Tätä mieltä suomalaiset ovat kauhuelokuvista!

AVA kysyi lukijoidensa mielipidettä kauhuelokuvista. Kestääkö kantti katsoa kauhua vain kumppanin kainalossa vai jäävätkö pelottavat elokuvat tyystin katsomatta?

Kauhuelokuvat jakavat mielipiteitä. Jotkut katsovat niitä mielellään yksinkin, toiset vain kumppanin kainalossa, ja jotkut kieltäytyvät pelottavien elokuvien katsomisesta kokonaan. AVA selvitti mielipiteitä Halloweenin teemaan sopivista kauhuelokuvista.

Liki puolet vastaajista, 47 prosenttia, kertoi olevansa hulluna kauhuun. 22 prosenttia vastaajista puolestaan kertoi katsovansa kauhua vain tietyin edellytyksin, kuten kumppanin pitäessä kädestä kiinni. 16 prosenttia kyselyyn vastanneista paljasti, ettei uskallus riitä pelottavien elokuvien katsomiseen, kun taas 15 prosenttia kertoi, ettei yksinkertaisesti voi sietää kauhua.

Rakastan kunnon kauhuelokuvia, koska...

"Kunnon kauhuelokuvat ovat kyllä aika harvassa, viimeksi näkemistäni leffoista kunnolla pelottava on ollut Paranormal Activity. Humoristiset kauhuleffat ja psykologinen kauhu on meikäläisen tyyppiä."

"Huonoja kauhuelokuvia on valtavasti, mutta ne harvat hyvät tuovat turvallisesti jännitystä minun kotisohvalle! Psykologia, yliluonnolliset.... Ihmisten silpomis -elokuvat eivät niinkään innosta."

"Hyytävä tunnelma, hiipivä kauhun tunne, joka nostaa niskavillat pystyyn ja ihon kananlihalle. Se, ettei juonesta pääse ihan heti jyvälle etkä tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Aasialainen kauhu on parasta: kostonhimoisia ja periksiantamattomia kummituksia. Henki ei lepää ennen kuin vääryys on korjattu. Myös psykologinen kauhu on mieleeni, eikä elokuvassa tarvitse olla ainuttakaan säikäytystä. Mehukkaan kauhun tunteen voi luoda muutenkin kuin kymmenellä litralla tekoverta ja metritolkulla suolenpätkiä. Mautonta ja niin tylsää. Puhumattakaan valesäikäytys-oikea säikäytys -kaavasta. Tylsää on myös, kun joukko ihmisiä joutuu jonnekin ja sitten lopun aikaa yleensä arvailen, kuka kuolee seuraavaksi. Vihamielinen vastarannan kiiski on ensimmäinen, tyhmä hötkyilevä bimbo seuraava...haukotus."

"Harvoin löytää oikeasti pelottavan kauhuelokuvan. Usein ainoat "kauhua herättävät" leffat on kamalia slasher-elokuvia, joissa vaan silvotaan ihmisiä. Psykologinen kauhu on parasta. Parhaat kauhuleffat tulevatkin Aasiasta, varsinkin Koreasta ja Japanista!"

"Rakastan sitä tunnetta, kun veri jäätyy suonissa ja sydän hakkaa rinnassa. Olisihan ihan kiva, jos kaverit olisivat mukana, mutta ei ainakaan sillon, ku ne roikkuu käsivarressa tai menee tyynyn alle ja kyselee koko ajan, että menikö se kohta jo tai mitä tapahtuu! Rauhassa, pimeässä huoneessa, yöllä ja jonkun kanssa, jolla on kylmät hermot."

Uskallan katsoa kauhuelokuvia vain, jos...

..."ne eivät ole sellaisista aiheista, jotka pelottavat minua vielä viikonkin päästä tai jos olen turvallisesti rakkaani kainalossa."

..."vierellä on joku mies pitämässä kädestä kiinni!"

..."olen hyvien ystävien ympäröimänä ja voimme yhdessä löytää hauskoja kohtia, joille nauraa elokuvassa."

..."mukana on ystäviä, joiden kanssa kiljua kauhusta/piiloutua tyynyn taakse. Vielä parempaa on, jos kaveri selostaa, mitä tapahtuu ja itse piileskelee tyynyn takana!"

..."olen turvallisesti sängyllä oman kullan kainalossa, jonka syliin on hyvä kätkeytyä pelottavan kohdan tullessa."

En voi sietää kauhuelokuvia, koska...

"Säikäytysefektit ovat halpoja ja ärsyttäviä. Melkein joka elokuva sortuu käyttämään sitä."

" ...pääosa kauhuelokuvista on köyhiä juoneltaan, joko väkivallalla mässäilyssään tai muka ällöttävillä vääntelehtivillä ötököillään, eikä pelkkä pöö-efekti paljoa hetkauta. Liian harvoin mitään katsomisen arvoista."

"...olen niin herkkä, ettei mielenterveyteni kestä niitä."

"..jossakin vaiheessa säikähdän miltei hengiltä ja se ei ole miellyttävä tunne."

En uskalla katsoa kauhua, koska...

"En todellakaan uskalla, tai edes halua katsoa kauhuelokuvia! Olen pärjännyt hyvin näkemättä yhtäkään kunnon kauhuelokuvaa tai liian pelottavaa tv-sarjaa. Olen kyllä nähnyt niiden trailereita ja mainoksia, joista osaan jo päätellä, että eivät sovi meikäläiselle. En halua pelätä elokuvan nähtyäni hysteerisesti joka ilta jotain murhaajaa, mutanttia tai muuta vastaavaa. Näkisin niistä varmasti painajaisiakin. Olen nähnyt muutaman suht jännän elokuvan, jolloin kanssakatsojani ovat saaneet slaagin lähinnä minun jatkuvasta kiljumisestani ja säikkymisestäni. Kauhuelokuvat eivät edes kiinnosta, miksi ihmeessä haluaisin katsoa jonkun kuolevan raa'alla tavalla? Trillerit ja jännitys ovat asia erikseen, mutta ihan reilua kauhuelokuvaa minua ei saisi katsomaan mistään hinnasta. En koe jääväni mistään paitsi. Ainoa syy, miksi toivoisin pystyväni katsomaan kauhua on se, että niin sanottu nössöyteni rajoittaa vähän sitä, mitä leffoja puolison ja ystävien kanssa voi vuokrata tai mennä katsomaan... mutta he ovat tottuneet siihen."

"On ollut nollatoleranssi kauhuelokuvista viimeiset viisi vuotta, koska saan elokuvista painajaisia. Seuraavat pari viikkoa elokuvan katsomisen jälkeen ovat tuskaa; en uskalla mennä yksin ulos, pelkään pimeää ja näen painajaisia."

Kyselyyn tuli 530 vastausta.

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja