Therese Johaug sai MM-kisojen alla asiantuntijoilta kylmäävän viestin – "Jos minulla ei olisi ollut oikeita ihmisiä ympärilläni, niin.."

Maastohiihtouransa viime kauteen päättänyt norjalaislegenda Therese Johaug kertoo tuoreessa "Hele historien" -kirjassaan, kuinka asiantuntijat laittoivat hänet vuoden 2011 MM-kisojen alla syömiskuurille.

18 kertaa arvokisavoittoa juhlinut 34-vuotias Johaug paljastaa kirjassaan uransa huippuhetkien lisäksi synkimmät ajanjaksonsa. Yksi näistä on syömishäiriö, joka vaivasi häntä talvella 2010 ja maajoukkueen johto joutui tuolloin reagoimaan asiaan.

Johaug oli kolmantena maailmancupin kokonaiskilpailussa kun tuolloinen maajoukkuevalmentaja Egil Kristiansen tuli ja koputti norjalaisen hotellihuoneen oveen.

– Hän ei tullut onnittelemaan vaan puhumaan tosissaan, Johaug kertoi kirjassa VG:n mukaan.

Johaug sai apua ravintoterapeuteilta ja psykologeilta, mutta hän ei onnistunut kääntämään kehitystä toiseen suuntaan.

– Koin, että olin noudattanut kaikkia ohjeita, mutta he eivät olleet tyytyväisiä. Nyt sain suhteellisen selvän viestin Egililtä, olin tullut liian laihaksi, Johaug sanoi.

Kauden 2010-2011 huipennus oli MM-kotikisat Holmenkollenilla. Johaugia pyydettiin, että hän tekisi päinvastoin kuin paastossa ja aloittaisi syömiskuurin. Johaug kutsuu kuuria kirjassa "läskikuuriksi".

Sen noudattaminen osoittautui kuitenkin vaikeaksi ja Johaug kertoo, että kertaalleen istui itkemässä äitinsä keittiössä kotona Dalsbygdassa.

Johaug onnistui lopulta voittamaan ongelmansa. Hän kertoi VG:lle, että se oli tarpeen, jotta hän pystyi jatkamaan uraansa. Johaug voitti Holmenkollenin kisoissa kaksi maailmanmestaruutta ja yhden MM-pronssin.

– Jos minulla ei olisi ollut oikeita ihmisiä ympärilläni, olisi se voinut mennä liian pitkälle. Ehkä en olisi koskaan palannut lajiin, Johaug totesi. 

Lue myös:

    Uusimmat