Mainos

Tiedätkö, miten erikoisia saunoja maailmalta löytyy? Suomessa voi saunoa jopa hampurilaisravintolassa

Hamamissa kävijät voivat rentoutua tuoksuvissa vaahtokylvyissä, Banjassa taas käytetään hattua. Mutta missä on maailman suurin sauna?

Listasimme maailman erikoisimmat saunat.

Saunoja maailmalta

Sauna – kotimainen klassikko

Sauna-sana on kotoisin Suomesta. Suomessa saunaan mennään usein perheen kesken, ja monilla onkin ikioma sauna kotona. Suomesta löytyy myös mitä hulluimpia saunoja Burger King -saunasta puhelinkoppisaunaan ja erilaisiin liikuteltaviin saunatyyppeihin.

Hamam – itämaista ylellisyyttä

Arabimaista ja Turkista tutuksi tullut höyrysauna hamam on nykyisin suhteellisen tunnettu myös Euroopassa. Hamam-saunassa on useimmiten marmorinen ympyrän muotoon rakennettu lepoalusta. Kävijät kastelevat itse itsensä vedellä tai menevät niin kutsutun Tellakin pestäviksi.

Saunomisen ohella hamamissa kävijät voivat rentoutua tuoksuvissa vaahtokylvyissä tai rentoutua hieronnassa tai erilaisissa kuorintahoidoissa. Hamam soveltuu myös arkiseen kehonhoitoon: miehet ajavat täällä partansa ja naiset säärensä.

Banja – venäläistä yhteisöllisyyttä

Banja on perinteinen venäläinen sauna, jolla on merkittävä rooli sosiaalisessa kanssakäymisessä Venäjällä. Rauhoittumisen sijaan banjassa jutellaan ja vaihdetaan kuulumisia. Löylyveteen lisätään usein eteerisiä öljyjä, ja suomalaisen saunan tapaan verenkierron parantamiseksi käytetään vihtoja.

Huomionarvoista on, että banjassa kävijät käyttävät tyypillisesti päähineitä suojatakseen päätään kuumuudelta. Myös vodkan maistelu kuuluu usein saunomisen yhteyteen.

Sento – kylpylä japanilaiseen tyyliin

Sento on japanilainen julkinen sauna ja kylpylä, joista suurimpia kutsutaan supersentoiksi. Isoimmissa supersentoissa perinteinen kohtaa modernin: suurien altaiden ja kattavan wellness-alueen lisäksi tarjolla on ravintoloita ja muita palveluita. Sentossa käyvien tulee peseytyä ennen vierailua kylpylässä. Saippuaa ei myöskään sovi joutua pesuveteen.

Tatuoinnit ovat perinteisesti olleet kiellettyjä, mutta turistien kohdalla tehdään usein poikkeus.

Temazcal – atsteekkien parantava sauna

Meksikon kaltaisessa lämpimässä maassa ei heti tule mieleen haluta saunaan. Temazcalin pääasiallinen käyttötarkoitus onkin perinteisesti ollut lääketieteellinen rentoutumisen sijaan. Temazcal-sana tarkoittaa muinaisella atsteekkien kielellä kylpylää. Saunatila on yleensä hyvin pieni, sinne mahtuu kerrallaan yhdestä kymmeneen henkilöä.

Tilan keskellä on vulkaniittikivestä tehty tulisija. Löylyveteen lisätään erilaisia yrttejä saunojan vaivoista riippuen.

Erikoisia saunakokemuksia

Maailman suurin sauna

Guinnessin ennätysten kirja listaa maailman suurimmaksi saunaksi saksalaisen Sinsheimistä löytyvän Koi-Saunan. Sen koko on 166,10 neliötä.

Espoon Otaniemessä rakennettiin vapaaehtoisvoimin vappuviikoksi 2016 sauna, joka halusi olla maailman suurin. 4000 kilon kiukaalla varustettu telttasauna oli auki halukkaille saunojille viikon.  

1:50

Maailman pienin sauna?

Guinnessin ennätysten kirjaan yritti vuonna 2016 myös suomalainen maailman pienin sauna. Kyseinen sauna on 58 senttiä kanttiinsa ja puulämmitteinen. Pesään tosin mahtuvat vain 15 senttiä pitkät klapit. Ennätyskirjassa maailman pienintä saunaa ei kuitenkaan toistaiseksi ole listattu.

1:45

Saunojen paraati

Suomen Teuvalla järjestetään Sadan Siirrettävän Saunan Paraati. Kulkue järjestetään perjantaina 28.7.2017. Paraati on osa Suomen satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. "Paraati koostuu siirrettävistä saunoista, jotka paraatimuodostelmassa kulkevat Teuvan keskustan läpi viihdyttäen tien varsiin kokoontunutta yleisöä", tapahtuma lupaa.

Teuvalla järjestetään myös liikuteltavien saunojen ajoja. Sauna-ajoissa vuonna 2015 paikalla oli 59 saunaa, joista 17 ensimmäistä kertaa. Seuraavat ajot pidetään lauantaina 29.7.2017. 

Kutsu tuntematon saunaasi

Helsinki Sauna Day -tapahtuma kutsuu ihmisiä avaamaan saunansa vieraille. "Onko sinulla kotonasi tai taloyhtiössäsi sauna, jonne haluaisit kutsua vieraita? Jääkö työpaikan tai yhdistyksen sauna turhan vähälle käytölle?", tapahtuma kysyy. Saunottelemaan pääsee seuraavan kerran 11.3.2017.

Entä osaatko lämmittää saunan?

10:38

Miten sujuu aloittelijalta vihdan sitominen? 

2:06

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.