Täytetty kalkkunan rintafilee, paahdetut inkiväärijuurekset ja glögikastike 20.12.2000

Toimittaja Ari Malmberg
Ruokaosuudessa vieraana Kaisa Torkkeli MTV3 Internetistä.

Täytetty kalkkunan rintafilee


1 kokonainen kalkkunan rintafilee
öljyä ja voita ruskistamiseen
suolaa, rouhittua mustapippuria

Täyte:


100 g sinihomejuustoa
100 g kuivattuja aprikooseja
0,5 dl matelirouhetta
4 viipaletta vaaleaa leipää
rouhittua mustapippuria
tuoretta hienonnettua persiljaa

1. Hienonna aprikoosit monitoimikoneessa. Lisää leipäviipaleet ja anna käydä kunnes leipä on murusina. Lisää mantelirouheet ja sinihomejuusto murusina. Käytä, kunnes täyte on tasarakentista. Mausta pippurilla ja hienonnetulla persiljalla.
2. Leikkaa kalkkunan rintafileeseen viilto niin, että siihen muodostuu tasku. Täytä tasku täytteellä. Sulje coctail-tikuilla.
3. Kuumenna paistinpannussa rasvaa ja voita. Ruskista kalkkunan filee molemmin puolin kuumalla paistinpannulla. Mausta pinta suolalla ja pippurilla.
4. Kypsennä loppuun paahdettujen juureksien kanssa samalla uunipellillä 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Paahdetut inkiväärijuurekset


2 porkkanaa
1 palsternakkaa
pala lanttua
1 iso punasipuli
0,5 dl öljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
1 tl inkivääriä
mustapippuria

(Tarjoiluun: ranskankermaa tai smetanaa)

1. Pese ja kuori kaikki juurekset. Leikkaa ne reiluiksi lohkoiksi. Kuori sipuli, mutta älä poista sen kantaa, vaan leikkaa se lohkoiksi niin, että rakenne pysyy kasassa kannasta.
2. Laita kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Sekoita öljy, hunaja, suola, inkivääri ja pippuri keskenään. Kaada seos juuresten päälle. Paahda kypsiksi 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoa lämpiminä tai haaleina ranskankerman kanssa tai kalkkunan lisäkkeen

Glögikastike


5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 pieni sipuli lohkoina
pieni pala selleriä
laakerinlehti
kokonaisia musta- ja valkopippureita
1 dl glögitiivistettä
2 rkl ohrakasta
0,5-1 dl kermaa
1-2 rkl balsamiviinietikkaa

1. Keitä lihalientä, sipulia, selleriä ja mausteita noin 20 minuuttia. Siivilöi liemi.
2. Sekoita ohrakas glögin joukkoon. Kaada norona kokoa ajan sekoittaen kuumaan lihaliemeen. Kiehauta niin, että kastike sakenee. Lisää loraus kermaa ja halutessasi tilkka konjakkia. Tarjoa kalkkunan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat