Terho: Moni on ehdottanut Nykäselle valtiollisia hautajaisia – "Mietimme sopivinta muistamisen muotoa"

Sampo Terho kommentoi Matti Nykäsen kuolemaa 1:49
Sampo Terho muisteli Nykäsen merkitystä MTV Uutisille.

Urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kertoo, että ajatus valtiollisista hautajaisista Matti Nykäselle on tullut usealta eri taholta.

–  Monet tahot ovat ehdottaneet asiaa maanantain suru-uutisen jälkeen, joten lähdin selvittämään sitä, Terho kertoi tiistaina.

–  Olen jo lähtenyt omassa ministeriössäni liikkeelle. Valtiollisista hautajaisista päättää valtioneuvosto, joten keskustelemme asiasta myös hallituskumppaneiden kanssa.

Terho tarkistaa ensimmäiseksi, ovatko valtiolliset hautajaiset oikea tapa kunnioittaa Nykästä ja hänen uraansa.

Mäkihypyn moninkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Suomessa on järjestetty vuodesta 1990 kahdeksat valtiolliset hautajaiset. Niillä on kunnioitettu presidentti Mauno Koiviston, politiikan vaikuttajien Ahti Karjalaisen, Johannes Virolaisen, Kalevi Sorsan ja Harri Holkerin, akateemikko Väinö Linnan sekä kahden kenraalin Väinö Valveen ja Adolf Ehrnroothin muistoa.

"Tarkkailemme valtiollisten hautajaisten historiaa"

Terho muistaa Nykäsen saavutukset lapsuudestaan ja niistä erityisesti voitot Calgaryn 1988 talvikisoissa.

–  Matti voitti kaiken mahdollisen moneen kertaan, kun seurasin lapsuudessani urheilua 1980-luvulla. On selvää, että hän ansaitsee kunnioitusta, Terho totesi.

–  Hänen poismenonsa on huomioitava laajasti. Tarkkailemme valtiollisten hautajaisten historiaa ja mietimme sopivinta muistamisen muotoa suomalaiselle urheilutähdelle.

Valtioneuvoston kanslian sivuilla on määritetty valtiollisten hautajaisten perusteet:

–  Valtiolliset hautajaiset järjestetään tai kustannetaan valtion varoista nykyään ainoastaan presidenteille. Valtioneuvosto voi poikkeustapauksessa päättää hautajaisten järjestämisestä tai rahoittamisesta myös hyvin pitkäaikaisille pääministereille, eduskunnan puhemiehille ja erityistä kansallista merkitystä omaaville henkilöille.

Lue myös:

    Uusimmat