Tätä et tiennyt uudesta tieliikennelaista: Pyöräilijät saavat polkea yksisuuntaista väärään suuntaan – luvan kanssa

Uusi tieliikenne mahdollistaa pyöräilyn yksisuuntaisella tiellä väärään suuntaan 1:59
Uusi tieliikennelaki mahdollistaa pyöräilyn yksisuuntaisella tiellä väärään suuntaan.

Uusi tieliikennelaki mahdollistaa 1. kesäkuuta 2020 alkaen vastavirtaan pyöräilemisen tietyillä yksisuuntaisilla katuosuuksilla. Uudistus vaatii tienkäyttäjiltä aiempaakin enemmän tarkkaavaisuutta.

Liikenteessä on voinut pääsääntöisesti luottaa siihen, että yksisuuntaisella kadulla liikenne kulkee vain yhteen suuntaan. Tähän on kuitenkin tulossa muutos kesäkuussa, kun uusi tieliikennelaki astuu voimaan.

Uuden lain myötä voidaan nimittäin sallia yksisuuntaisilla teillä pyöräileminen myös muuta liikennettä vastaan. Tämä vaatii kuitenkin kiellettyä ajosuuntaa ilmaisevan liikennemerkin alle asiasta kertovan lisäkilven. Yksisuuntaista tietä väärään suuntaan ajavan pyöräilijän on käytettävä tien oikeaa reunaa.

Autoilijat, huomio!

Vastavirtapyöräilyn mahdollistuttua yksisuuntaista tietä ylitettäessä tai tielle liityttäessä on varauduttava väistämään myös vastakarvaan pyöräilevää normaalien liikennesääntöjen mukaan.

Jos esimerkiksi oikealta ajorataa pitkin lähestyvälle pyöräilijälle ei ole liikennemerkillä osoitettua väistämisvelvollisuutta, on tällä etuajo-oikeus.

Pihalta tai pysäköintialueelta tielle liityttäessä on ajoneuvojen kuljettajien pitänyt aiemminkin väistää jalkakäytävällä tai pyörätiellä molemmista suunnista lähestyvää liikennettä. Jatkossa on muistettava, että pyöräilijä voi tietyillä yksisuuntaisilla katuosuuksilla lähestyä myös ajoradalla muuta liikennettä vastaan – usein vielä näkyvyyttä peittävien pysäköityjen autojen takana.

Yksisuuntaisen kadun vasemmasta reunasta liikkeelle lähdettäessä on muistettava havainnoida myös eteenpäin. Kuljettajan istuessa aivan vasemmassa reunassa jää edestä lähestyvä pyöräilijä helposti eteen pysäköidyn auton taakse katveeseen.

– Ajaminen sellaisella yksisuuntaisella kadulla, jossa vastavirtapyöräily on sallittua, edellyttää sekä autoilijoilta että pyöräilijöiltä tavanomaista enemmän toisten huomioonottamista. Esimerkiksi ryhmittymistilanteet vasemmalle käännyttäessä ovat aiempaa haasteellisempia pyöräilijän lähestyessä samaan aikaan edestä, koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo Autoliiton tiedotteessa.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat