Tässäkö on totuus "viiden sekunnin säännöstä"?

Nyt se on tutkittu: saako pudonneen ruoan vielä syödä, jos sen ehtii nostaa viidessä sekunnissa lattialta?

Olet varmaan monesti törmännyt tilanteeseen, jossa pudotat lattialle vaikkapa paahtoleivän tai kinkkuviipaleen. Heitätkö ruoan bakteerien pelossa samantien roskiin? Vai nostatko sen ylös ja syöt? Jälkimmäistä päätöstä perustelet luultavasti kuuluisalla viiden sekunnin säännöllä eli sillä, ettei ruoka ehdi kerätä pöpöjä itseensä, ellei se ole ollut lattialla pidempään kuin viisi sekuntia.

Nyt asia on tutkittu. Englantilaisessa Astonin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ruoan voi todennäköisesti vielä syödä, vaikka se olisikin päässyt kosketuksiin likaisen lattian kanssa.

Tutkijat testasivat asiaa tiputtelemalla ruokia kolmelle erilaiselle lattialle: kokolattiamatolle, laminaatille ja kaakelilattialle. Tämän jälkeen tutkijat tarkastelivat, kulkeutuivatko yleiset E.coli - ja S. aureus -bakteerit ruokaan. Kaiken kaikkiaan bakteerit eivät ehtineet ruokaan, jos se oli lattialla vähemmän kuin viisi sekuntia. Tämä tarkoittaisi sitä, että viiden sekunnin sääntö pitäisi todella paikkaansa.

Lattia oli kuitenkin myös suuressa roolissa. Bakteerit pääsivät ruokaan epätodennäköisemmin, jos ruoka pudotettiin matolle. Sitä vastoin bakteerit pääsivät todennäköisemmin ruokaan, jos se putosi laminaatille tai kaakelilattialle.

Huvikseen ei ruokaa kannata lattialle heitellä, mutta brittitutkimuksen mukaan syytä huoleen ei siis kuitenkaan ole, jos ruoka sattuisi päätymään lautaselle lattian kautta.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat