Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pizzan haastajasta tuli hitti: "Voidaan puhua jo ilmiöstä"

Oletko jo maistanut pinsaa?
Oletko jo maistanut pinsaa? Shutterstock
Julkaistu 14.08.2025 17:31

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pinsasta tuli ruokakauppojen ja ravintoloiden hittituote.

Suomalaisittain uudenlaisten pizzapohjien, pinsojen, suosio on kasvanut merkittävästi viimeisen vuoden aikana.

Keskon tuoretuotteista vastaavan osto- ja myyntijohtaja Carita Rissasen mukaan osto-ja myyntidata paljastaa pinsojen suosion kasvaneen roimasti.

– Voidaan puhua jo ilmiöstä, Rissanen sanoo. 

Pinsojen myynti on lähes kolminkertaistunut, kun vertaa tämän vuoden heinäkuuta samaan ajankohtaan viime vuonna, selviää osto- ja myyntidatasta.

Lue myös: Sari keksi, miten voi säästää huomattavasti juusto-ostoksilla

Suosio kasvanut kaupoissa ja ravintoloissa

Selkeästi eniten pinsoja myydään Uudellamaalla, kertoo Rissanen. Uudenmaan jälkeen suurimmat pinsafanit löytyvät Varsinais-Suomesta ja Pirkanmaalta.

Pinsoja myydään nykyään sekä tuoreina että pakasteina. Myös S-ryhmä on aiemmin kertonut pinsojen suuuresta suosiosta. 

Nyt lisäksi kalayhdistys Pro Kala ry kertoo tuoreessa tiedotteessaan pinsojen suosion kasvusta.

– Roomalaislähtöinen, ilmava ja rapeapohjainen pinsa on noussut tänä kesänä suomalaisten suosikiksi. Pinsaan törmää monissa ravintoloissa, ja kaupoista löytyy muutamalla eurolla valmiita pinsapohjia, jotka tarvitsee vain täyttää ja paistaa.

Lue myös: Älä sorru tähän pizzatäytemokaan, muistuttaa kokki Risto Mikkola

Pinsan ja pizzan ero

Pinsan salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa ja helposti sulavassa, rapeassa pohjassa, johon käytetään vehnä- ja riisijauhoja, usein myös soijajauhoja. Pinsa on muodoltaan soikea ja litteä. 

Koostumuksensa vuoksi pinsa on tyypillisesti perinteistä pizzaa kevyempi ja sisältää vähemmän gluteenia. Sanotaan, että pinsa ei tämän vuoksi turvota tai täytä vatsaa samaan tapaan kuin pizza. Valmiiden pinsapohjien ainesosaluettelo kannattaa kuitenkin tutkia tarkkaan, sillä osa sisältää pääosin vehnää. 

Pinsaa kuvaillaan usein myös italialaisen focaccian ja pizzan sekoitukseksi. Pinsan voi kuitenkin täyttää pizzan tapaan.

– Säilykekala sopii erinomaisesti pizzaan, ja se toimii loistavasti myös pinsassa. Kannattaa valita öljyyn säilötty tonnikala, luonnonkala tai muu kalasäilyke, ja yhdistää se pallona myytävän mozzarellan kanssa pinsan pinnalle. Lopputulos on uskomattoman mehevä.

Katso myös: Pizzantäytteet muutamalla eurolla! Nerokas ruokakauppakikka

1:31Täytteet pizzaan muutamalla eurolla! Nerokas ruokakauppakikkaNäin säästät pizzatäytteissä!

Lue myös: Kuin pizzaa, mutta kevyempää ja maukkaampaa! Oletko jo maistanut pinsaa?

Lisää aiheesta:

Älä sorru tähän pizzatäytemokaan, muistuttaa kokki Risto MikkolaKuin pizzaa, mutta kevyempää ja maukkaampaa! Oletko jo maistanut pinsaa?Yllättävä korvaaja ananakselle: "Ripottele homejuuston seuraksi pizzan päälle"Tämän pizzatäytteen suosio räjähti: Myynti kasvanut hetkessä 400 prosenttia – kurkkaa kiinnostavat pizzatilastotFoodora paljasti, mitä ruokaa Suomi tilasi vuonna 2020 – suosikkilistan kärjessä komeilee tuttu klassikkoKatjan uunipeltikikka ja pizzapohjan sekä tomaattikastikkeen paras valmistustapa – onko tässä salaisuus täydelliseen pizzaan?
RuokaPizzaIlmiötMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:14
    Halpa vs. kallis

    Halvimpien margariinien makutestissä selvä voittaja: "Heittämällä paras"

  • 10:22
    Suklaa

    Aladdin- ja Paradis-konvehtirasioihin iso muutos

  • 07:46
    Halpa vs. kallis

    Mitä eroa on rypsi- ja rapsiöljyllä?

  • Eilen17:17
    Ruoanlaitto

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • Eilen13:14
    Kasvikset

    Herätys, suomalaiset! Kotimaisen kasviksen sato uhkaa päätyä roskiin