Mainos

Tiedätkö, mikä on oikea hetki vaihtaa pitkistä valoista lyhyille ja päinvastoin?

Oikeaoppinen valojen käyttö korostuu pimeällä ja hämärällä ajettaessa, Liikenneturva muistuttaa talven lähestyessä. Omien ajovalojen kunto ja oikea suuntaus kannattaa tarkistaa myös.

Kaukovaloja eli pitkiä valoja käytetään ainoastaan pimeällä ajettaessa, eikä lainkaan valaistuilla tieosuuksilla.

Kaukovaloja käytettäessä on hyvä huomioida, että pitkät valaisevat vain kohtuullisen kapeaa sektoria kuljettajan edessä.

– Ajovalojen valaiseman alueen lisäksi katsetta tulisikin liikutella valokeilan ulko- ja sivureunoilla. Vastaantulevan aiheuttamaa häikäisyä ehkäistään taas seuraamalla katseella tien oikeaa reunaa, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kertoo.

Heiskanen muistuttaa, että myös ajonopeuden alentamisesta on apua pimeällä ajaessa. Se antaa lisää pelivaraa ja aikaa havainnoida esimerkiksi tien laidassa kulkeva jalankulkija tai ajolinjalle eksynyt hirvi.

Milloin lyhyet ja milloin pitkät?

Pimeällä pitkät valot on vaihdettava lyhyisiin toisen auton takana ajettaessa ja kohtaamistilanteessa viimeistään vastaantulevan ajoneuvon valokiilojen kohdatessa omat.

– Kaukovalot voi kytkeä uudestaan päälle vähän ennen vastaantulevan auton sivuuttamista tai viimeistään sen kohdalla. Näin saadaan aikaan mahdollisimman hyvä näkyvyys häikäisemättä vastaantulevaa kuljettajaa, Heiskanen sanoo.

Jos vastaantulevalla on jäänyt pitkät päälle, ei siitä kannata hermostua ja väläytellä valoja, vaan keskittyä omaan ajoon.

Moottoritiellä voidaan käyttää kaukovaloja toista ajoneuvoa kohdatessakin, kun ajetaan suoralla tieosuudella. Jos tie kaartuu niin, että kaukovalojen kiila uhkaa kohdistua vastaantulijaan, on moottoritielläkin hyvä vaihtaa lähivaloihin.

Heiskanen neuvoo ohitustilanteessa lähestymään ohitettavaa kaukovalot päällä niin pitkälle, kunnes edellä ajavasta erottaa yksityiskohtia. Tällöin vaihdetaan lähivaloille, koska kaukovalot voivat häikäistä edellä ajavaa taustapeilien kautta. Takaisin kaukovaloille vaihdetaan ohitettavan rinnalle tultaessa.

Ohitettava taas vaihtaa lähivaloille silloin, kun ohittaja alkaa siirtyä takaisin omalle kaistalleen. Ohittajan edettyä riittävän kauas voi ohitettu vaihtaa jälleen kaukovaloille.

Lähde: Liikenneturva

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.