Teemu Selänne jätti maailman parhaan maalivahdin aseettomaksi – sankarisuoritus edelleen seurahistorian tärkein osuma: "Se liike tuli yhtäkkiä vain mieleen"

Tulosruutu toukokuussa 2007: Teemu Selänne nousi Anaheim Ducksin jatkoaikasankariksi NHL:ssä 3:23
Tulosruutu 21. toukokuuta 2007: Teemu Selänne nousi Anaheim Ducksin jatkoaikasankariksi NHL:ssä.

Teemu Selänne nousi tärkeään rooliin Anaheim Ducksin ja Detroit Red Wingsin välisissä NHL:n läntisen konferenssin finaaleissa tasan 13 vuotta sitten, kun hän iski kiekon Detroitin verkkoon viidennen ottelun jatkoerässä. Osumaa on tituleerattu jopa Anaheimin seurahistorian merkittävimpänä.

Detroitin ruotsalaispuolustaja Andreas Lilja pyyhkii puolustusalueella kohtalokkaasti lumet kiekon päältä ja peliväline päätyy Anaheimin Teemu Selänteelle, jolla on nyt täysin vapaa tie kohti kuusi kertaa urallaan NHL:n parhaalle maalivahdille jaettavan Vezina Trophyn voittanutta Dominik Hasekia.

Ankkojen numero kahdeksan vie kiekon rystylle ja nostaa sen aivan maalin kattoon. Huippuvahti Hasek jää voimattomana jäähän makaamaan. Anaheim voittaa viidennen ottelun jatkoajalla ja siirtyy ottelusarjassa 3-2-johtoon.

– Yllätyin, kun sain kiekon niin vapaana. Oli hienoa nähdä sen menevän sisään. Vuosien varrella olen harjoitellut tuota liikettä monia kertoja, joten se tuli yhtäkkiä vain mieleeni. Tiesin, että minun täytyi laukoa ylös, koska Hasek menee maihin jatkuvasti ja peittää alakulmat, Selänne kuvaili tuolloin osumaansa The Hockey Newsin haastattelussa

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Tuon voiton myötä Anaheim pääsi katkaisemaan ottelusarjan kotiyleisönsä edessä. Anaheim eteni Stanley Cupin finaaleihin ja vei lopulta koko pytyn itselleen ensimmäistä kertaa koko seuran historiassa. Pudotuspelikevään kulminaatiopisteeksi muodostui tuo Selänteen elintärkeä jatkoaikaosuma, jota on hehkutettu jopa koko seurahistorian tärkeimpänä yksittäisenä maalina.

– Tuo Selänteen bravuuriliike on yhä kuuluisin ja tärkein osuma Anaheimin seurahistoriassa, The OG Register ylistää.

Selänne takoi NHL-uransa aikana pudotuspelit mukaan luettuna yhteensä 728 täysosumaa, mutta juuri tuo toukokuinen rystynosto saattaa olla Selänteen uran tärkein yksittäinen osuma. Tuo maali siivitti Selänteen lähemmäksi unelmaansa, joka konkretisoitui lopulta myöhemmin samana keväänä 2007.

Monissa yhteyksissä tuo samainen maali on nostettu myös Teemu Selänteen uran kirkkaimpien tähtihetkien joukkoon. Esimerkiksi The Hockey Writers arvosti Selänteen voittomaalin erittäin korkealle suomalaistähden komealla uralla.

Lue myös:

    Uusimmat