Tästä syystä et laihdu

Yhä useampi haaveilee painonpudotuksesta, mutta ahkerointi kuntosalillakaan ei aina yksinomaan auta. Syynä voivat olla yllättävänkin arkiset asiat.

Arjen pienet valinnat vaikuttavat yllättävän paljon painonpudotukseen.

Et harrasta hyötyliikuntaa

Arjen pienet valinnat vaikuttavat yllättävän paljon terveyteesi. Jos valitset usein jopa yhden kerroksen vuoksi ennemmin hissin kuin portaat, olisi hyvä harkita omien tapojensa muuttamista. Jokainen portaidennousu polttaa kaloreita ja huomaamatta jo päivässä saattaa tulla käytettyä hissiä yllättävän useaan otteeseen - täysin turhaan.

Olet koukussa sokerittomiin juomiin

Sitä ajattelisi helposti, ettei sokerittomien juomien nauttiminen vaikuta lihomiseen. Muun muassa Behavioral Neuroscience -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan light-tuotteita nauttivat lihovat todennäköisemmin, sillä jatkuva keinotekoisten makeutusaineiden nauttiminen vaikuttaa elimistön luontaiseen tapaan pilkkoa sokeria. Tämän lisäksi makeiden - vaikkakin sokerittomien - juomien nauttiminen koukuttaa elimistön makeaan makuun. Eli vaikka nauttisi sokerittomia juomia, jatkuu taistelu makeaa vastaan.

Roikut jatkuvasti tietokoneella tai television ääressä

Muun muassa Journal of Clinical Nutritionissa vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan se, että ihmisen aisteja stimuloidaan ruokailun aikana vaikuttaa siihen, kuinka paljon tulee syötyä. Saman tutkimuksen mukaan paljon television tai tietokoneen ääressä aikaansa viettävät syövät enemmän kaloreita illalla. Jos siis tunnistat itsesi tästä joukosta ja haluat laihtua, olisi ehkä syytä kiinnittää huomiota ruudun ääressä päivittäin vietettyyn aikaan

Ystäväsi eivät tue sinua

Lähimmäisten tuki on yhtä tärkeää laihduttamisessa kuin kaikissa muissakin elämän aikana eteen tulevissa projekteissa. Jos on tottunut kuulemaan läheistensä suusta, että ei kai yksi haukku koko dieettiä pilaa, on syytä kääntää katseensa laihdutushaaveidensa suhteen myös lähimmäisiin. Ystävät ovat tärkeitä myös laihdutusurakassa ja kannustavat sanat auttavat laihduttamisen henkisen puolen asioissa toisin kuin vähättely tai toisen arviointikyvyn aliarviointi.

Pyrit olemaan syömättä juuri mitään

Asiantuntijat kohtaavat paljon laihduttajia, jotka ihmettelevät sitä, ettei paino putoa, vaikka syötyä ei tule juuri lainkaan. Usein aivan liian vähäisellä kalorimäärällä sinnittelevät sortuvatkin viimeistään viikonloppuna ahmimiseen. Täytyy muistaa, että elimistö tarvitsee laihdutuskuurillakin tietyn määrän kaloreita, jotta elintärkeiden toimintojen ylläpito mahdollistuu.

Nukut vähemmän kuin viisi tuntia yössä

Uni tekee hyvää aivoille, iholle – sekä painolle. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että unenpuute vaikuttaa ruokahaluun. Unenpuutteesta kärsivä kroppa saattaa viestiä väärin esimerkiksi nälän- tai kylläisyydentunteista. Kahdeksan tunnin uni joka yö tukee siis myös painonpudotustavoitteita, kun elimistö saa riittävästi lepoa.

Katso myös video:


MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat