko vuokrasumman maksamista etukäteen.

– Suosittelisin aina tekemään huoneen tai asunnon vuokraussopimuksen kirjallisesti. Ulkomaalaisille vuokrattaessa kannattaa ottaa vakuusrahana jo etukäteen. Sillä mikäli vuokralainen vahingoittaa asuntoa, voi rahojen jahtaaminen jälkikäteen ulkomailta olla todella hankalaa, hän tarkentaa.

Asunnon lyhytaikaisen vuokraamisen hankaluudesta huolimatta Koro-Kanerva myöntää, että asunnon vuokraaminen voi olla kätevää, mikäli asunto on valmiiksi kalustettu ja sattuu joka tapauksessa olemaan valittuna vuokrausajankohtana tyhjillään.

Lisää mtv3.fi/matkailussa:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja