THL:n Salminen: Menee kuukausia, että tiedämme, kuinka tarttuva omikron on ja miten se vaikuttaa koronarokotettujen vastustuskykyyn

4:09
THL:n Salminen: Omikronin vaikutuksia on lähes mahdoton ennustaa – tutkimuksissa menee vielä kuukausia

Omikron-variantti on runsastunut Etelä-Afrikassa ja lähimaissa kiihtyneen epidemian yhteydessä. THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mukaan omikron-variantin vaikutuksia on vielä lähes mahdoton arvioida.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

Salmisen mukaan vielä ei osata sanoa sitäkään, onko muunnos päässyt lisääntymään koronatilanteen kiihtymisen vuoksi, vai onko muunnos itsessään kiihdyttänyt tilannetta.

– Siinä on havaittu paljon mutaatioita yhdistelmänä, joista osa on nähty joskus aiemmin ja osa on uusia. Niiden vaikutuksia ei voida tietää ennen kuin on tehty lisätutkimuksia, Salminen sanoo.

Aiempiin variantteihin vertaaminen on Salmisen mukaan vielä aika pitkälti spekulaatiota. Vasta perusteellisen tutkimusten jälkeen voidaan sanoa, kuinka omikron vaikuttaa rokotettujen vastustuskykyyn tai miten tarttuva se on muihin variantteihin verrattuna.

– Se ei tapahdu yli yön tai parissa viikossa, siihen menee todennäköisesti kuukausia.

Salmisen mukaan rokotteiden suojaa varianttia vastaan voidaan jo arvioida tutkimalla sen esiintyvyyttä niillä rokotetuille, jotka saavat tartunnan. Siihenkin menee vielä kuitenkin ainakin muutama viikko.

"On vaikea ennustaa, onko tällä merkitystä"

Omikron on aiheuttanut kasvavaa huolta maailmalla. Ensimmäinen tapaus Euroopassa todettiin perjantaina Belgiassa, mutta variantin todellista leviämisaluetta on vaikea määrittää.

Asiantuntijat arvioivat, että Belgian tartunta on peräisin maan rajojen sisältä, eli variantti leviää jo paikallisväestössä.

Suomen sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti lauantaina määräävänsä kaikki eteläisestä Afrikasta saapuvat matkustajat testiin tai karanteeniin koronapassista riippumatta.

Salmisen mukaan uuden variantin ilmestyminen ei missään nimessä ole yllätys. Variantteja on ollut jo kymmeniä, osa on kadonnut melkein heti löytämisensä jälkeen, kun osa on jäänyt kiertämään pidemmäksi aikaa. Sitten on myös deltan kaltaisia variantteja, jotka syrjäyttävät nopeasti muut.

– Ennakkoon on melko mahdotonta ennustaa, miten tämä vaikuttaa ja onko sillä loppujen lopuksi merkitystäkään.

– Paras suoja on saada niin iso osa maailman väestöstä rokotettua, minkä jälkeen pandemia rauhoittuu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja