Tattisatoa poimitaan Itä-Suomessa

Euroopan arvostetuinta ruokasientä herkkutattia on Itä-Suomessa päästy poimimaan parin viimeksi kuluneen viikon ajan. -Tattisato putkahti esiin siinä vaiheessa, kun suurin osta ostajista ja poimijoista oli jo menettänyt toivonsa tämän kesän sienisadosta. Sienet ovat niin oikullisia, ettei niiden sadon ennustaminen onnistu etukäteen, todetaan Arktiset Aromit ry:stä.

Herkkutattia esiintyy sekä tavallisena kuusikoissa kasvavana herkkutattina että mäntykankailla kasvavina männynherkkutatteina. Pohjois-Karjalassa ja Itä-Suomessa sammaleisissa kuusikoissa viihtyvä herkkutatti on Pohjois- ja Länsi-Suomessa harvinaisempi. Itä-Suomi onkin käytännössä maamme parasta herkkutattialuetta.

Herkkutatteja arvostetaan Italiassa

Italialaiseen ruokakulttuuriin herkkutatit ovat kytkeytyneet jo Rooman valtakunnan ajoista lähtien. Todellisina herkkuina arvostettuja tatteja on maastamme viety mm. Italiaan ja Saksaan. Ongelmana viennin kehittämisessä ovat olleet raaka-aineen talteenotto ja suuret satovaihtelut. Viime viikon kaltaiset nopeat ryöpsähdykset sadossa asettavat poimijat ja ostavat yritykset äärirajoille.

Herkkutatti-kaalikääryleet

1 uusi keräkaali vettä suolaa 1 l tuoreita herkkutatteja 1 sipuli suolaa valkopippuria 1-2 dl smetanaa

Keitä uutta kaalia vähäsuolaisessa vedessä sen verran, että saat lehdet irtoamaan kaalinkerästä. Paista puhdistetut ja pilkotut herkkutatit öljyssä hienoksi hakatun sipulin kanssa. Suolaa ja pippuroi. Täytä kaalinlehdet sieniseoksella ja tee pieniä kääryleitä. Lado ne uuninkestävään voideltuun vuokaan vieri viereen ja levitä smetanaa päälle. Laita uuniin 200 asteeseen runsaaksi tunniksi.

Herkkutattisalaatti

1/2 l tuoreita virheettömiä herkkutatteja 1 kesäsipuli varsineen tai pätkä purjoa tai 2-3 rkl hienonnettua ruohosipulia suolaa rouhittua valko- tai mustapippuria (persilja- tai tillisilppua) 2 rkl viinietikkaa tai sitruunamehua 5 rkl öljyä

Puhdista sienet ja leikkaa ne tasakokoisiksi suikaleiksi. Silppua joukkoon sipuli tai leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi. Sekoita ja mausta seos suolalla ja karkeaksi rouhitulla pippurilla ja halutessasi mausteyrteillä. Lisää mukaan viinietikkaa tai sitruunamehua sekä öljyä. Sekoita. Maistele ja lisää tarvittaessa suolaa, etikkaa tai sitruunamehua. Peitä salaatti kelmulla ja seisota kylmässä puolisen tuntia ennen tarjoamista. Tarjoa alkuruokana tai iltapalana paahdetun leivän kanssa.

Bordeaux'n tatit

1 l tuoreita herkkutatteja 3 rkl öljyä tai margariinia sipuli valkosipulinkynsi (1 tl kirveliä) suolaa maustepippuria sitruunamehua persiljasilppua

Viipaloi puhdistetut tatit ja silppua sipuli. Paista tattiviipaleet kuumassa rasvassa, niin että ne ruskistuvat. Lisää silputtu sipuli sekä murskattu valkosipulinkynsi (ja kirveli) sekä suola ja rouhittua mustapippuria. Hauduta kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää sitruunamehu ja persiljasilppu ennen tarjoamista. Tarjoa paahtoleivän tai uusien perunoiden kanssa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat