Tätä sinäkin saatat syödä liian vähän – ja lihoa!

Kuitupitoinen ruoka tekee kylläiseksi vähemmällä energiamäärällä ja saattaa vaikuttaa suotuisasti muun muassa insuliiniherkkyyteen.

Kuidut myös hidastavat mahalaukun tyhjenemistä ja mahdollisesti vähentävät rasvojen imeytymistä, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Ravintokuiduksi kutsutaan imeytymättömiä hiilihydraatteja. Niitä saa kaikista kasvikunnan tuotteista, mutta etenkin rukiista ja kokojyväviljasta.

Saatko tarpeeksi kuituja?

Riittävä kuidunsaanti on yksi terveellisen ravitsemuksen kulmakiviä, mutta vain harvalla kuidunsaanti yltää suosituksiin.

Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan aikuisen tulisi syödä 25–30 grammaa kuitua päivittäin. Energiantarpeesta riippuen määrä vastaa noin 4–9 palaa leipää päivässä. Viljatuotteiden lisäksi kuitua saa kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

Parhaiten varmistat riittävän kuidunsaannin nauttimalla säännöllisesti kokojyväviljatuotteita, kasviksia, hedelmiä ja marjoja ja suosimalla joko luontaista tai lisättyä kuitua sisältäviä elintarvikkeita.

Tuloksia pienillä muutoksilla

Tutkijat arvioivat, että aikuinen ihminen lihoo keskimäärin noin 400 grammaa vuodessa.

Tutkimusten mukaan lisäämällä 10 grammaa kuituja päivittäiseen ruokavalioon saattaisi lisäkiloja kertyä kymmenyksen vähemmän ja viljakuiduilla viidenneksen vähemmän. Esimerkiksi yhdessä ruisnäkkileivän palassa on noin kolme grammaa kuituja.

Tutkimukseen osallistujien paino nousi vuodessa 39 grammaa vähemmän jokaista päivittäistä 10 gramman kuituannosta kohden. Viljakuitujen vaikutus oli melkein kaksinkertainen. Lisäksi vyötärö kasvoi vähemmän mitä enemmän kuituja söi.

Tutkimusta varten yli 89 000 tervettä, eurooppalaista, 20–78-vuotiasta aikuista arvioi ruokavaliotaan, minkä jälkeen heitä seurattiin keskimäärin 6,5 vuoden ajan. Osallistujien paino ja vyötärönympärys mitattiin tutkimuksen alussa ja lopussa.

Lähde: Journal of Health

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja