Tee pitkästä lennosta miellyttävä – näin valmistaudut matkalle

Lentomatkustaminen on haastavaa ja jännittävää koko perheelle. Onnistunut pitkä lentomatka lähteekin jo kotiovelta. Olethan muistanut pakata käsimatkatavaroihin kaiken tarpeellisen?

Pitkälle lentomatkalle valmistautuminen lähtee jo kotoa. Lasten lisäksi myös aikuiset tarvitsevat turvallisuudentunnetta tunteja kestäville lennoille. Oikein varustautumalla olet jo hyvin lähellä onnistunutta lomaa.

Tee lähtöselvitys ajoissa

Jotkut lentoyhtiöt ottavat lisähintaa exit-rivin paikoista, mutta ota selvää, tekeekö oma lentoyhtiösi niin. Tee lähtöselvitys heti kun se on mahdollista. Näin vältyt ylimääräiseltä jonottamiselta lentokentällä. Lisäksi sinulle jää enemmän valinnanvaraa itsellesi mielekkään paikan varaamisessa. Haluatko esimerkiksi istua mahdollisimman edessä, exit-rivillä jolla on enemmän jalkatilaa, vai koneen takaosassa lähellä saniteettitiloja?

Pukeudu ja varustaudu oikein

Pukeudu lennolle mielekkäisiin ja viihtyisiin vaatteisiin. Vältä tiukkoja ja epämukavia asuja, vöitä ja puristavia alusvaatteita, sekä korkokenkiä. Ennen lentoa on hyvä pukea jalkaan sopivankokoiset lentosukat eli tukisukat, jotka tukevat jalkaa ja ehkäisevät verenkierto-ongelmia. Tarkista lääkäriltäsi tarve käyttää sukkia.

Ota koneeseen mukaan lämmin neule tai pieni peitto, jonka suojaan voit käpertyä lämmittelemään. Useimmilla pitkillä lennoilla peitto ja tyyny tarjotaan matkalle lentoyhtiön puolesta.

Muita hyödyllisiä varusteita lennolle ovat niskatyyny, joka tukee pään asentoa nukkuessasi, silmämaski, sekä ympäröivältä melulta suojaavat korvatulpat.

Varaa mukaan myös matkakokoinen kasvojenpuhdistaja ja kosteusvoide, joilla voit putsata kasvosi matkan alussa ja lopussa.

Ruoka ja juoma

Osta ennen lennon alkua itsellesi välipalaa, jota voit napostella aterioiden välissä. Varaudu matkaan myös omalla vesipullolla.

Nauti joutilaisuudesta

Lentokone on yksi harvoista paikoista, joissa hektisestä arjesta irtautuminen on yksinkertaista ja helppoa, usein pakollistakin. Nauti vapaudesta ja kiireettömyydestä, nyt voit rauhassa levätä ja jättää arjen taa. Älä aliarvioi elokuvien, musiikin, kirjan tai television voimaa. Ennen kuin lähdet kotoa, varmista että sinulla on mukana ajanvietettä lennolle siltä varalta, ettet pidä lentoyhtiön viihdetarjonnasta.

Liiku ja juo vettä

Nouse lennon aikana käytävälle seisomaan ja venyttelemään käsiäsi ja jalkojasi. Huomioi kuitenkin lentohenkilökunnan työskentely, äläkä nouse käytävälle juuri kun tarjoiluvaunu on kohdallasi.

Lentokoneen kuivan ilman aiheuttama nestehukka, matala ilmanpaine ja ahtaissa tiloissa paikallaan istuminen lisäävät laskimoveritulpan riskiä pitkillä, yli neljän tunnin lentomatkoilla.

Riskimatkustajiin kuuluvat iäkkäiden ja sairaiden matkustajien lisäksi myös muuten terveet tupakoivat, ylipainoiset, hormonaalista ehkäisyä tai hormonikorvaushoitoa käyttävät, infektiotautia sairastavat ja raskaana olevat, äskettäin synnyttäneet sekä pian leikkauksen tai muun toimenpiteen jälkeen matkustavat. Myös äskettäiset vammat altistavat veritulpille.

Pienennä veritulppariskiä matkan aikana

  • Juo riittävästi nesteitä, vähintään lasillinen vettä 1–2 tunnin välein. Vältä alkoholia ja kahvia, koska ne kuivattavat.
  • Kävele lentokoneen käytävällä 1–2 tunnin välein. WC:ssä käynti ja rakon tyhjentäminen riittävän usein on myös suotavaa.
  • Vaihda istuma-asentoa, liikuttele ja jumppaa jalkojasi. Monilla pitkillä lennoilla annetaan hyviä voimisteluohjeita.
  • Vältä unilääkkeitä, älä nuku kippurassa, älä istu tai nuku jalkojesi päällä.


AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja