Tästä syystä yrttisi nuupahtavat – ethän tee yleisiä virheitä?

Nuupahtavatko kaupan yrtit ennen aikojaan? Karsi nämä virheet ja saat yrttisi kestämään.

Yrttien kasvamisen olettaisi olevan yksinkertaista puuhaa. Ainakin kaupan yrttien luulisi pysyvän hengissä, kunhan niitä muistaa kastella ja antaa niille valoa. Onkohan kuitenkaan näin?

Eri yrtit vaativat erilaista hoitoa. Ota siis selvää, miten yrttejäsi tulisi hoitaa, ennen kuin hankit niitä kotiisi.

Katso Good Housekeepingin listaus yleisistä virheistä, joita yrttien hoidossa tehdään.

1. Kastelet liikaa

Yrtit rakastavat vettä, mutta eivät halua uida siinä. Valitse yrteille ruukkuja, joiden pohjassa on reikä. Ylimääräinen vesi pääsee näin pois, eivätkä yrtit kellu liiassa vedessä.

2. Et muista nyppiä

Yrttejä täytyy siis muistaa myös käyttää. Esimerkiksi basilika pyysyy virkeänä, kun sitä nypitään säännöllisesti. Basilika pitää nyppimisestä, persilja taas ei. Selvitä siis kunkin yrtin kohdalla, millaisesta käsittelystä se pitää. 

3. Et anna yrteille ravinteita

Yrtit eivät juurikaan yleensä viihdy niiden mukana tulleessa mullassa. Yrtit kaipaavat ravinteita, joten hanki viimeistään nyt kukkakaupasta yrteillesi sopivaa ravinnetta. Hyväksi todettu vinkki on myös istuttaa kaupan yrtit yrttimultaan.

4. Olet liian kunnianhimoinen

Yrttien kasvattaminen itse siemenestä asti ei ole helppoa. Helpompaa on napata mukaansa joko kaupan yrtti tai hakea sopiva taimi kukkakaupasta.

5. Et ole lukenut ohjeita

Vanha virsi, mutta usein harvinaisen totta. Jokainen yrtti vaatii erilaiset olosuhteet. Ota selvää, miten yrttejäsi tulisi hoitaa.

6. Yrtit eivät saa tarpeeksi valoa

Valoa on elintärkeää yrteillä, joten huolehdi siitä, että valoa tulee riittävästi. Avaa verhot ja siirrä yrtit valoisaan paikkaan. Jos pidät yrttisi mieluummin esimerkiksi varjoisassa keittiönurkkauksessa, hanki yrteillesi keinovalo.

7. Kastelet väärin

Yrtit kannattaa kastella vasta, kun multa on pinnalta selvästi kuiva. Tiedät annostelevasi vettä tarpeeksi, kun vesi tulee hieman läpi ruukun pohjan kolosta.

Lue myös:

    Uusimmat