Tätä et muistakaan! 25 vuotta sitten Phil meni tietokoneelle ja teki historiaa: "Huomio, shoppaajat, Internet on nyt avattu"

Kokeilimme Nokia 3310:n klassikkoa, matopeliä – näin kävi 1:47
Kokeilimme Nokia 3310:n klassikkoa, matopeliä – näin kävi

Elokuun 12. päivä vuonna 1994 Phil meni nettiin ja osti sieltä CD-levyn. Tapaus jäi historiaan.

Elokuun 12. päivä vuonna 1994 oli erityinen. Silloin The New York Times julkaisi artikkelin otsikolla "Huomio, shoppaajat: Internet on nyt avattu".

Artikkeli juhlisti ensimmäisen nettiostoksen tekoa.

Phil Brandenberger teki historiaa

Artikkeli kertoi Phil Brandenbergerin ostoksesta: mies meni nettiin, osti CD-levyn, maksoi luottokortilla ja "teki historiaa".

– Hetkiä myöhemmin samppanjapullojen korkit poksahtelivat auki pienessä, kaksikerroksisessa talossa Nashuassa New Hampshiressa. Siellä tiimi nuoria kyberavaruuden yrittäjiä juhli ilmeisesti ensimmäistä ostostapahtumaa Internetissä, New York Times kuvaili juhlahetkeä.

Philin ostos oli Stingin levy Ten Summoners' Tales. Se maksoi 12 dollaria ja 48 senttiä ja postikulut. Hän maksoi ostoksen myöhemmin kotiin saapuneella luottokorttilaskulla.

Turvallisuus tärkeää myös vuonna 1994

Artikkeli muistuttaa nykyaikaa ainakin sen verran, että sen mukaan "teräksenluja turvallisuus" on ensimmäinen askel netin muuttumisessa kauppapaikaksi.

Philiä palvelleen Net Market -verkkokaupan kehittäjä tosin vakuutti haastattelussa, että vaikka Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA kuuntelisi ostotapahtumaa, se ei mitenkään voisi onkia tietoonsa Brandenbergerin korttinumeroa.

Nettikaupan kehittäjät tuskin aavistivat, että parikymmentä vuotta myöhemmin kävisi ilmi, miten NSA:lla on ollut valtuudet vakoilla lähes kaikkia maailman maita.

Nettishoppailulle ennustettiin kasvua

Nettikaupat eivät suinkaan olleet saatavilla kaikelle kansalle vuonna 1994. Timesin mukaan moni "Internet-yrittäjä" malttoikin tuskin odottaa, että nettikaupan mahdollistavat salaustyökalut tulisivat laajasti saataville.

Datasalausohjelman olisi tuolloinkin voinut ladata itselleen, mutta lehden mukaan vaatii "teknistä ammattitaitoa ladata se Internetistä".

Lehti oli kuitenkin oikeassa ennustessaan siitä, että monet yritykset tulisivat tekemään kauppaa netissä tulevaisuudessa!

Lähde: Nytimes.com

Lue myös:

    Uusimmat