Muistatko nämä viraalihitit? "Ensimmäinen meemi" villitsi jo vuonna 1998 – kakkospaikan kärkkyjä huvittaa huonolla käännöksellään

Meemejä on ollut jo ennen internetiä. Internetissä leviävistä meemeistä ensimmäistä on vaikea, ellei mahdoton, löytää. Tittelistä saattavat kuitenkin hyvinkin kilpailla "All Your Base Belong Are Belong To Us" -meemi sekä Ally McBeal -sarjasta tuttu tanssiva vauva.

Meemillä tarkoitetaan kulttuurissa henkilöltä toiselle leviävää ideaa. Meemi-käsitettä käytti tiettävästi ensimmäisen kerran kirjailija ja evoluutioteoreetikko Richard Dawkins vuonna 1976 julkaistussa kirjassaan Geenin itsekkyys. Dawkins tarkoitti meemillä lähinnä ajatuksia, kulttuurillisia tuotoksia ja arkkitehtuuria, joiden ideoita ihmiset toisiltaan kopioivat.

Internetin aikakaudella meemit ovat saaneet uuden muodon. Tyypillisesti meemeissä on yhdistettynä kuva ja sen päälle lyöty naseva teksti. Kuten meemin idean kuuluu, myös internetmeemit leviävät kulovalkean tavoin ihmisten kesken.

Oliko Kilon poliisi suosikkikirjasi lapsena? Näitä törkeyksiä et varmasti silloin tajunnut. Artikkeli jatkuu videon alla.


Meemejä on moneen lähtöön, mutta niistä voi löytää paljon yhteneväisiä piirteitä. Thrillist-sivusto kertoo, että meemi sisältää tyypillisesti selkeän ja samaistuttavan viestin, jonka suuret ihmismassat tajuavat. Populaarisuus on viraalimeemien elinehto. Lisäksi meemin tulee kehittyä: ihmisten tulee voida muokata sitä, jotta siitä tulee samaistuttava uusille ihmisryhmille.

Meemit ovat – ja niiden on tarkoitus ollakin – suosittuja, mutta mikä oli maailman ensimmäinen viraaliksi noussut meemi?

Ehdokas 1: Huono käännös 

Thillistin haastattelemat median asiantuntijat muistuttavat, että ensimmäinen meemi ei ollut missään tapauksessa internetmeemi.

Jos ensimmäistä internetmeemiä kuitenkin halutaan etsiä, täytyy kelata ajassa taaksepäin 1980-luvun alkuun, jolloin verkkolevitykseen perustuvat meemit ”keksittiin”. Tuolloin tosin meemit olivat toki tehokkaasti leviäviä, mutta hyvin yksinkertaisia kuvia, esimerkiksi hymiöitä.

Tyypillisempää meemiä haettaessa kelloa käännetään 2000-luvun alkuun. Tällöin syntyi ”All Your Base Are Belong To Us” -meemi (suom. kaikki tukikohtasi ovat kuulua meille). Kyseessä on väärin kirjoitettu englanninkielinen lause, joka aiheutti suuren mittakaavan huvitusta internetissä. Oikein kirjoitettuna lause olisi ”all your bases belong to us” (suom. kaikki tukikohtasi ovat hallussamme).

Yksittäinen lause oli osa japanilaisen Zero Wing -videopelin englanninkielistä versiota, joka oli kokonaisuudessaan sangen huonosti käännetty.

Ehdokas 2: Tanssiva vauva 

Vielä ”All Your Base Are Belong To Us” -meemiä ennenkin internetkansa on riemastunut viraalihiteistä. Suositussa 1997–2002 tuotetussa Ally McBeal -sarjassa esiintyi vuonna 1998 tietokoneella luotu tanssiva vauva, jonka sarjan päähahmo näki sänkynsä vieressä herätessään kesken uniensa.

Jaksossa nähdystä kohtauksesta lähti leviämään internetissä eri versioita, kuten meemin luonteeseen kuuluu. Yksi suosituimmista meemeistä on GIF-animaatio, jossa pyjamaan pukeutunut Ally McBeal tanssii virtuaalivauvan kanssa.

– Luulen, että se on hyvä ehdotus ensimmäiseksi internetmeemiksi. Mielestäni se täyttää kaikki kriteerit, kertoi yhdysvaltalaisen Syracusen yliopiston televisio-, radio- ja elokuvatutkimuksen professori Robert Thompson Thrillistille.


Lähde: Thrillist

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja