Turkis on kestävä luonnonmateriaali, jonka käyttö ja tuottaminen aiheuttavat kuitenkin paljon keskustelua. Onko turkisten käyttö loppujen lopuksi lihansyöntiä huonompi vaihtoehto?
Saksalaisen tuotetestaussäätiö Stiftung Warentestin tekemässä pistokokeessa paljastui useamman vaatemerkin käyttäneen supikoiran turkista tekoturkiksen sijaan.
Viimeistään tämän kohun myötä ihmisten huomio kiinnittyy yhä enemmän tuotteiden alkuperään ja eläinten hyvinvointiin. Mutta toisin kuin luullaan, myös tekoturkiksen valmistuksessa piilee omat huonot puolensa. Näiden kahden tuotteen välillä käykin ikuinen kiista, jolle ei näy loppua.
Turkistarhojen määrä romahtanut
Monella meistä on negatiivissävytteinen mielikuva turkiksista, ja niitä vastaan käydyt kampanjat ovat osaltaan heikentäneet turkisten suosiota. 1980-luku oli suomalaisten turkistarhojen kulta-aikaa. Silloin Suomessa oli noin 6 000 turkistarhaa, kun nykyisin vastaava luku on alle tuhat.
Suomi on silti edelleen maailman suurin ketunnahkojen tuottajamaa, ja suuri osa tuotetuista turkiksista päätyykin vientiin muun muassa Aasiaan.
Vuonna 2013 eduskunta äänesti kansalaisaloitteen seurauksena turkistarhojen lakkauttamisesta, mutta aloitteen runsaasta suosiosta huolimatta aloite ei mennyt läpi eduskunnassa.
Nykyisin turkittoman Suomen puolesta kampanjoidaan muun muassa sosiaalisessa mediassa hashtagilla , johon ovat lähteneet mukaan monet julkisuuden henkilöt, kuten , ja


