Tekikö koronaeristys hallaa seksielämälle? 6 asiaa, jotka voivat tapahtua, kun seksi loppuu

1:07
Miten parisuhteessa voi pyytää enemmän seksiä?

Koronaeristyksellä voi olla monenlaisia vaikutuksia ihmisten arkeen – myös seksielämän kannalta.

Miten käy ihmisten seksielämän koronapandemian aikana? Kinsey Instituten käynnissä olevassa tutkimuksessa tarkastellaan seksiä ja parisuhteita covid-19-taudin aikana. Yksi tutkimusta johtavista sosiaalipsykologeista, ihmisen seksuaalisuuteen erikoistunut Justin Lehmiller, tarjosi alustavia tietoja tutkimuksesta  Psychology Today -julkaisussa.

Tutkimuksessa on selvinnyt tähän mennessä muun muassa se, että 44 prosenttia tuhansista tutkimukseen osallistuneista kertoi seksielämänsä heikentyneen viime aikoina. 30 prosenttia sanoi samaa romanttisesta elämästään. Vaikka monet osallistujista viettävät aikaa kotona kumppaninsa kanssa enemmän kuin koskaan, he eivät tunne oloaan kovinkaan seksikkääksi. Voi olla vaikeaa tuntea seksuaalista yhteyttä kumppaniin, kun maailmassa on niin paljon epävarmuutta tällä hetkellä. Toisaalta tutkimuksesta selvisi myös, että 14 prosenttia kertoi seksielämänsä jopa parantuneen.

Säännöllisen seksin ja läheisyyden puute voi aiheuttaa monia ikäviä seurauksia niin henkiselle kuin fyysisellekin hyvinvoinnille. Mitä sitten kehossa oikeastaan tapahtuu, jos seksiä ei tule harrastettua pitkään aikaan? Miehille suunnattu Men’s Health listasi kuusi yllättävintä seurausta.

1. Seuraava seksikerta ei välttämättä suju niin kuin toivoisi

Vuonna 2008 American Journal of Medicine -julkaisussa esitelty suomalaistutkimus paljasti, että ne 55–75-vuotiaat miehet, jotka eivät olleet seksuaalisesti aktiivisia, kärsivät todennäköisemmin erektiöhäiriöistä. Ratkaisu on yksinkertainen: vaikka kumppania ei olisikaan, tutkimuksen mukaan pelkkä ejakulointi säännöllisesti voi auttaa lieventämään vaikutuksia.

2. Mies, jos et edes masturboi, eturauhassyövän riski kohoaa

Kuivan kauden ei kannata ulottua itsetyydytykseenkin. Lukuisat tutkimukset ovat nimittäin tulleet siihen päätelmään, että korkea ejakulointitiheys on yhteydessä matalampaan eturauhassyövän riskiin. Esimerkiksi European Urology -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan miehen tulisi ejakuloida vähintään 21 kertaa kuukaudessa, jolloin riski eurauhassyöpään pienenisi kolmanneksella. Jos seksikumppania ei siis ole, ota ohjat kirjaimellisesti omaan käteen.

3. Verenpaine voi kohota

Ilman seksiä verenpaine voi kohota. Tutkimuksen mukaan se ei ole sattumaa. Vuonna 2006 Biological Psychology -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa havaittiin nimittäin, että säännöllisesti yhdyntä harrastavilla ihmisillä oli matalampi verenpaine kuin niillä, jotka eivät peittoa aktiivisesti heilutelleet. Tutkijat havaitsivat, että usein harrastettu seksi parantaa kehon fysiologisia reaktioita stressiin. Tämä vuorostaan pitää verenpaineen hallinnassa.

Sexual Medicine -julkaisussa vuonna 2019 esitellyssä tutkimuksessa havaittiin, että mitä nautinnollisempi oli orgasmi, sitä matalampi verenpaine oli yhdyntää seuraavana päivänä.

4. Stressitasot kohoavat

Mahtava sessio vällyjen välissä voi saada kaiken muun tuntumaan paremmalta. Hyvä seksi yksinkertaisesti saa unohtamaan ikävän pomon ja lähestyvät deadlinet. Tälle on myös tieteen avulla selitettävä syy. Neurotutkija Debra W. Soh on todennut vuosien takaisessa Men’s Healthin haastattelussa, että orgasmin aikana vapautuu endorfiineja, jotka auttavat parantamaan mielialaa.

– Joten, jos tapanasi on käyttää seksiä tapana selvitä stressistä, kuiva kausi voi olla tuplasti turhauttavampaa, Soh selitti tuolloin.

5. Immuunijärjestelmäsi heikkenee

Orgasmit ovat uskomattoman hyödyllisiä myös immuunijärjestelmäsi kannalta. Psykologit Carl Charnetski ja Francis Brennan suorittivat vuonna 2004 tutkimuksen, jossa he pyysivät potilailtaan sylkinäytteitä. Potilaat oli jaettu ryhmiin sen mukaan, kuinka usein he harrastivat seksiä. Verrattuna vain vähän seksiä harrastaviin kerran tai kaksi viikossa seksiä harrastavien näytteissä havaittiin äärimmäisen korkeita pitoisuuksia flunssan vasta-aineena tunnettua immunoglobuliini A:ta. 

6. Työsuorituksesi voi alkaa lipsua

Seksin jälkeen vapautuvilla endorfiineilla huomattiin olevan useita hyötyjä jokapäiväiseen elämään. Ihmiset esimerkiksi raportoivat positiivisempaa suhtautumista töihin harrastettuaan seksiä. Seksin havaittiin myös parantavan seuraavan päivän työsuoritusta, ja ihmisten havaittiin olevan myös sitoutuneempia töihinsä. Työntekijän aktiivisesta seksielämästä on siis hyötyä myös yritykselle.

Mikä avuksi?

Jos seksielämä on ottanut osumaa koronapandemian vuoksi, vaikka kumppania tulee nähtyä enemmän kuin ennen, Lehmiller suosittelee neljää apukeinoa.

1. Kokeilkaa uusia asioita makuuhuoneessa.

2. Yritä löytää keinoja, joilla lievittää stressiä.

3. Pitäkää romanttinen treffi-ilta kotona.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja