Tässä ovat Suomen Nato-päätöksen tärkeät päivämäärät – historialliset ratkaisut tehdään tämän viikon aikana

Tässä ovat Suomen Nato-päätöksen tärkeät päivämäärät 3:26
Milloin Suomen Nato-päätös etenee? Olennaiset päämäärät esitellään tällä videolla.

Suomi tekee päätöksensä Nato-jäsenyyden hakemisesta aivan lähiaikoina. Kriittiset päivät ovat edessä seuraavan viikon aikana.

Juttu on julkaistu alun perin 3. toukokuuta, päivitetty 10. toukokuuta.

Suomen Nato-päätösprosessi saa toden teolla vettä rattaisiinsa tällä viikolla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo oman Nato-kantansa viimeistään torstaina 12. toukokuuta, kun eduskuntaryhmät kokoustavat aiheesta. Asia kerrottiin ensimmäisenä Ilta-Sanomien vappuaaton haastattelussa.

MTV Uutisten tietojen mukaan yksityiskohtia siitä, miten presidentti kertoo kantansa ja onko samana päivänä luvassa esimerkiksi tiedotustilaisuutta, ei ole toistaiseksi lyöty lukkoon.

Joka tapauksessa presidentin kanta tullee keräämään kansainvälistäkin huomiota ja Suomen ymmärretään olevan käytännössä tekemässä Nato-päätöstä.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) julkistaa oman henkilökohtaisen Nato-kantansa viimeistään ensi viikolla.

Kannan julkistamisen ajankohtaan voi vaikuttaa se, että pääministerin kalenterissa on ensi viikon tiistaista perjantaihin kestävä Business Finlandin vienninedistämismatka Japaniin. Tällä hetkellä ei ole täysin varmaa, osallistuuko pääministeri matkalle.

Marin on kertonut julkaisevansa kantansa ennen SDP:n puoluevaltuuston kokousta, joka on lauantaina 14. toukokuuta. 

SDP:n puoluevaltuuston kokoustaessa Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) osallistuu ruotsalaislehti Aftonbladetin tietojen mukaan ruotsalaiskollegansa tavoin Naton epäviralliseen ulkoministerikokoukseen Berliinissä. 

Aftonbladetin mukaan Naton 30 jäsenmaan odotetaan osoittavan päivällisellä tukensa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksille. Suomen ulkoministeriö ei ole tiedottanut matkasta.

Koska virallinen päätös?

Kun Suomen valtiojohdon ja puolueiden kannat ovat tiedossa, tasavallan presidentin ja ulkopolitiikan kannalta keskeisten ministerien valiokunta eli TP-UTVA voi tehdä virallisen päätöksen siitä, että Suomi ryhtyy tavoittelemaan Nato-jäsenyyttä.

Päätös saatetaan näillä näkymin tehdä ja julkistaa joko aivan tämän viikon lopussa tai 16. toukokuuta alkavan viikon alussa.

TP-UTVA:n päätöksen jälkeen asiasta luovutetaan eduskuntaan pikaiseen käsittelyyn joko selonteko tai tiedonanto. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) sanoo HS:ssä, että aikaisimmillaan Nato-päätös voitaisiin saada käsiteltyä eduskunnassa maanantain 16. toukokuuta aikana.

Presidentti Niinistö vierailee Ruotsin kuninkaan kutsusta Ruotsissa tiistaina ja keskiviikkona 17.–18. toukokuuta. Hän tapaa matkallaan kuninkaan lisäksi myös muun muassa pääministeri Magdalena Anderssonin.

IS:n vappuhaastattelun mukaan Niinistö uskoo, että Suomen ja Ruotsin tahtotila Nato-asiassa on vierailun aikana jo selvillä.

Miten prosessi etenee Suomessa, entä miltä Ruotsin oma päätösprosessi näyttää? Katso video ylhäältä!

Lue myös:

    Uusimmat