Mainos

Tässä on MTV3:n uusi meteorologi – Haaveissa tornadojahti

MTV3:n uusi meteorologi Markus Mäntykannas kiinnostui säästä jo lapsena.

Markus Mäntykannas, 25, haaveilee samasta asiasta kuin moni muukin meteorologi.

– Olisi hurjaa nähdä tornado tai kokea hurrikaani. Haaveissa onkin lähteä joku kevät Yhdysvaltoihin tornadojahtiin, sanoo Markus Mäntykannas.

Kiinnostus luonnonilmiöihin juontaa juurensa jo pitkältä.

– Kiinnostuin säästä jo pikkupoikana. Kun muut ikäiseni katselivat piirrettyjä, minä katselin mieluummin Pekka Poudan sääkarttoja. Piirtelin ennustuksia itsekin ja tein tilastoja säästä. Kiinnostus lähti yksittäisistä rajuista luonnonilmiöistä laajeten myöhemmin aina ilmastonmuutokseen ja suuriin ilmakehän ilmiöihin saakka.

Nyt Mäntykannas tekee ennusteita samassa työpaikassa Pekka Poudan kanssa.

”Hyppy tv-työhön pelotti”

Ennen Forecalle ja MTV3:lle tuloaan Mäntykannas on muun muassa kirjoittanut sääaiheista blogia.

Hän on jo tehnyt muutamia Huomenta Suomen suoria tv-lähetyksiä. Televisiotyöhön lähteminen vaati miettimistä.

– Hyppääminen mukaan täysin tuntemattomaan tv-maailmaan tuntui pelottavalta ja hurjalta ajatukselta. En ollut missään vaiheessa miettinyt tv-uraa, haaveissani oli pikemminkin päivystävän meteorologin tai tutkijan työ. Ystäväni kuitenkin kannustivat tarttumaan haasteeseen.

Ensivaikutelma työstä on haastava, mutta mielenkiintoinen.

– Yksikään päivä ei ole täysin samanlainen, siitä pitää huolen kaoottinen ilmakehämme. Arvostan työssä sitä, että meidän kädenjälkemme näkyy ennusteissa ja työ on itsenäistä. Haastavinta itselleni ovat kello kolmen aamuyöherätykset, sillä tämä on viime vuosina yleensä ollut se aika, jolloin olen painellut nukkumaan – se hurja opiskelijaelämä. En todellakaan ole aamuvirkku. Lisäksi suorat lähetykset jännittävät.

Salama iski lähelle meteorologin autoa

Sään ennustamisessa haasteita riittää niin talvella kuin kesälläkin.

– Suomen ilmasto on hyvin vaihteleva maantieteellisen sijaintimme vuoksi. Erityisesti talvisin sään ennustaminen on haastavaa, koska pilvisyys voi vaikuttaa lämpötiloihin kymmenilläkin asteilla ja toisinaan sadealueiden liikkeet ovat arvaamattomia. Kesäisin haasteellisinta on ennustaa paikallisten kuurosateiden tarkkaa sijaintia.

Sääilmiöistä suurimman vaikutuksen on tehnyt ukkosmyräkkä ulkomailla.

– Vuonna 2010 elokuussa koin tähän asti hurjimmat sääilmiöt ollessani automatkalla Keski-Euroopassa. Puolassa hyvin voimakas ukkosmyräkkä yllätti keskiyöllä. Salamoi parin sekunnin välein, tiet tulvivat ja satoi mansikan kokoisia rakeita. Yölliset rakeet ovat hyvin harvinaisia. Heti seuraavana päivänä salama iski noin kymmenen metrin päähän autostani Saksassa, jossa näin myös pienen trombin.

Jyväskylästä kotoisin oleva meteorologi harrastaa muun muassa uintia, kuntosalilla käyntiä, musiikkia ja luontovalokuvausta. Meteorologin oma lempisää on kesäinen.

– Lempeä, puolipilvinen, +25 astetta. Myös ukkosmyrskyt ovat mukavia ja rentouttavia.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja