Tästä syystä joka toinen nainen kärsii hiustenlähdöstä

Hiustenlähtö on vaiva, joka liitetään usein miehiin. Hiustenlähdöstä kärsii kuitenkin myös hämmästyttävän moni nainen.

Lattioille ja viemäriin ajautuneiden hiustukkojen määrä hätkähdyttää tänä päivänäkin useita suomalaisnaisia. Hiustenlähtö on vastoin useita harhaluuloja yhtä lailla naisten kuin miestenkin vaiva.

Kiusallinen vaiva johtuu hormoneista ja perintötekijöistä

Arviolta joka toinen 40–60-vuotias nainen kärsii jonkinasteisesta hiustenlähdöstä. Hiusten harvenemisen syynä ovat useimmiten hormonit: vaihdevuosiin liittyvät hormonaaliset muutokset vaikuttavat negatiivisesti hiuksiin. Tämä johtuu estrogeenitasojen laskusta ja testosteronitasojen noususta elimistössä.

Gynekologi Pirkko Brusila kertoo, että omasta yleisterveydestä huolehtiminen vaikuttaa myös hiusten terveyteen. Terveelliset elämäntavat ja vitamiinien riittävä saanti voivat siten parhaimmillaan parantaa hiusten terveyttä. Ennaltaehkäisy onkin paras keino hiustenlähdöltä suojautumiseen.

Terveet elämäntavat auttavat välttämään hiustenlähtöä.

– Apteekista saatavien erikoisshampoiden ja hiuspohjaan jätettävän hoitonesteen teho perustuu hiuksen karvatupen suojaamiseen. Kun hoidon aloittaa ajoissa, testosteroni ei pääse vaikuttamaan hiuksiin, Brusila toteaa.

Myös omasta sukuhistoriasta voi saada viitteitä siitä, onko omalla kohdalla taipumusta hiustenlähtöön. Vaihdevuosien hiustenlähtöön perintötekijöillä on merkittävää vaikutusta.

Hiustenlähtöä ei välttämättä huomaa heti

Kun hiukset alkavat lähteä päästä tukkoina, ei vaivaan kiinnitä välttämättä heti huomaa. Vasta kun hiukset ovat olennaisesti ohentuneet, on kiusallinen vaiva helpompi huomata.

– Osa vastaanotollani käyneistä naisista huomaa hiustenlähdön heti. Toiset havahtuvat asiaan vasta vuosien päästä, kun katselevat vanhoja valokuvia, Brusila toteaa.

Hiustenlähtö voi olla pahimmillaan niin kiusallinen vaiva, että se vaikuttaa jo itsetuntoon.

– Jotkut vaihtavat kampaustyyliä peitelläkseen muutosta. Toiset ahdistuvat kovasti ja ovat hirveän huolissaan siitä, mitä on tapahtumassa, Brusila kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat