Tätä Putinin raivokasta puhetta Saksassa 16 vuotta sitten pidetään sotaretoriikan lähtölaukauksena: "Emme silloin tajunneet"

Putin piti aggressiivisen puheen Munchenin turvallisuuskokouksessa vuonna 2007 – Näin MTV uutisoi asiasta 0:27
Katso video: Näin MTV Uutiset kertoi Putinin puheesta vuonna 2007.

Putin piti vuonna 2007 Saksassa puheenvuoroon, joka yllätti kaikki.

Münchenin turvallisuuskokouksessa tapaavat vuosittain valtioiden vaikutusvaltaisimmat johtajat. 

Putinilla oli jäänyt hampaan koloon Yhdysvalloille ja Britannian johtamalle kansainväliselle liittoumalle muutama vuosi aiemmin Irakin sodasta aloittamisesta, ja siitä kuinka George W. Bushin hallinto halusi syrjäyttää Saddam Husseinin osana terrorisminvastaista sotaa.

Putin ei uskota pitäneen vuonna 2007 maailmanpoliittisesta tilanteesta lainkaan.

Hänen silmissään Yhdysvallat kykenisi halutessaan syrjäyttämään minkä tahansa autoritäärisen maan johtajan ja hallinnon tuosta vain. Sanat "demokratia" ja "vapaus" eivät olleet niin ikään Putinin mieleen.

Myöhemmin entisissä neuvostomaissa nousseet kapinat vain lisäsivät Putinin vihaa. Putin syytti tilanteesta länsimaita ja etunenässä Yhdysvaltoja.

Päätti puhua suunsa puhtaaksi

Ennakkoon ounasteltiin, että Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaisi puhua kokouksessa "suunsa puhtaaksi" viime aikojen kriiseistä.

Putin siirtyi Bayerischer Hofin hotellin salin puhujakorokkeelle itsevarmana muistiinpanonivaskan kanssa ja aloitti puheen Yhdysvaltain presidentti Frank D. Rooseveltin  sanoilla.

– Toisen maailmansodan alussa Franklin D. Roosevelt sanoi: "Kun rauhaa rikotaan missä tahansa, kaikkien maiden rauha on vaarassa". Nämä sanat pysyvät ajankohtaisina myös tänään, Putin kertoi.

Hyvin pian Putin päästi ulos ajatuksia Yhdysvalloista.

– Ensinnäkin Yhdysvallat on ylittänyt rajansa niin talouden, politiikan kuin humanitaarisen toiminnan aloilla, Putin kertoi.

– Se määräilee toisia maita. Kuka sellaisesta pitää? Kuka pitää sellaisesta?

Puheen keskeinen teema oli alusta alkaen Yhdysvaltojen nokittelu ja "yksinapainen maailma", jossa muut maat halutaan taivutella USA:n tahtoon. Hän halusi antaa varoituksen koko maailmalle.

– Tämä kaikki on äärimmäisen vaarallista. Se johtaa siihen, että kukaan ei ole turvassa. Haluan korostaa: kukaan ei ole turvassa.

Vakavailmeinen presidentti puhui avasi puheessa myös sanaisen arkkunsa Natosta. Putin korosti puheessaan sitä, että Venäjä on huolissaan sotilasliiton itäisestä laajenemista.

– Meillä on oikeus kysyä: ketä vastaan tämä laajennus on tarkoitettu? Putin kysyi.

Yhdysvaltain senaattori ja republikaanien tuleva presidenttiehdokas John McCain (1936-2018)istui tällöin kuuntelemassa Putinin puhetta eturivissä.

Hän kutsui Venäjän presidentin puheita aggressiiviseksi.

– Ajattelin, että presidentti Putinin tämänpäiväiset kommentit olivat varsin provosoivia ja antavat meille kaikille paljon ajateltavaa. Kommentit olivat itse asiassa pieni pettymys, koska olin toivonut, että olisimme tuollaisen retoriikan ulkopuolella, McCain kommentoi tuoreeltaan vuonna 2007.

"Kukaan ei ottanut häntä vielä tosissaan"

Putinin kärkäs retoriikka ja sävy oli uutta maailman näyttämöllä, mutta ei lainkaan yllättävä, kun peilataan tilannetta tähän päivään.

Venäläissyntyinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan erikoistoimittaja Julia Ioffe kertoo, että Putinin puheita oli vuonna 2007 vaikea ottaa vielä tarvittavalla vakavuudella.

– Venäjä ei ollut vuonna 2007 vakavasti otettava globaali toimija maailman näyttämöllä. Tämä vain vahvisti Putinin halua tulla otetuksi vakavasti, Ioffe kertoo amerikkalaisen Frontline -ohjelman haastattelussa.

Ioffen mukaan puheessa on hyvin paljon samoja elementtejä, mitä kuulimme presidentin sodanjulistuksessa Ukrainaa vastaan helmikuussa 2022.

– Mutta toisin kuin helmikuussa 2022, kukaan ei ottanut häntä vielä tosissaan.

Yleisradion näyttämässä Putin ja USA:n presidentit –dokumentissa kerrotaan, kuinka puheen jälkeen Venäjä lanseerasi uudet strategiset ydinpommikoneet ja kuinka vuonna 2007 Viroon kohdistettiin vakava kyberhyökkäys.

– Saimme nähdä, miten Venäjä alkoi ottaa yhä uhmakkaampia, aivan uudenlaisia askelia. Emme silloin tajunneet millainen käänne vuosi 2007 olikaan, Yhdysvaltain ulkoministeriössä vuosina 2001-2005 virkamiehenä toiminut Heather Conley kertoo dokumentissa.

Putin aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa 24. helmikuuta 2022.

Miten Vladimir Putin päätyi valtaan ja yhdeksi maailman pelätyimmistä johtajista? Katso mielenkiintoinen dokumentti katsomosta täältä.

Lue myös:

    Uusimmat