Täydellisen pizzan ohjeet yllättävät – täytteet pitäisikin laittaa näin!

Tiesitkö sinä, että täydellisen rapea ja mehevä pizza syntyy useimmiten niin, että juusto laitetaan täytteiden alle ja tomaattikastike päälle?

Täydellinen pizza syntyy laadukkaista raaka-aineista, käteviä apuvälineitä hyödyntäen ja oikeanlaista täytejärjestystä noudattaen. Italialaiset huippukokit noudattavatkin pizzaohjeissaan muutamaa oleellista perussääntöä: Taikinaa pitää kohottaa tarpeeksi kauan ja täytteet laitetaan pizzaan juuri toisin päin kuin monet kotikokit ovat tottuneet ne laittamaan.

Näin syntyy täydellinen pizza:

1. Pizzataikinalle pitkä kohotus

Täydellinen pizzataikina vaatii pitkän kohotusajan. Parhaissa ravintoloissa pizzataikinan annetaan muhia jääkaapissa jopa useamman päivän ennen käyttöä, kunnes se otetaan huoneenlämpöön nousemaan. Anna pizzataikinan olla jääkaapissa edes yön yli, jolloin saat varmasti täydellistä pizzaa.

2. Rapea pohja pizzakivellä

Rapea kuori ja pohja antavat pizzalle miellyttävää tekstuuria, ja se pitää pizzan täytteineen myös paremmin kasassa. Kotona saat rapean pizzapohjan pienellä vaivalla, kun ostat apuvälineeksesi pizzakiven. Korkeassa lämpötilassa pizzakivi tekee pohjasta herkullisen rapeaa ja maukkaampaa.

3. Juusto laitetaankin täytteiden alle

Suomalaiset valmistavat yleensä pizzansa levittämällä pohjan päälle ensin tomaattikastiketta, sitten täytteitä ja lopuksi juustoa. Monet huippukokit ovat kuitenkin sitä mieltä, että tämä järjestys ei läheskään aina toimi: Juusto pitäisikin laittaa täytteiden alle ja tomaattikastiketta tiputtaa pintaan vasta lopuksi.

4. Älä uita pizzaa täytteissä ja juustossa

Monet koti- sekä ravintolakokit täyttävät pizzansa valtavalla määrällä juustoa peittääkseen kastikkeen laimeaa makua. Gourmet-pizzaravintoloiden herkkukastikkeen salaisuus ei kuitenkaan ole tuntikausien hauduttaminen, vaan tietty tomaattilajike – italialainen San Marzano. Jos et löydä kyseisiä tomaatteja, voit tuoda uudenlaista makua pizzaasi lisäämällä siihen tavallisen pizzajuuston asemesta kohtuudella esimerkiksi pecorinoa, laadukasta mozzarellaa tai parmesania.

5. Harkitse täytteet

Pizzassa olevien täytteiden tulisi toimia kivuttomasti yhteen täydellisten makuyhdistelmien löytämiseksi. Toimiva yhdistelmä pizzalle olisi esimerkiksi kesäkurpitsa, suolattu säilykepaprika, mozzarella, fiore sardo -juusto ja salvia. Jos et kuitenkaan ole täysin varma sopivista makupareista, voit aina luottaa basilikan, tomaatin ja mozzarellan yhdistelmään.

6. Lisää oliiviöljyä

Monet mestarikokit viimeistelevät pizzansa lorauttamalla siihen hieman oliiviöljyä. Se saattaa lisätä ruokaan kaloreita, mutta se on sen arvoista – öljy yhdistää ihmeellisellä tavalla taikinan, täytteiden sekä juuston aromit.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat