THL: Käynnissä kilpajuoksu sikainfluenssaa vastaan

Ensimmäiset sikainfluenssarokotteet annetaan tämän ja ensi viikon aikana.

Ensimmäiset rokotteet annetaan terveydenhuollon henkilökunnalle ja raskaana oleville naisille. Raskaana olevilla on normaaliväestöön nähden moninkertainen komplikaatioiden ja hengenvaaran riski.

Erikoistutkija Rose-Marie Ölander Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että tällä hetkellä sikainfluenssaa esiintyy Suomessa erillisinä ryppäinä muun muassa varuskunnissa.

- Tämä on yleensä merkki siitä, että epidemia on alkamassa. Näin käy joka vuosi kausi-influenssankin kanssa. Todettuja sikainfluenssatapauksia on tällä hetkellä noin 400, mutta tapauksia ei enää diagnosoida virusviljelyllä. Sairastumisia voi olla siis paljon enemmänkin.

Erikoistutkija Ölanderin mukaan on varmaa, että sikainfluenssaepidemia on tulossa.

- Olemme todennäköisesti epidemian kynnyksellä, ja yleensä menee noin kuusi viikkoa epidemian huippuun. Sen tarkkaa ajankohtaa on kuitenkin vaikea sanoa.

Ölander kertoo, että sikainfluenssarokotteiden jakelu aloitetaan tällä viikolla.

- Valitettavasti nyt on kilpajuoksu käynnissä tämän epidemian kanssa. Jos saamme rokotettua ainakin terveydenhuollon henkilökunnan ja raskaana olevat sekä osan riskiryhmiin kuuluvista, niin on hyvä. Korostaisin kuitenkin, että rokottaa voi myös epidemian aikana, ja että rokote ei pahenna tautia. Rokote kannattaa siis ilman muuta ottaa kun se tarjotaan.

Rokote on kaikille ilmainen ja vapaaehtoinen.

(MTV3 - STT)

Katso Tarja Hakulisen juttu ja ylilääkäri Markku Broasin haastattelu

Katso erikoistutkija Rose-Marie Ölanderin haastattelu

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja