Tiedätkö, millaista lemmikkiä etsit? Huomioi nämä asiat, kun valitset sopivaa koirarotua: "Moni ei kiinnitä huomiota siihen"

Lemmikit: Koirarodun valinta 10:25
Miten koirarotu kannattaa valita?

Koirarotuja on yli 400. Miten kaikista vaihtoehdoista voi löytää juuri itselleen sopivimman rodun?

Koiran ottaminen vaatii harkintaa. Tärkeää on löytää juuri omaan kotiin sopiva koira, mutta miten valinta tehdään? Miten voi löytää itselleen oikean koirarodun?

Huomenta Suomen Extran Lemmikit-sarjan esimmäisessä jaksossa keskusteltiin eläinten käyttäytymistutkija Katriina Tiiran kanssa siitä, miten valita perheeseen sopiva koira. 

Kolme tärkeintä kriteeriä  

Tiiran koira on kiharakarvainen noutaja. Tiira kertoo valinneensa rodun kognitiivisten testien avustuksella. Valintaan vaikutti rodun ominaisuudet sekä oma elämäntilanne.

Tiiran mukaan koirarotua kannattaakin lähteä miettimään sen perusteella, millaista koiraa etsii. 

Kolme tärkeintä kriteeriä sopivaa rotua miettiessä ovat koiran luonne, terveys ja aktiivisuustaso.

– Lähtisin aina miettimään sitä, mikä on ihmisen mielikuva siitä, mitä tekee koiran kanssa. Näenkö itseni rauhassa kävelemässä metsässä ja koiran juoksemassa irti, tai näenkö itseni harrastamassa aktiivisesti, Tiira kertoo. 

Myös omalla aktiivisuudella on merkitystä, sillä paljon liikuntaa kaipaavalle koiralle eivät riitä peruskävelylenkit.

– Karsi myös ne asiat, joita et ainakaan halua.

Tiira muistuttaa, että esimerkiksi sosiaaliseen kotiin, jossa käy paljon vieraita, ei välttämättä sovi voimakas, vahtiviettinen koira.  

Nykypäivänä tietoisuus lisääntynyt

Tiiran mukaan yhä moni valitsee koiran ulkonäön perusteella.

– Moni ei kiinnitä huomiota siihen, minkälainen turkki koiralla on, mihin se on jalostettu tai miten se käyttäytyy. Toki nykypäivänä tietoisuus on lisääntynyt, kertoo Tiira.

– Luonne vaikuttaa aika paljon valintaan, sekä millä tavalla koira sopeutuu perheeseen. On ymmärretty pikkuhiljaa, että muukin kuin ulkonäkö vaikuttaa valintaan.

"Jos ei kiinnosta yhtään turkinhoito, älä..."

Vaikka olisi aina haaveillut tietynlaisesta koirasta, täytyy selvittää, sopiiko koira oikeasti taloon. Koiran terveys ja luonne tulee ottaa huomioon ennen ulkonäköä.

Tiiran mukaan koiran ulkonäössä kuitenkin kannattaa ottaa huomioon koiran koko sekä turkki. 

– Jos ei kiinnosta yhtään turkinhoito, älä ota afgaaninvinttikoiraa. Vaikka rotu näyttää hienolta, turkinhoito on vaativaa. 

Tiira muistuttaa tutustumaan hyvin rotuun ennen lopullista päätöstä. Tiiran mukaan esimerkiksi hankikoira.fi tai Kennelliitto ovat hyviä apuvälineitä rotua valittaessa.

– Kannattaa myös kysyä harrastajilta ja kasvattajilta mahdollisimman paljon lisätietoa.

Entä miten rotuperäiset sairaudet tulisi ottaa huomioon? Tai rodun jalostusominaisuudet? Ovatko rotumääritelmät harhaanjohtavia? Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat