Mainos

Tasakatto harjakatoksi: remontin toteutus

Aluskatteeksi valittiin kondensiosuojattu aluskate, joka asennetaan suoraan kattotuolien selkään ja päälle tuuletusrima. Tässä käytetään tuulettuvia teräsruoteita, jotka on reijitetty siten, että ilmavirta pääsee kulkemaan myös ruoteiden läpi ja siten tuulettaa mahdollisen kosteuden pois aluskatteen ja varsinaisen vesikatteen välistä. Harja on tuulettuva, eli ilma pääsee poistumaan myös sitä kautta.

Kondensiosuojattu aluskate on kätevä siksi, että jos yläpohjaonteloon pääsee nousemaan kosteaa, lämmintä ilmaa se sitoo kosteuden tilapäisesti itseensä. Tuuletus haihduttaa sen siitä pois, joten se ei pääse tippumaan pisaroina alas. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun alle ei jää sellaista huopakatetta, joka pidättäisi vettä.

Vesikatteeksi oli harkittu niin tiiltä kuin huopaakin. Teräkseen päädyttiin lopulta huolettomuuden ja vaivattomuuden takia. Koska tässä käytetty katemateriaali on reunojensa osalta täysin symmetristä ja kiinnitys tapahtuu niiden välistä ruuvilla ja klipsillä suoraan teräsruoteeseen, asennus voidaan aloittaa kummasta päästä hyvänsä.

Työn yhteydessä uusittiin räystäiden otsalaudoitukset - ja tietysti alalaudoitukset, joita ei entuudestaan ollut. Pitkien sivujen otsat suojataan tippalistalla: itse vesikate menee otsasta yli 40-45 mm ja tippalistalla ohjataan tuulen mahdollisesti tuoma vesi sadevesikouruun

Tällaisen remontin yhteydessä on luontevaa kunnostaa myös kaikki läpiviennit. Tällä työmaalla käytettiin valmiita läpivientisarjoja ja -kappaleita tuuletuspiipuille, huippuimurille ja sen sellaisille; vain savuhormi jää paikan päällä erikseen pellitettäväksi. Samoin kattoturvatuotteet ovat uudessa harjakatossa keskeinen asia: talotikkaat, lumijarrut ja kulkusillat.

Kattomuodon muutokset ovat jokseenkin poikkeuksetta isoja ja vaativia hommia, että ne on paras jättää ammattiurakoitsijoille jo takuu- ja vastuuasioidenkin takia. Asukkaalle itselleen jää huolto pari kertaa vuodessa. Sen yhteydessä katto tarkastetaan ja tehdään välittömästi tarvittavat korjaukset - teräskatteessa naarmut paikkamaalataan - lehdet ja neulaset huuhdotaan tai harjataan pois ja jos sammaloitumista havaitaan, pestään se pois.

Ei kuitenkaan kannata huuhdella kaikkea roskaa kouruihin, joista se pääsee vaivatta tukkimaan syöksyt ja parhaassa tapauksessa koko sadevesijärjestelmän... ja katolla liikkuessa on tietysti muistettava valjaat ja turvallisuus.

(JKA 18.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.