TaSa: Vaatteissa syöpää ja iho-oireita aiheuttavia aineita

Taloussanomien mukaan kengissä ja vaatteissa voi olla muun muassa allergiaa, syöpää ja iho-oireita aiheuttavia kemikaaleja. Vaarallisten aineiden listaa on kerätty vasta vuodesta 2008.

Taloussanomien mukaan Tanskassa ja Virossa löytyi vain muutama viikko sitten kemikaaleja, jotka EU on kieltänyt jo vuonna 2009. Ruoista on löytynyt pesuaineita ja äitiysvaatteista sikiömyrkkyjä. Tekstiiliteollisuutta valvotaan Suomessakin varsin vähän.

– Ihmisen elimistö muuttaa joitakin aineita vaarattomiksi, mutta joitakin se muuttaa yllättäen myös haitallisiksi, Klemola sanoo. Kuitenkaan Suomessa ei juuri tutkita tekstiilien kemikaaleja, kertoo tekstiilivärien myrkyllisyydestä väitellyt ammattikorkeakoulun tekstiilimuotoilun yliopettaja Kaisa Klemola Taloussanomien haastattelussa.

Etenkin eri kemikaalien kertyminen ihmisen elimistöön ja eri aineiden yhdistelmien vaikutukset tunnetaan huonosti.

Listoja kielletyistä ja luvanvaraisista kemikaaleista pitää kirjaa EU:n Kemikaalivirasto, joka sijaitsee Helsingissä. Vaarallisten aineiden listaa on kerrytetty vuodesta 2008 ja siltä löytyy tällä hetkellä Taloussanomien haastatteleman asiantuntijan mukaan 46 vaarallista kemikaalia.

Yhden yhdisteen lisäämiseen kuluu noin 5–6 kuukautta, vuodessa listalle kertyy noin 30–40 ainetta lisää.

– Viime vuonna erityinen ongelma atsovärien suhteen olivat Intiasta tulleet huivit. 2011 alkuvuodesta 21 tekstiiliä on hylätty, joista 9 atsovärien perusteella. Joukossa oli muun muassa huiveja ja kolmet lasten housut, Tullilaboratorion johtaja Janne Nieminen sanoo Taloussanomien haastattelussa.

– Uusia aineita tulee koko ajan ja menetelmien käyttöönottoon on oltava resursseja. Me olemme ainoa organisaatio, joka testaa näinkin paljon tuotteita, mutta ei se tarkoita, että testit olisivat riittäviä. Mielellään testaisimme paljon enemmänkin.

Taloussanomien alkuperäisen jutun voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Kuvat: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja