Täydellisen aamiaisen salaisuus: Kannattaako syödä hiilihydraatteja vai proteiineja?

Onko aamiaista pakko syödä ja kannattaako aamuisin syödä hiilihydraatti- vai proteiinipainotteisesti? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vastaa.

Suurin osa suomalaisista nauttii päivittäin jonkunlaisen aamiaisen. Osalle riittää kahvikupillinen ja hedelmä, toiset panostavat aamiaiseensa toden teolla ja herkuttelevat munakkailla ja voileivillä. Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan aamiaista ei kuitenkaan ole pakko syödä väkisin, jos ruokaa ei tee mieli. Partanen kumoaa myös yleisen harhaluulon, jonka mukaan aamiainen pitäisi syödä suurinpiirtein heti sängystä noustua, jotta siitä olisi jotain hyötyä.

– Ei pidä paikkansa, että pitäisi heti syödä. Lasken sen niin, että aamupala pitäisi syödä kahden tunnin sisällä heräämisestä. Eli sen voi syödä vaikka vasta töissäkin, tai ottaa autoon mukaan esimerkiksi banaanin tai juotavan jogurtin. Jotkut joutuu heräämään todella aikaisin töihin. Tuskin neljän aikaan aamulla vielä maistuu yhtään mikään.

Proteiineja vai hiilihydraatteja aamiaiseksi?

Miten sitten rakennetaan monipuolinen aamiainen – kannattaako aamupalalla syödä enemmän hiilihydraatteja vai proteiinia?

– Tämäkin on hyvin yksilökohtaista. Toiset sanovat, että kaurapuuro pitää hyvin nälkää, toisilla se ei tunnu pitävän ollenkaan nälkää. Eli toisilla kuitu pitää paremmin nälkää ja toisilla proteiini. Kannattaa kuunnella omia tuntemuksiaan. Jos tuntuu, että kaurapuuro ei riitä, niin auttaisiko, jos lisää aamupalaan vaikka maitolasillisen? Kaurapuuron sekaan voi lisätä myös proteiinilisäksi raejuustoa tai sitten vaihtaa kokonaan sen kaurapuuron vaikka rahkaan tai jogurttiin.

Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin Partasen mukaan ruokavaliokokonaisuudesta. Aamuisin ei kannata välttämättä syödä karkkia tai jäätelöä, mutta loppujen lopuksi eniten merkitystä on koko päivän syömisillä yhteensä.

– Olen aina sanonut, että kunhan edes jotain syö aamulla – toisissa paikoissa Euroopassahan syödään croisantteja aamupalaksi, mutta ehkä en nyt niitä päivittäiseen aamupalaan suosittelisi. Aina on kyse kokonaisuudesta. Toisaalta vaalean leivän maissa syödään usein kasviksia enemmän kuin meillä.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat