Uusi tieliikennelaki sallii erikoisen pysäköintitavan, jossa piilee monta vaaranpaikkaa – tämä video havainnollistaa riskit

2:46
Uuteen pysäköintitapaan liittyy useita riskejä.

Uusi tieliikennelaki mahdollistaa kesäkuun alusta alkaen taajamassa pysäyttämisen tai pysäköimisen ajosuunnasta katsottuna tien vasemmalle puolelle kaksisuuntaisilla teillä. Vaikka uusi pysäköintitapa voikin vähentää pysäköintiin kuluvaa aikaa, liittyy siihen myös riskejä.

Mikäli autoilija haluaa uuden tieliikennelain tultua voimaan pysäköidä autonsa kaksisuuntaisen tien vasempaan reunaan, on hänen ylitettävä vastaantulevan liikenteen kaista. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että autoilijan on väistettävä edestä lähestyvää liikennettä.

Kun auto on pysäköity kaksisuuntaisen tien vasempaan laitaan, joutuvat oikealla puolella istuvat matkustajan poistumaan autosta erityistä varovaisuutta noudattaen.

– Kuljettajan on syytä varoittaa matkustajia ajoissa. Varsinkin alkuvaiheessa tilanteeseen liittyvät riskit saattavat helposti unohtua, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Miten lähteä liikkeelle tien vasemmasta reunasta?

Vasemmasta reunasta liikkeelle lähteminen edellyttää kuljettajalta varovaisuutta, sillä tuolloin hänen on väistettävä sekä edestä että takaa tulevaa liikennettä.

Mikäli eteen on pysäköity toinen auto, voi kuljettajan olla vaikea havaita edestä lähestyvää liikennettä.

– Mitä isompi auto eteen on pysäköity, sitä vaikeampaa havainnointi on. Jo pelkkä henkilöauto peittää näkyvyyttä todella paljon, Vesalainen varoittaa.

Ei myöskään riitä, että kuljettaja havainnoi edestä lähestyviä tienkäyttäjiä, sillä myös tien vasemmasta reunasta liikenteeseen liittyvä autoilija on velvollinen väistämään takaansa tulevaa muuta liikennettä.

Koska oikean sivupeilin näkymä rajoittuu lähinnä lähimmälle eli vastakkaiseen suuntaan ajavien kaistalle, olan yli vilkaisu ja auton rinnalle jäävän kuolleen kulman varmistaminen on entistäkin tärkeämpää.

Erityisen haastava tilanne on paketti-, kuorma- tai linja-auton kuljettajalle, sillä näissä ajoneuvoissa ei useinkaan pysty väliseinän tai muiden rakenteiden takia varmistamaan kuollutta kulmaa samalla tavalla kuin henkilöautosta.

– Tällaisella ajoneuvolla kannattaa välttää uutta pysäköintitapaa, Vesalainen neuvoo.

– Takaa päin lähestyvän pitää myös olla tarkkana. Hänen kannattaa tarvittaessa joustaa ja päästää vasemmasta reunasta liittyvä ajoneuvo turvallisesti liikenteeseen, vaikka väistämisvelvollisuus onkin liittyvän ajoneuvon kuljettajalla.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja