Tiedekin sen todistaa – tästä syystä vastasyntyneet vauvat tuoksuvat niin vastustamattomalle

Lähes jokainen vanhempi voi allekirjoittaa sen tosiasian, että vauvojen tuoksu on jotain ainutlaatuista ja ihanaa. Tiede on nyt löytänyt selityksen sille, mistä tämä vastustamaton tuoksu oikein kumpuaa. 

Jos olet vanhempi, tai joskus tuoksutellut pientä vauvaa, tiedät mistä tässä on kyse. Vauvojen vastustamaton tuoksu ei kuitenkaan johdu hormoneista tai mielikuvituksesta, vaan sille on olemassa myös tieteellinen selitys. 

Anatomian professori Johannes Frasnelli kanadalaisesta Quebecin yliopistosta selittää, että vauvat todella omaavat erityisen tuoksun, jonka tarkoituksena on houkutella vanhemmat huolehtimaan ja ruokkimaan tätä pientä ja avutonta vauvaa.

– On taatusti olemassa mekanismeja, jotka mahdollistavat vahvan siteen muodostumisen vanhemman, etenkin äidin ja vauvan välille. Uskomme, että vauvojen tuoksu kuuluu näiden mekanismien joukkoon, Frasnelli selittää.

Vauvojen tuoksu vangitsee ympärillä olijoiden huomion

Tukeakseen tätä teoriaa, tutkija pyysi äitejä ja lapsettomia naisia haistelemaan vauvan tuoksua nähdäkseen, kuinka naiset reagoivat tähän tuoksuun. Pienessä tutkimuksessa kävi ilmi, että vauvan tuoksu veti naisia puoleensa riippumatta siitä, oliko naisella omia lapsia vai ei.

Jo ennen kuin vauvat osaavat puhua, he osaavat vangita ympärillä olijoidensa huomion tuoksullaan. Nerokasta vai mitä?

– Useimmat ihmiset, useimmiten vanhemmat, sanovat vauvan tuoksun olevan yksi parhaista ja miellyttävimmistä tuoksuista, jota he ovat koskaan haistaneet, Frasnelli toteaa.

Lähde: GoodtoKnow

***

1:39

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja