Teemat 2002

t.i.l.a osa 30, 29.12.2002

Tämä lähetys uusitaan poikkeuksellisesti sunnuntaina 5.1. klo 10.30. Vuoden 2003 uudet t.i.l.a:t alkavat 12.1.2003

Koristemaalaajan työ on hyvin samanlaista kuin se ollut sata vuotta sitten; maalataan pinta muistuttamaan jotakin muuta materiaalia. Kivi ja puu ovat eniten jäljiteltyjä materiaaleja. Vaikka koristemaalarin suurin aika menee julkisten tilojen entisöintiin, voi heidän taitojaan käyttää myös kodin sisustamisessa. Miten olisi marmoripilarit eteishalliinne? t.i.l.a. haastatteli koristemaalaamo Ocran Tanja Holmbergia ja Eini Tenkamaata (050-5260165). Koristemaalaamo Ocran ja muiden alueesi koristemaalauksen ammattilaisten yhteystietoja voit tiedustella Maalarimestariliitosta, p. 09- 72062233 tai www.smml.fi


t.i.l.a. osa 29, 22.12.2002

Vivi Koivisto ja Liisa Horelli keskustelivat joulun traditiosta Helsingin kaupunginmuseon Tuomarinkylän kartanon museossa. Liisa Horelli on ympäristöpsykologi, joka on tehnyt väitöskirjan aiheesta Asunto psykologisena ympäristönä . Jouluun liittyy paljon traditioita, jotka osaltaan ovat vahvistamassa ihmisen minuutta ja yhteisöön kuuluvuutta. Ihmisillä on selkeä tarve merkata ympäristönsä. Tuomarinkylän Museo on puettu jouluun 5.1. asti ja sieltä löytyy paljon perinteisen joulun elementtejä. Museo on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 11-17.
Lisätietoja 09-728 7458 tai www.hel.fi/kaumuseo/suomi/tuomarinkylanmuseo.html.


t.i.l.a osa 28, 15.12.2002

Tällä viikolla Vivi tutustui joulun henkeen Kenkäverossa. Kenkävero sijaitsee Mikkelissä ja se on ympärivuotinen matkailukohde: vanhan pappilan pihapiiriin sijoittuu paikallisen käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen myymälä- ja näyttelytilat, Marttojen tietoiskukeskus ja päärakennuksessa on viehättävä ravintola. Lapsuuteni joulu -näyttelyyn on kerätty perinteisen joulun elementtejä: olki-, savi-, puu- ja takorautaesineitä ja koristeita. Kenkävero sijaitsee Mikkelissä, Pursialankatu 6, puh. 015-162 233.


t.i.l.a. osa 27, 8.12.2002

Ariadne Donner on vuoden 2002 taidekäsityöläinen. Suomessa tekstiilisuunnittelijan koulutuksen saanut taiteilija on toiminut aiemmin mm. kuvittajana sekä painotekstiilien ja animaatioiden tekijänä. Kuvakudoksia hän on tehnyt jo parikymmentä vuotta. Työskentely on maallikon silmin hidasta: yhden kookkaan työn tekemiseen menee miltei vuosi. Ariadne Donnerin juhlanäyttelynsä on esillä Designmuseossa Helsingissä 6.1. asti, Korkeavuorenkatu23, Helsinki. (entinenTaideteollisuusmuseo) www.designmuseum.fi. Museossa on samanaikaisesti esillä useampi näyttely, mm. Two Visons - One Design jossa on esillä uutta pohjoismaalaista suunnittelua.


t.i.l.a. osa 26,1.12.2002

Pirkanmaan kotityö on Suomalaisten käsityöläisten tuntema laadukkaiden kotimaisten käsityötuotteiden kehittäjä. Pirkanmaan kotityö on ollut mukana tekemässä tunnetuksi esim. 80-luvun poppanaa ja nyt suosikkeja ovat mm. värillinen paperinaru ja paksu fanttilanka. Heiltä on saatavissa myös laadukkaita käsityöpaketteja materiaaleineen ja ohjeineen.
Lisätietoja www.ktypirkanmaa.fi tai 03-225 1415


t.i.l.a. osa 25, 24.11.2002
Kirpparit ja kierrätys:
Se, mikä itselle on tarpeetonta, voi jollekin toiselle olla vielä käyttökelpoista. Vie tarpeettomat huonekalut kierrätykseen ja tee samalla ekoteko! Kierrätyskeskukset, jotka useimmiten ovat kaupunkien ja kuntien alaista toimintaa, palvelevat hakemalla tarpeettomat tavarat kotoa veloituksetta. Aivan kaikkea sinne ei huolita; tavaran täytyy olla vielä käyttökuntoista. Kierrätyskeskuksista, kuten kirpputoreiltakin voi tehdä hyviä löytöjä edulliseen hintaan. Kierrätyskeskusten hintataso on huomattavasti edullisempi kuin yksityisten omistamilla huonekalukirpputoreilla.
Helsingin seudulla kierrätyskeskuksen huonekalumyymälöitä on sekä Kyläsaaressa että Lönnrotinkadulla. Kävimme myös Kalusteneuvoksen Isokirppiksellä Malmilla joka on erikoistunut eri aikakausien huonekaluihin.
Löydät tiedot alueesi kirpputoreista ja second-hand myymälöistä puhelinluettelon keltaisilta sivuilta.


t.i.l.a. osa 24, 17.11.2002

Sisustuskirjat:
Tällä viikolla tutustuimme markkinoilla oleviin sisustuskirjoihin sisustustoimittaja Sirkku Uusitalon kanssa. Tarjolla olevista sisustuskirjoista suurin osa on käännöskirjallisuutta. Pohjoismaiset kirjat tuntuvat suomalaiseen makuun tutunoloisilta, mutta esim. englantilainen tai amerikkalainen tyyli näyttäytyy kovin ylellisenä ja prameana. Osa kirjoista on tarkoitettukin pääsääntöisesti "katselukirjoiksi" joista haetaan elämyksiä ja virikkeitä. Mukana on myös hyvin opastavia ja laaja-alaisia teoksia. Erilaisten teemojen ympäriltä on tehty paljon kirjoja: valot, lastenhuoneet, huonekalujen korjaus jne. Valikoima on laaja ja jos kielitaitoa riittää niin myös ulkomaalaisia teoksia löytää hyvin varustetuista kirjakaupoista. Tutustuttavana t.i.l.a:n työryhmällä oli mm. seuraavat kirjat jotka listasimme kustantajien mukaan.
Kysy kirjakauppiaaltasi lisätietoja.

Gummerus
Avara koti, Luo lisää tilaa uusilla sisustusratkaisuilla, Jane Graining, 2001.
Kaunis ikkuna, Anna & Maria Örnberg, 2001.
Luontoäidin lahjavakka, Ideoita kotiin ja keittiöön, Tiina Rinne, Marjaana Liukko, 2002.
Sisusta kankailla, Tyylikkäitä sisustuskäsitöitä joka kotiin Selkeät työohjeet, Katrin Cargill, 2001.

Helsinki Media
Suomalaiset Olohuoneet, Finnish Living Rooms, 2001.

Karisto
Kodin sisustajan kirja, Uudista ja kohenna kotisi ilmettä, Elisabeth Wilhide, 2002.

Könemann
Sisustus atlas, 2000.

Otava
Sisusta rennosti, Huoletonta tyylikkyyttä ja ripaus romantiikkaa, Atlanta Bartlett, 2000.
Retrotyyli, N. Bingham & A. Weaving

Tammi
Sisustajan käsikirja, Mary Gilliatt, 2002.
Huonekaluja kunnostamaan, Brita Tunberg, 2001.

Wsoy
Hyvän olon sisustus, Alice Westgate, 2000.
Lastenkamarit, lastenhuoneita 0-10 -vuotiaille, Judith Wilson, 2001.
Uusi sisustus kirja, Luo tyylikäs ja ajattoman viihtyisä koti, Julia ja Nicholas Barnard, 2000.
Valot ja sisustus, Tunnelmallisia ja tyylikkäitä valo- ja sisustusratkaisuja koko kotiin, Elisabeth Wilhide, 2002.
Viihdy Kotona, Sisusta kauniisti, Ingald Andersson, 2001.
Joulun aika kultainen, Anette Eckman

Rakennus Apteekin käsikirja - Byggnads Apotekets handbok


t.i.l.a. osa 23, 10.11.2002
Nuori, ennakkoluuloton valaisin-ja valaistussuunnittelija Jukka Korpihete on tämän vuoden FREDRIKA. Nimitys annetaan henkilölle, joka on saanut tunnustusta muotoilijana ja saanut opintonsa Fredrika Wetterhoffin perustamasta opinahjosta Hämeenlinnasta. Jukka Korpiheten tunnetuin valaisin on The Man, joka on myös kannanotto muotoiluun.

Jukka Korpiheten Valoja näyttely on Riihimäen Taidemuseossa 9.11. -5.1.2003, Temppelikatu 8, Riihimäki, puh. 019-741 7333. Samaan aikaan museossa on myös Eeva Wornellin Koru ja Luonto näyttely


t.i.l.a. osa 22, 3.11.2002

T.i.l.a. vieraili Alvar Aallon ateljeekodissa Helsingissä. Alvar Aallon perhe muutti 30-luvulla Turusta Helsinkiin ja vuonna 1936 heille valmistui talo Munkkiniemen Riihitielle. Alvar Aalto asui ja työskenteli talossa neljäkymmentä vuotta ja hänen kuolemansa jälkeen sitä asusti hänen toinen vaimonsa Elissa Aalto. Riihitien talo siirtyi vuonna 1998 Alvar Aalto Säätiön omistukseen. Talo on peruskorjattu ja avattu yleisölle syyskuussa 2002, osoite Riihitie 20, 00330 Helsinki. Avoinna ti-su klo 14-18.00, opastukset tasatunnein. Pääsymaksu 10 e, opiskelijat 2 e.
www.jkl.fi/aalto/alvar

t.i.l.a. osa 21, 27.10.2002

Vivi Koivisto vieraili Espoon Kuvataiteilijoiden taidelainaamossa kauppakeskus Iso Omenassa Espoossa ja haastateltavana oli Reija Vanhanen.

Taidelainaamot toimivat useimmiten kirjastojen yhteydessä ja tiiviissä yhteistyössä paikallisten taiteilijaseurojen kanssa. Suomessa taidelainaamotoimintaa on ollut jo parikymmentä vuotta ja kaiken kaikkiaan lainaamoja on parikymmentä. Lainatuista teoksista peritään kuukausimaksu, joka vaihtelee teoksen arvon mukaan. Jos jossain vaiheessa asiakas haluaa lunastaa teoksen itselleen, kuukausimaksut toimivat ikään kuin osamaksuina. Pääryhmä asiakkaista ei suinkaan ole taidefriikit vaan tavalliset suomalaiset lapsiperheet, jotka haluavat laadukasta, kotimaista taidetta kotinsa kaunistukseksi.

Taidelainaamoita on Espoon lisäksi mm. seuraavilla paikkakunnilla: Galleria Becker ja taidelainaamo Jyväskylässä, Galleria Gjutarsin taidelainaamo Vantaalla, Helsingin Taiteilijaseuran taidelainaamo Rikhardinkadun kirjastossa Helsingissä, Hämeenlinnan Taiteilijaseuran taidelainaamo, Joensuun Taideyhdistyksen taidelainaamo, Kurikan kaupunginkirjaston taidelainaamo, Lahden taidelainaamo, Lapin taiteilijaseuran taidelainaamo Rovaniemellä, Oulun Taiteilijaseuran ja PROTOn taidelainaamo Oulussa, Porvoon Taidelainaamo, Raision kaupunginkirjaston taidelainaamo, Taidelainaamo Artline Tuusulassa, Tampereen taiteilijaseuran taidelainaamo, Turun Taidelainaamo sekä Ulvilan artoteekki Ulvilan kirjastossa.

Esittelimme ohjelmassa myös Talo Inton joka on arkkitehti Jyrki Tasan suunnittelema upea puurakennus Espoossa.
Lisää talo Intosta löydät mm. osoitteesta: www.puuinfo.fi/


t.i.l.a. osa 20, 20.10.2002

Tällä viikolla kävimme Turussa ja tutustuimme kaupungin sisustusliikkeisiin. Tässä tietoja liikkeistä joissa vierailimme:

Uniikki on pitkään sisustusalalla toiminut perheyritys. Se tarjoaa kokonaisvaltaista suunnittelua koteihin ja julkisiin tiloihin. Uniikki on tullut tunnetuksi laadukkaista sisustustekstiileistä, tapeteista ja ompelimostaan. Linnankatu 20, 02-233 6756

Divaani tarjoaa persoonallisia ja raikkaita ratkaisuja kotien ja julkisten tilojen sisustukseen. Apuna on verho-ja ompelupalvelu sekä puusepän mittojen mukaan valmistamat huonekalut. Linnankatu 3, 02-469 3444

Artek tunnetaan pääasiallisesti Alvar Aallon klassisen kauniista huonekaluista ja valaisimista. Koko mallisto lasi- ja keramiikkaesineineen edustaa suomalaisen ja kansainvälisen designin parhaimmistoa. Linnankatu 3, 02-212 0900

Ottomaani on Turun vanhimpia sisustusliikkeitä. Sillä on omaa maahantuontia ja se toimii myös täyden palvelun sisustusmyymälänä. Erikoisuutena Duxin laadukkaat sängyt ja erilaiset vuodevaatteet. Linnankatu 3, 02-251 3380

Sisustuksen Koodi on nuorekas ja monipuolinen huonekalu- ja sisustustavaraliike. Mainioita lahjatavara-ideoita. Myymälän yhteydessä toimii sisustussuunnittelutoimisto. Kauppiaskatu 9, 02-2306 688

Lisäksi Turussa toimii mm. sisustusliike Maricken Shop, Brahenkatu 13, 02-233 8070 sekä useita muita pienempiä lahjatavaraliikettä joissa myydään sisustustarvikkeita. Turkuun kannatta mennä tutustumaan sisustusliikkeisiin ja nauttimaan kaupungin viihtyisästä tunnelmasta ja hyvistä ravintoloista joista persoonallisena ja tutustumisen arvoisena paikkana voi mainita ainakin Enkeliravintolan, Kauppiaskatu 16, 02-231 9088.

Sunnuntaina 27.10. alkavat silakkamarkkinat Turussa. Silloin on myös Sisustajan Sunnuntai ja osa kaupungin sisustusliikkeistä on avoinna klo 12-16.


t.i.l.a. osa 19, 13.10.2002

Ohjelman juonnot oli tällä kertaa kuvattu Design Forumin tiloissa Sanomatalossa Helsingissä. Design Forumissa on 27.10. saakka "Pintaa" -näyttely joka on kolmen suomalaisen muotoilijan, Harri Helorinteen, Jarkko Kallion ja Juha Laurikaisen yhteisnäyttely. Näyttelyssä on esillä uunituoretta suomalaista pintasuunnittelua kotiin ja julkisiin tiloihin: keraamisia laattoja, verhokankaita, julkisten tilojen tekstiileitä, nukkamattoja ja cmyk-ryijyjä. Tuotteita, jotka tulevat kuluttajien saataville ja jotka sopivat suomalaiseen kotiin ja suomalaiseen makuun.

Viikon teemassa tutustuimme trendien syntyyn ja niiden soveltamiseen, haastateltavana oli stylisti Anne-Maria Ylitapio. Haastattelu oli kuvattu viestintätoimisto Hill & Knowltonin "Olohuone" esittelytilassa jossa on esillä suomen markkinoilla olevia sisutukseen ja trendeihin liittyviä yrityksiä ja tuotteita.
Lisätietoa kuvissa esiintyneistä tuotteista voi tiedustella Hill & Knowltonin Tiina Kopposelta puh. 09- 3486 111 tai tiina.kopponen@hillandknowlton.fi

Sisustussuunnittelijat SI ry. juhlii 30-vuotisjuhlavuottaan. Valtakunnalliseen yhdistykseen kuuluu 163 sisustussuunnittelijaa ja yhdistyksen kautta voit etsiä yhteystiedot alueesi sisustussuunnittelijoista.
Tietoja yhdistyksestä ja jäsenistöstä löydät osoitteesta www.sisustussuunnittelijat.com tai 09-6225 425.

Sisutusarkkitehdeillä on myös oma yhdistyksensä SIO jonka kautta voit kysyä sisutusarkkitehtien yhteystietoja. Osoite on www.sio.fi tai 09-6877 7444


t.i.l.a. osa 18, 6.10.2002

Viikon teemassa Vivi Koivisto keskusteli sisustaja Salla Ahosen kanssa kodin tilojen monimuotoisesta käyttämisestä ja kodin kuutioiden hyödyntämisestä säilytyksessä. Esimerkeissä nähtyjä tuotteita on saatavana Ikean tavaratalosta Espoosta.

Ohjelman juonnot oli kuvattu Skannon myymälässä Helsingissä jossa oli esillä taiteilija Hannu Palosuon "Life is a paradise of lies" -näyttely. Näyttely on valitettavasti jo päättynyt mutta Hannu Palosuon töitä voi tiedustella Galleria Uusitalosta 09-4780 0850.


t.i.l.a. osa 17, 29.9.2002
Vivi Koivisto vieraili Kotkan asuntomessuille rakennetussa Kotkanpesä -nimisessä talossa tutustumassa messurakentamiseen sekä oman kodin suunnitteluun vaikuttaneisiin asioihin. Kotkanpesä on kokonaan puurakenteinen talo ja sen sisustuksessa on käytetty paljon puuta eri muodossa.
Vinkkejä puun käytöstä sisustuksessa saat osoitteesta www.puuinfo.fi.

Seuraavat asuntomessut järjestetään Laukaalla kesällä 2003.
Lisätietoa Kotkan asuntomessujen kohteista sekä tulevista asuntomessuista löydät osoitteesta www.asuntomessut.fi.


t.i.l.a. osa 16, 22.9.2002

Syksyn ensimmäisessä ohjelmassa Vivi Koivisto tapasi Finlaysonin suunnittelijat Jarkko Kallion ja Sirpa Cowellin jotka kertoivat suunnittelija työstä ja syksyn kangastrendeistä. Mukana kuvissa näimme mm. kankaat Elektra, Tropi, Siipi, Mikro ja Maksi sekä Sirpa Cowellin Designer's Home-kokoelmaan suunnittelema "Baawo" mallisto joka on iloisuudellaan valloittanut lastenhuoneet.
Lisätietoa Finlaysonista saat osoitteesta www.finlayson.fi tai 03-2493337.

Viikon kauniina kotina esittelimme sisustusalan ammattilaisen vapaa-ajan kodin jonka värikkäät tekstiilit ja tapetit olivat Tricia Guildin Designers Guild mallistosta.
Lisätietoa ohjelmassa nähdyistä tuotteista voit kysyä Sisustusliike Uniikista 02-233 6756.


t.i.l.a. osa 15, 28.4.2002

Kevään viimeisessä ohjelmassa vierailimme Tallinnassa tutustumassa kaupungin sisustus - ja käsityöliikkeisiin. Helsingistä Tallinnaan pääsee 1,5 tunnissa, joten jo päivän vierailulla ehtii tutustua moniin mielenkiintoisiin myymälöihin. Vanhassa kaupungissa sijaitsevat useat käsityöläisten pajat ja myymälät, antiikkiliikkeet sekä taidegalleriat. Tarjolla on paikallisten taiteilijoiden töitä ja useissa pajoissa voit nähdä myös taiteilijat työnsä ääressä. Vierailimme myös kaupungin uudemmassa osassa Maakri-kadulla, jonka varrella sijaitsee useita moderneja sisustusliikkeitä.

Listasimme muutamia hyödyllisiä tietoja ja osoitteita Tallinnan kävijöille:

Matka Helsingistä Tallinnan 1,5 tunnissa onnistui nopealla Siljan SuperSeaCat Four-laivalla, jonka terminaali on lähellä Tallinnan keskustaa. Varauskeskuksen puh. 0203 74552

Vanhassa kaupungissa osoitteessa Vene 12 sijaitsee pellavalakanoita ja -tekstiilejä myyvä Zizi. Myymälän vierestä kääntyy Vene- ja Müürivahe-katujen välissä kulkeva Katariina käik- kuja jonka varrella sijaitsee mm. nahka- ja savityöpajat sekä Koppel & Keerdo lasigalleria, jossa voi nähdä taiteilijoiden puhaltavan lasia.

Raekoja Plats 14 eli Raatihuoneentorilla talon 2. kerroksessa sijaitsee viehättävä Café Anglais jonka ikkunasta voi ihailla torin tapahtumia ja nauttia herkullisia kakkupaloja ja kahvia. Torille tultaessa Viru-kadun suunnalta voit pistäytyä Diele Gallery'ssa, Vanaturu Kael 3, jossa on myynnissä Virolaisten taiteilijoiden grafiikkaa ja maalauksia.

Taiteilija Helina Tilkin käsimaalattuja astioita on myynnissä Helina Tilk-myymälässä osoitteessa Rataskaevu 6 sekä Voorimehe 3. Kun jatkat eteenpäin Rataskaevu-katua Niguliste-kirkkoa kohti löydät Gallerii Kaks-myymälän Rataskaevu-kadun ja Lühike jalg-kujan kulmasta. Lühike jalg kujaa pääset kiipeämään Toompean mäelle ja ihailemaan kaupungin maisemaa.

Stockmannin tavaratalon, Radisson SAS- ja Olympia-hotellin läheisyydessä sijaitsee, Maakri 19/21, jossa yhdessä korttelissa on vieri vieressä on sisustusliikkeitä. Mang myy Virolaisten suunnittelijoiden suunnittelemia linjakkaita huonekaluja ja vieressä sijaitseva Inspira on erikoistunut moderneihin Eurooppalaisiin huonekaluihin, valaisimiin ja astioihin. Naapurissa sijaitsee lisäksi juuri avattu Nora Kodutekstiil josta löydät laadukkaita vuodevaatteita, sisustusmyymälä Visioon sekä korkealaatuisia astioita ja keittiötarvikkeita myyvä Heitur Dungay.

Vierailimme myös Tallinnan vanhassa kaupungissa upeassa kattohuoneistossa, jonka sisustuksen oli suunnitellut sisustusarkkitehti Taso Mähar Arkitehtib roo Emil Urbel Oü:sta.

Lisätietoa Tallinnasta löydät www.tallinna.net tai www.tallinn.ee


t.i.l.a. osa 14, 21.4.2002

Puutarhoissa näkee tänä kesänä muovikalusteiden ohella aina vain enemmän puukalusteita. Suomalaisen mäntypuun lisäksi markkinoilla on mm. kovapuuta ja kumipuuta. Lämpökäsittely on tullut ekologisena vaihtoehtona painekyllästetylle puulle. Puutarhakalusteet kannattaa valita tarpeiden mukaan: vietetäänkö niissä enemmän aikaa aurinkoa ottaen vai grillikylkeä syöden!

Kesäkalusteista oli kertomassa Anttila Oy:n kesäkalusteiden tuotepäällikkö Satu Saari. Hän on kesäkalusteiden ammattilainen joka ostaa Kodin Ykkösen ja Anttila-tavaratalojen kesäkalusteet.

Esillä oli seuraavat kalusteet:

"Ruutu" tummanruskea kovapuu (Keruing-puu) Kaakkois-Aasiasta
Taittotuoli 69,90
Klaffipöytä 92,90
Säilytyslaatikko 99,90

Siniset ja valkoiset kevyt pöydät ja tuolit, valmistettu viljellystä kumipuusta
Kokoontaitettava terassituoli 22,90
Terassipöytä 22,90
Kokoontaitettava jakkara 8,90

"Ruska" kotimainen lämpökäsitelty mäntykalusto
Tuoli 79,90
Pöytä 129,-

Iso mosaiikkipöytä ja mustaksi maalatut metallituolit
Korkeaselkäinen metallituoli 49,90
Mosaiikkipöytä "Oval" 419,-

Pieni mosaiikkipöytä ja tuoli
Tuoli 34,90
Pöytä 49,90

Ruudullinen 2,7m
aurinkovarjo 89,90
Ruudulliset istuintyynyt 5,90
Saatavana vihreä- ja siniruutuinen sekä Burberry-ruudutuksella, tyynyissä myös keltainen.

Kaikki kalusteet myynnissä Kodin Ykkösessä.

Kuvauksen orvokit, narsissit ja upeat isot tuijat ja puksi-puut olivat Backas-Puutarhasta. 09-8256680

Vierailimme ohjelman lopussa myös Kaurilan vanhassa asemarakennuksessa joka on siirretty Helsingin Meilahteen.
Lisätietoja Villa Kaurilasta saat osoitteesta www.villakaurila.com tai 09-4584 243 Sofia Alanko.


t.i.l.a. osa 13. 14.4.2002

Vierailimme Turun kristallissa ihastelemassa eri aikakausien kristallikruunuja. Kruunut eivät kuulu enää ainoastaan olohuoneeseen tyylihuonekalujen keskelle, vaan niitä sijoitetaan rohkeasti keittiöihin, kuisteille -jopa kylpyhuoneisiin! Vivi Koiviston haastateltavana oli toimitusjohtaja Martti Lehto.
Lisätietoja www.turunkristalli.fi tai 02-2744300.

Tämän viikon kauniina kotina esittelimme kolmen koulu-ikäisen tytön valtakunnan omakotitalon yläkerrassa. Kaikkien huoneiden tekstiilit ovat Marimekon mallistoa, värikkäät matot Ikeasta ja huoneissa olevat kuultovalkoiset kirjahyllyt ja työpöydät ovat HT-collectionin Mikado-mallistoa. Vanhimman tyttären huoneessa on työpöytänä Ikean PS-sarjan ruokapöytä ja TV-huoneen sohva on Kodin Ykkösestä.

Viikon klassikossa vierailimme Svenskt Tenn-sisustusliikkeessa Tukholmassa.
Lisää tietoa aiheesta löydät Moderni klassikko -sivultamme. Svenskt Tenn, Strandvägen 5, Tukholma. Puh.+46-8-670 16 00 www.svenskttenn.se

Vivin ja Mariannen kauniit pellavavaatteet ovat Jonet / Pekka Kytölän suunnittelemia. Jonet sijaitsee Helsingissä Fredrikinkatu 59, puh.09-6944 123


t.i.l.a. osa 12, 07.04.2002

Suomalainen ostaa uuden sohvan keskimäärin joka 10. vuosi. Vivi Koivisto ja Huonekaluliike Vepsäläisen markkinointijohtaja Matti Vepsäläinen tutustuivat erilaisiin sohviin ja katsoivat millaisista asioista sohvan hinta muodostuu. Kuvissa näkyivät seuraavat sohvat:

Party 3 istuttava sohva /valkoinen /puuvilla Valmistaja: Bitco, 695e

Hugo sohva / Punainen /alcantara Valmistaja:
Hakola, 1810e
Sohvan jalkaosa lämpökäsiteltyä koivua

Camp divaanisohva /valkoinen/ puuvilla-pellava
Valmistaja: Adea, 1880e koko ryhmä (divaaniosa 855e , tyynyt 59e /kpl)

Bonzo sohva / ruudullinen / puuvilla-polyester
Valmistaja: HT-Collection, 2398e

Oasis divaani sohva / Oranssi / Polyester
Valmistaja: Interface Oy, 3330e

Zoom 3 istuttava sohva / sininen / alcantara
Valmistaja: Interface Oy, 1840e

Sohvien tiedustelut Vepsäläinen 09-855 3020


t.i.l.a. osa 11, 31.3.2002

Vihersisustamisesta kertoi hortonomi Pertti Ronkainen. Pertin tavoittaa numerosta 040-5477422 tai lenivesi@sci.fi. Viherhuoneen oli rakentanut Metallityöt Mähönen, Harviala 0400-842060.

Vivin ja Mariannen värikkäät pellavavaatteet ovat Pekka Kytölän suunnittelemia.
Tiedustelut Jonet, Fredrikinkatu 59, Helsinki, 09-6944 123 tai pekka.kytola@hotmail.com.


t.i.l.a. osa 10, 24.3.2002

Fengshui-konsultti ja -kouluttaja Anja Banks puhui Vivi Koiviston kanssa Fengshuista ja kodin siisteydestä. Anja Banks on kirjoittanut Fengshuista kirjan ja hän toimii myös European Shool of Fenshuin Helsingin koulun rehtorina.
Lisätietoa koulusta löydät osoitteesta www.fengshuisuomi.com.


t.i.l.a. osa 9, 10.3.2002

Vivi Koivisto keskusteli sisustusarkkitehti Kristiina Michelssonin kanssa antiikista sisustamisessa.
Tietoja Kristiinan töistä löydät www.arcibella.com

Ohjelman lopussa esitetyn kauniin kodin seinien koristemaalaukset ja huonekalujen entisöinnit on tehnyt Wilman Antiikkiverstas.
Lisätietoa Antiikkiverstaasta saat numerosta 02-7367 350 tai www.antiikkiverstas.com. Antiikkiverstas järjestää myös entisöintikursseja.


t.i.l.a. osa 8, 3.3.2002

Vivi Koivisto keskusteli sisustusarkkitehti Leena Holtin kanssa puun käytöstä sisustamisessa.
Lisää tietoa puun käytöstä sisustamisessa ja rakentamisessa saat esimerkiksi osoitteesta www.woodfocus.fi. Näiltä sivuilta löydät tiedot lähimmistä puutavaraliikkeistä ja sieltä löytyy myös sähköiset versiot "Puu tekee kodin" esitteistä jotka esittelevät erilaisia ideoita puun käyttöön sisutuksessa. Näitä esitteitä on saatavissa myös puutavaraliikkeistä.


t.i.l.a. osa 7, 24.2.2002

T.i.l.a. tutustui taulujen ripustamiseen Galleristi Marjukka Uusitalon kanssa. Esillä oli teoksia mm. seuraavilta taiteilijoilta: Kirsti Muinonen, Esa Blick, Kristian Krokfors, Caroline Pipping, Timothy Persons, Tero Laaksonen ja Zia. Galleria Uusitalossa on kuukausittain vaihtuvia taidenäyttelyitä.
Tietoja näyttelyistä löydät osoitteesta www.galleriauusitalo.fi


t.i.l.a. osa 6, 17.2.2002

Vivi tapasi haminalaisen lasitaiteilija Anne Takasen joka esitteli eri tekniikoilla valmistettuja lasi-ikkunoita ja -ovia, koristeita, lamppuja jne.
Lisätietoja Annen töistä löydät osoitteesta www.sevenonglass.com tai puh/fax 05-354 1778.


t.i.l.a. osa 5, 10.2.2002

Tämän viikon teemana oli verhot ja erilaisista verhojen ripustusmahdollisuuksista kertoi Eurokankaan Sari Sund. Erilaisista ripustuksista käsiteltiin mm. purjerenkaat, tarrallinen laskosverhomekanismi, tarralla kiinnitetty verhokappa ja 4-urainen paneelikiskojärjestelmä, jossa verhokankaat ovat sileinä pintoina.
Lisätietoa saat Eurokankaan myymälästä 09-2706 9120.


t.i.l.a osa 4, 3.2.2002

Vivi tutustui erilaisiin kaakeleihin Pukkilan kaakelitorilla Espoossa. Kaakeleista oli kertomassa tuotepäällikkö Paula Kaseva.


t.i.l.a. osa 3, 27.1.2002

Vierailimme kirjailija Raisa Lardot'n kotona ja luimme otteita hänen kirjastaan "Himosisustajan muistelmat"

Vivi tapasi Työtehoseuran kotitalousosaston Anne Malinin joka kertoi Työtehoseuran työstä.
Lisätietoa Työtehoseurasta saat osoitteesta www.tts.fi tai 09-2904 1200.

Työtehoseura tarjoaa tutkimustietoa mm. erilaisten kodinkoneiden suorituskyvyistä ja käyttöominaisuuksista ja laativat tilasuunnitelmia keittiöistä, vaatehuolto- ja peseytymistiloista sekä säilytystiloista. Palvelut ovat maksullisia. Tarkemmat tiedot löydät nettisivuilta.


t.i.l.a. osa 2, 20.1.2002

Vivi tapasi Lahden Ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin yliopettajan Maarit Kedon joka kertoi sisustusalan opiskelusta Lahdessa. Sisustusalan erilaisista koulutusmahdollisuuksista kerrottiin mm:

Taideteollinen korkeakoulu Helsingissä antaa korkeakouluopetusta tila- ja esinemuotoilussa. Ammattikorkeakoulua edustaa ohjelmassa esitelty Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti. Ympäri Suomea erilaiset käsi- ja taideteollisuusoppilaitokset antavat sisustamisen perusopetusta usein erikoistuen johonkin materiaaliin kuten metalli, puu, tekstiili. Harrastuksenomaista sisustusopetusta antavat erilaiset työväen- ja kansalaisopistojen ryhmät ja lisäksi on vielä joukko yksityisiä koulutusyrityksiä, jotka järjestävät sisustuskursseja. Tarkempia tietoja kannattaa kysyä paikkakunnan työvoimatoimiston tietopalvelusta.

t.i.l.a osa 1, 13.1.2002

Tutustuimme eri aikakausien tapetteihin Tapettitalossa Fleminginkadulla Helsingin Kalliossa. Tapettitalo valmistaa kotimaisia tapetteja ja heidän mallistossaan löytyy useiden suomalaisten suunnittelijoiden mm. Birger Kaipiaisen ja Tapio Wirkkalan tapetteja.

Tapettitalon tapetit painetaan perinteisellä painotekniikalla Toijalan tehtaalla ja tehtaan yhteydessä sijaitsee tehtaanmyymälä ja myös pohjoismaiden ainoa Tapettimuseo. Tapettimuseon aukioloajoista voi tiedustella numerosta 03-542 1090.
Lisätietoa Tapettitalosta saa osoitteesta www.tapettitalo.fi tai 09-76 76 58.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja