Perjantai on viikon pitsapäivä! Nappaa tästä ihanat pitsaohjeet ja lue, mitä Makuja-kokki Maija Silvennoinen laittaisi pitsansa päälle.
Perjantaina on aikaa leipoa herkkupitsoja, joita syödessä on mukava rentoutua rankan viikon päätteeksi. Kokeile esimerkiksi grillipitsoja tai jännittävää alppipitsaa.
Rapea pohja on kaiken A ja O
Pitsapohjan tulee olla ohut ja rapea. Huippukokki Maija Silvennoinen kehottaa pitsapaakaria noudattamaan ohjeiden ainesuhteita ja ohjeita täydellisen pitsapohjan saamiseksi.
– Pohja täytyy myös malttaa kaulita ohueksi, pannupitsat ovat tietysti asia erikseen. Kannattaa myös olla maltillinen täytteiden kanssa, niitä ei saa olla liikaa, Maija vinkkaa.
Pohjaan kannattaa panostaa. Pitsasta suurin osa on kuitenkin leipäpohjaa, joten sen tekemistä voidaan pitää pitsan valmistuksen tärkeimpänä vaiheena. Paras pohja syntyy durum-jauhoista, joissa sitkon määrä on tavallisia vehnäjauhoja pienempi.
Kohotettu pohjataikina kaulitaan ohueksi levyksi, levitetään täytteet ja pitsa paistetaan kohottamatta taikinaa uudelleen.
Toiseksi eniten pitsassa on tomaattikastiketta ja kastike yleensä ratkaisee onko pitsa hyvää vai ei. Kannattaa siis käyttää hyväksi havaitsemaansa valmista pastakastiketta tai keittää kastike itse.
Italialaiset pitsat
Aidon italialaisen pitsan tunnistaa pohjasta, jonka tulee olla juuri sopivan ohut ja rapea. Pitsanan voi täyttää oman makunsa mukaan vaikkapa kinkulla, katkaravuilla tai kasviksilla.
Pitsaapohja
2,5 dl vettä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
25 g hiivaa
7-8 dl jauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
Sekoita kädenlämpöiseen veteen sokeri ja suola. Lisää hiiva ja sekoita kunnes hiiva liukenee. Laita kuusi desiä jauhoja laakeaan astiaan ja kaiva jauhojen keskelle kuoppa. Kaada kuoppaan hiivaseos ja oliiviöljy. Alusta taikinaa jauhoja pikkuhiljaa lisäten. Vaivaa taikinasta tasainen ja kimmoisa.
Anna taikinan kohota lämpimässä vedottomassa paikassa vähintään tunti.
Kauli valmis taikina kahdeksi pyöreäksi levyksi tai yhdeksi pellilliseksi. Levitä kastike pohjalle tasaisesti lusikalla. Asettele päälle täytteet ja juusto. Paista 250-asteisessa uunissa kunnes juusto on sulanut ja reunat ovat saaneet väriä.
Kinkkupitsa
tomaattikastiketta
parmankinkkua siivuina
juustoraastetta
Katkarapupitsa
vihreää pestokastiketta
katkarapuja
juustoraastetta
Kasvispitsa
tomaattikastiketta
latva-artisokan sydämiä
aurinkokuivattuja tomaatteja
punasipulia
herkkusieniä
juustoraastetta
Pizza Margherita
tomaattikastiketta
tuoreita tomaatteja siivuina
mozzarellaa
Maijan suolainen suosikki
Pitsan leipomisessa voi olla luova ja kokeilla rohkeasti erilaisia täytteitä.
Maija valitsisi oman pitsansa täytteeksi syksyisiä makuja, kuten kylmäsavulohta, parsakaalia sekä parmesaani- ja mozzarellajuustoja.
– Ihanista kantarelleista saisi myös upeita pitsoja. Pohjalle vain tomaattia ja päälle hieman juustoa.
Helppo kantarelli-kinkkupitsa
Sienestäjien iloksi kantarellisadosta on tulossa runsas! Jos et itse pidä sienestämisestä, hanki herkut torilta ja valmista saaliista ihana sienipitsa.
Taikina:
2 dl vettä
1/3 pkt hiivaa (noin 15 g)
5 dl Myllyn Paras Pizzajauhoja
Tomaattikastike:
1 tlk tomaattimurskaa valutettuna (400 g)
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oreganoa
1 rkl basilikaa
1 tl mustapippuria
Täyte:
noin 100 g ylikypsää savukinkkua suikaleina
2 sipulia varsineen viipaleina
noin 4 tomaattia viipaleina
noin 200 g kantarelleja
noin 200 g parmesan- tai mozzarellajuustoraastetta (voi olla laktoositonta juustoraastetta)
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää jauhot ja alusta kimmoisaksi taikinaksi. Käytä taikinaan noin 5 dl jauhoja, mikäli haluat kaulittavan taikinan. Käytä 3½-4 dl jauhoja, jos haluat taputella taikinan käsin uunipellille.
Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.
Kauli taikinasta useita haluamasi kokoisia pyöreitä pohjia tai yksi uunipannun kokoinen pohja tai taputtele löysempi taikina uunipellille jauhotetuin käsin. Kohota pohjaa liinan alla puolisen tuntia.
Valmista taikinan kohotessa tomaattikastike. Kaada tomaattimurska valumaan siivilään. Kun ylimääräinen neste on valunut pois, sekoita mausteet tomaattimurskaan. Valuta myös ananasmurska erikseen.
Levitä tomaattikastike kohonneelle pitsapohjalle. Ripottele päälle kinkkusuikaleet, sipuli- ja tomaattiviipaleet sekä puhdistetut kantarellit, sekä juustoraaste. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla kypsäksi, 12-15 min.
VINKKI: Vaihtelua pitsaan saat korvaamalla kinkun savukalalla, katkaravuilla tai aurinkokuivatuilla tomaateilla. Juustojen makua voi myös vaihdella.
Lue myös: Hyvän pitsan perusteet
(MTV3)