Teetä kummilusikasta uniikki lahja kummilapsellesi

Kummius on kunniatehtävä. Muistoksi ristiäisjuhlista kummi antaa lapselle lahjan, joka on perinteisesti ollut lusikka. Kummilusikan ei tarvitse olla suoraan kultaliikkeen valikoimista vaan sen voi koota juuri omalle kummilapselle sopivaksi. Lusikan materiaali voi olla arvokkaan hopean sijaan myös käytännöllistä terästä.

Kastelahjojen valikoima on nykyään laaja mutta mikään ei ole yhtä käyttökelpoinen lapsen arjessa kuin lusikka. Kummilusikat maksavat usein paljon eivätkä ole kovinkaan omaperäinen ratkaisu omalle, erityiselle kummilapselle annettavaksi. Varaa lusikan valintaan hieman enemmän aikaa ja teetä kultasepällä juuri sinun kummilapsellesi sopiva lusikka.

Kummilusikan valinnassa on muutama huomioitava kriteeri: lusikan on oltava kestävä ja sen varressa täytyy olla sen verran leveyttä, että siihen mahtuu kaiverrettavaksi ainakin kummilapsen nimi ja syntymäaika.

Antiikkiliikkeestä voi löytää kauniin hopeisen lusikan, jonka voi viedä kultasepälle koristeltavaksi ja kaiverrutettavaksi. Vanhat lasten lusikat ovat kauniita ja usein arvokkuutensa takia jätetty vähälle käytölle.

Uusien lusikoiden valikoimista perinteinen hopeinen Chippendale sopii mainiosti kummilusikaksi. Malliston 17 senttimetriä pitkä ja pienipesäinen mehulusikka on sopiva pieneen suuhun ja varreltaan riittävän pitkä, että sillä saa kaivettua viimeisetkin rippeet ruokapurkin tai lautasen pohjalta.

Lusikan päähän voi valita lapselle sopivan riipuksen, jonka helinällä syöttäjä voi houkutella lapsen huomiota ruokailun aikana. Ainon lusikan varren kärkeen porautettiin reikä, johon juotettiin pieni hopeinen enkeliriipus. Varressa oli tilaa vielä kaiverrukselle eli nimelle ja syntymäajalle.

Konepesua kestävä teräs on käytännöllinen vaihtoehto kummilusikan materiaaliksi. Kauniin teräslusikan löytää esimerkiksi Villeroy & Bochin mallistosta. Lapsen tulevaisuuteen satsaava kummi kerää lapselle koko aterinsarjan, jolloin kummilusikankin voi valita samasta sarjasta. Kultaseppä työstää myös teräkseen asiakkaan valitseman kilisyttimen. Riipuksia on tarjolla jokaiseen makuun, niin tytöille kuin pojillekin. Myös kaiverrus onnistuu teräslusikkaan ja saat takuulla ainutlaatuisen ristiäislahjan kummilapsellesi.

Usein vanhemmat panttaavat lapsosensa nimeä kaste- tai nimiäisjuhliin saakka, jolloin lusikan kaiverruttaminen ennen juhlia ei onnistu. Tämänkin ongelman voi kiertää, kun lapsen vanhemmille annetaan kultasepän yhteystiedot ja pyydetään heitä ilmoittamaan nimet kaiverrusta varten. Juhlapäivänä kummilapselle viedään valmiiksi kaiverrettu lahja, joka avataan kultasepän käärimästä paketista vasta nimen antamisen jälkeen.

Kummilta odotetaan paitsi läsnäoloa lapsen arjessa myös hänen syntymäpäiviensä muistamista. Ennakoiva kummi voi ostaa kummilusikan kanssa samaa sarjaa olevat kahvilusikat ja kaiverruttaa ne valmiiksi vaikka kuusivuotisjuhliin saakka. Kahvilusikoihinkin voi teettää riipukset, jos oikein asiasta innostuu. Työn voi teettää kultaliikkeen ammattilaisella. Toinen vaihtoehto on tiedustella alan oppilaitoksen palveluita.

Teksti: Henna Kekki

Kuvat: Mikko Kekki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja