Mainos

Tiedätkö, miksi napit ovat naisten ja miesten paidoissa eri puolilla?

Napit ovat miesten paidoissa eri puolella historiallisesta syystä.

Jos olet joskus lainannut vastakkaisen sukupuolen napitettavaa paitaa, tiedät, että paidan etumuksessa odottaa yllätys: napit ovat miesten ja naisten paidoissa eri puolilla. Mutta miksi?

Nappien sijoittelulle on listattu useita syitä. Yksi syy ovat aseet: miehen piti päästä nopeasti käsiksi aseeseensa, ja siksi paidan tai takin napitus on edelleen vasemmalla puolella. Tiede-lehden mukaan miesten nappien paikka vakiintui 1800-luvun jälkipuoliskolla räätälien "kirjoittamattoman säännön" mukaan. 

Naisilla nappien paikka saattoi määräytyä kirkonmenojen mukaan. Entisaikaan kirkossa naiset istuivat vasemmalla ja miehet oikealla puolella. Napituksen piti suojata naisen rintaa niin, etteivät miehet näkisi vahingossa "liikaa".

Muitakin syitä voi olla: nappien paikka on voinut määräytyä sukupuolten erottamiseksi tai imettämisen helpottamiseksi. Toinen syy nappien paikalle voisi olla ratsastaminen: koska naiset istuivat satulassa sivuttain, nappien sijoittelu esti turhan viiman rinnan alueelle.

Napit saattavat olla paidoissa eri puolilla, koska entisaikaan erityisesti varakkaat naiset ja miehet eivät pukeneet vaatteita ylleen itse. Oli tavallista, että joku auttoi aatelista pukemaan. Napit sijoiteltiin niin, että niitä on helpoo käyttää, vaikka pukisi toista henkilöä. 

Nyt tiedät!

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja