Tiellä vai pientareella – tiedätkö missä on mopoauton paikka?

Mopoautot aiheuttavat usein hämmennystä liikenteessä. Missä mopoautolla oikein saa ajaa? 

Mopoautojen suosion kasvaessa olisi tärkeää, että myös autoilijat tiedostaisivat mopoautojen liikennesäännöt vaaratilanteiden välttämiseksi. Vaikka mopoautojen hitaus aiheuttaisikin ärsytystä liikenteessä, niillä on täysi oikeus, ja jopa velvollisuus kulkea ajotiellä. 

Mopoautoihin kannattaakin suhtautua maltilla. Niiden kiihtyvyys ja rakenne poikkeavat suuresti henkilöautosta, vaikka ne noudattavatkin samoja liikennesääntöjä. 

Mopoauton tulee aina ajaa ajokaistalla

Vaikka mopoautojen suurin sallittu nopeus on vain 45 kilometriä tunnissa, ne rinnastetaan liikenteessä aina henkilöautoihin. Mopoauto ei siis tarkoita liikenteessä samaa asiaa kuin mopo. 

Mopoautolla ei siis saa ajaa pientareella eikä kevyenliikenteen väylällä, vaikka lisäkilpi sallisikin mopoilla ajamisen. Myöskään jalkakäytävillä eikä pyöräteillä ajaminen ole sallittua, vaan mopoauton tulee pysyä aina ajokaistalla. 

Mopoautolla saa siis ajaa kaikilla yleisillä teillä, lukuunottama moottori- ja moottoriliikenneteillä. Kieltomerkkejä tulee silti luonnollisesti noudattaa. 

Mopoautoilija, ota huomioon muu liikenne! 

Pienikokoisella ja kevyellä mopoautolla ajettaessa oman ajoväylän ja kaistojenvaihdon merkitys korostuu. Vaikka mopoautot rinnastetaankin henkilöautoon, ne jäävät helposti huomioimatta muun liikenteen seassa. 

Vaikka mopoautoilla saakin ajaa kaikilla yleisillä teillä, kannattaa reittivalinnassa ottaa huomioon liikennemäärät ja ajo-olosuhteet, jotka lisäävät mopoautoilijan turvallisuutta. 

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja