THL: Lintuinfluenssarokotukset alkavat

THL on yhteistyössä Ruokaviraston kanssa laatinut suosituksen lintuinfluenssarokotuksen kohderyhmistä. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan rokotetta tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Lintuinfluenssarokotuksilla pyritään suojaamaan lintuinfluenssan tartuntariskissä olevia viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta.

Lisäksi tavoitteena on estää tilanne, jossa lintuinfluenssavirus tarttuisi ihmiseen samaan aikaan kausi-influenssaviruksen kanssa, mikä voisi mahdollistaa uuden virustyypin synnyn.

THL:n mukaan Suomeen on hankittu EU:n yhteishankinnan kautta 20 000 annosta lintuinfluenssarokotetta. Määrä riittää 10 000 ihmisen rokottamiseen kahdella annoksella.

Suomessa ei toistaiseksi yhtään ihmisen lintuinfluenssatartuntaa

Suomessa ei ole toistaiseksi todettu yhtään ihmisen lintuinfluenssatartuntaa.

Tartunnan voi saada sairastuneista tai kuolleista eläimistä tai niiden eritteistä. Lintuinfluenssavirus tarttuu kuitenkin heikosti ihmiseen, ja tartuntatapauksia todetaan ylipäätään hyvin harvoin. H5N1-alatyypin lintuinfluenssavirus, joka on viime vuosina aiheuttanut tautia myös Suomessa luonnonvaraisissa ja tarhatuista eläimissä, on yhdistetty myös vakaviin tai kuolemaan johtaneisiin tautitapauksiin ihmisessä.

Lue myös:

    Uusimmat